Vad är Pengar

vad är pengar och andra viktiga frågor – Claes Hemberg

Claes Hemberg är en känd krönikör, författare och röst från radio. Utöver det har han även medverkat i TV-serien ”Låna för livet”. Det han brinner för och som går som en röd tråd genom hela hans engagemang är privatekonomi. Det är också det som boken ”Vad är pengar?” handlar om.

Målet är att med denna bok skapa en personlig och mjuk ingångsväg till privatekonomi och pengar. Ett ämne som många knappt vågar ta i med tång och absolut inte lyfta upp som ett samtalsämne kring vardagsbordet. Kanske är det just därför som många svenskar har extremt dåliga investeringar. Man vågar inte diskutera det.

Med boken skapar Hemberg en lättsam ton kring privatekonomi samtidigt som han vill skapa ett intresse hos läsaren att gå vidare. Att låta diskussionen kring ämnet blir mindre tabu så att alla kan ge och ta gällande tips och råd kring den privata ekonomin. Det skulle alla tjäna på.

Rekommenderas – inte minst på grund av Hembergs sätt  att uttrycka sig och förklara. Detta är även något som lyfts upp i kundrecensioner av boken på Bokus.se.

Om författaren

Claes Hemberg har en hel del erfarenheter i bagaget som författare. Andra böcker som han har skrivit är Spara med barnen, Spara mindre – få ut mer och Spara klokare 55 +. Alla böcker har ett tydligt tema – sparande – vilket inte är särskilt anmärkningsvärt med tanke på hans bakgrund som sparekonom. Sedan 1998 arbetar han just inom finans. Innan dess arbetade han som journalist – två karriärer med erfarenheter som han har lyckats kombinera väl i sitt skrivande.

Om förlaget

Vad är pengar, har i likhet med Hembergs andra böcker, lanserats genom Santérus, ett förlag baserat i Stockholm. Förlaget nischar sig mot böcker av faktakaraktär, som samtidigt både ska roa och oroa läsaren. Många av förlagets böcker riktar sig mot den allmänne läsaren, precis som Vad är pengar, men en stor del av böckerna har också fortbildande specialister som målgrupp.

Åsikter om boken

Läsarna har gett boken många stjärnor på både Bokus och andra bokhandelssidor på nätet. Bland annat lyfter recensenterna fram författarens förmåga att på ett bra och avdramatiserande sätt formulera sig så att alla kan förstå budskapet. Han får en extra eloge för den inspiration han förmedlar, de råd och varningar som tas upp och även bokens upplägg med korta frågor och långa svar. Det blir en diskussion i bokform.

Siten Nextory skriver att Claes Hemberg gör pengar till något personligt, rakt, fnissigt och begripligt för att locka fler att bli nyfikna på sin slantar och våga börja prata om dem. För att kanske en dag förlika oss med dem.

På sidan Goodreads skriver läsaren Erik att boken stundtals är rätt så radikal när det gäller det politiska men att detta inte heller är något nytt när det gäller författarens åsikter i frågorna. Det läsaren lyfter fram som extra intressant här är de nya spaningarna på framtiden och hur ekonomin kan påverkas av unga i länder som Afrika och Asien.

En fördel också är att boken även finns som e-bok för den som hellre läser på plattan eller på sin dator.

Köp boken här

Andra böcker av Claes Hemberg

Spara mindre – få ut mer: Tre steg som får dina sparpengar att växa

De flesta spar till något, oavsett om det är kortsiktigt eller långsiktigt. Ändå lägger vi förhållandevis väldigt liten tid på att välja rätt sparform – varför? Det är delvis denna fråga som ligger bakom boken ”Spara mindre – få ut mer” av Claes Hemberg. Han menar att sparande varken behöver vara svårt eller omständligt. Framförallt behöver sparandet inte vara speciellt dyrt. Det är nämligen något som många banker vill förmedla när de säljer på privatpersoner produkter och tjänster som ibland kostar mer än vad de smakar.

Det som går som en röd tråd genom Hembergs böcker är just enkelheten. Ekonomi behöver inte vara svårt – bara man gör det enkelt. Han presenterar exempel och förslag på lösningar på ett enkelt sätt, som de flesta kan applicera på sitt eget sparande. En fördel är att man inte behöver sträckläsa boken utan man kan ha den som en liten uppslagsbok om man vill läsa om något specifikt.

En recensent sammanfattar boken tydligt med ”En bok alla borde läsa och ta till sig. Bra, enkla råd, om hur du som sparare kan öka värdet på dina sparpengar”.

Spartips från en sparekonom

Att Claes Hemberg arbetar som sparekonom är tydligt. Detta med titlar som:

Spara med Barnen – Från veckopeng till egen lägenhet

Spara klokare 55+

Spara mindre – få ut mer: tre steg som får dina sparpengar att växa.

Hur man bör spara skiljer sig helt enkelt beroende på hur gammal man är. Det viktigaste är att man börjar med ett sparande tidigt och får in det som en del av sin privatekonomi. Det skapar en ekonomisk buffert som minimerar risken att man kommer i ekonomiska bekymmer.