Nischbankerna tjänar stort på dyra lån

Den sektor som får mest kritik inom lånebranschen är utan tvekan sms-låneföretagen. Men nu har även en viss kritik börjat vändas mot de banker som lånar ut privatlån. Detta i de fall som man tydligt vänder sig mot personer med betalningsanmärkningar. Svenska Dagbladet hade en stor artikel om detta i mitten av september 2015. En artikel som sedan ett flertal andra tidningar valt att referera till.

I korthet handlar artikeln om Svea Ekonomi, Blue Step och Marginalen Bank. Det dessa tre har gemensamt är att de har lån som är till för de som inte får lån hos klassiska banker. Exempelvis Blue Step marknadsför sig med ”När banken säger nej” vilket just speglar att fler får sina lån beviljade hos dem. Men detta till ett relativt högt pris. Det är inte ovanligt att räntorna på privatlån hamnar på kring 20%. Den som har betalningsanmärkning får exempelvis låna hot Blue Step från 23% ränta. Det kan alltså bli ännu högre.

Går det då bra för dessa företag? Lyckas de attrahera låntagare med sina lån trots de höga räntorna? Absolut. Enligt Dagens Industri syns detta både gällande bankerna utdelningaroch de höga löner som delas ut. Exempelvis nämns Vd:n för Blue Step Finans som nu lyfter en årslön på dryga fem miljoner. Lennart Ågren som är vd för Svea Ekonomi tog ut en lön på 1,3 miljoner. Men med tanke på att han äger en stor del av koncernen fick han även en aktieutdelning på 32 miljoner under det föregående året. Det är bara Marginalen Banks vd som har en lägre lön. Hennes landade på 500.000kr. Men då är hon också ensam ägare av företaget.