Ny trend – Mikrospara – 5 sätt att mikrospara i vardagen

Det vanligaste rådet du får när det kommer till sparande är att sätta av en fast summa pengar i början av varje månad i samband med att du betalar dina räkningar. Sparandet blir en del av din månadsbudget och du riskerar inte att göra av med pengarna innan du hunnit lägga undan något. Genom att spara först och konsumera sen tar du dig sakta men säkert mot målet att resa på semester eller renovera köket.

Mikrospara ett nytt sätt att spara i vardagen
Idag har trenden gått åt ett helt annat håll och begreppet mikrosparande har kommit in i bilden. Det innebär att du sparar lite pengar, det kan röra sig om ett par kronor, varje dag. Varje gång du har tänkt göra ett inköp så ska du försöka ta ett billigare alternativ och väljer då samtidigt att föra över mellanskillnaden till ett separat sparkonto. Det kan röra sig om att köpa en liten latte på Waynes Coffee för 35 kronor istället för en stor för 49 kronor och mikrospara skillnaden. En överföring på 14 kronor till ett separat konto kan låta lite och meningslöst men många bäckar små och 14 kronor om dagen blir 420 kronor per månad och hela 5.110 kronor på ett helt år.

Sverigekontanter listar 5 sätt att mikrospara i vardagen
För att hjälpa dig på vägen med inspiration så har vi här tagit fram en lista på 10 bra sätt att mikrospara i vardagen.

 1. Spara in en lunch – 50 kronor
  Istället för att äta lunch ute på stan för minst 80 kronor så kan du ta med rester från gårdagens middag och kanske en extra smörgås till den.
 2. Spara in en middag – 20 kronor
  Träffas några vänner, lägg 40 kronor var på att köpa en gemensam middag och laga den tillsammans. Om en vanlig middag hemma hos er själva brukar kosta 60 kronor per person så har du nu mikrosparat 20 kronor.
 3. Lämna bilen hemma – 40 kronor
  Om du har 1 mil till jobbet så kan du pröva att börja cykla istället för att ta bilen.
 4. Shoppa online – 30 kronor
  Om du ska köpa något i en lokal butik för 100 kronor och hittar det på nätet för 30% rabatt så har du genast sparat 30 kronor att föra över.
 5. Samla dina lån – 10-100 kronor per dag
  Om du har privatlån, kreditkortskulder och billån för 200.000 kronor utspridda på flera olika banker med höga räntor så kan du spara en rejäl slant på att samla dina lån. Det handlar om att teckna ett stort lån som därmed kan användas för att lösa samtliga andra lån. Eftersom lånet är på ett större belopp är det betydligt lättare att få förmånligare ränta och amorteringstid.

 

För över mellanskillnaden!

Att göra smarta val i vardagen som sparar pengar är ingen nyhet utan sådant som i princip alla gör då och då. Alla vill göra en bra deal och känna att man sparar in pengar på onödiga utgifter. Det viktiga för att mikrospara är att du lär dig beteenden att föra över mellanskillnaden, mellan den dyra och billiga utgiften, till ett sparkonto varje gång som du gör ett bra val.

Lycka till med ditt kommande mikrosparande.