Nya vägar till snabblån i Ryssland

I Ryssland har en ny väg öppnats för de som vill låna små summor snabbt. Miljardären Oleg Boyko har valt att finansiera en helt ny affärsidé gällande distribution av dessa lån. Det är ”bankomater” som nu finns i Moskva och där personer kan ansöka om lån samt få ut pengarna direkt om lånet blir beviljat.

Personer som vill låna pengar kan ta ett lån på maximalt 15.000 Rubel vilket ungefär motsvarar 2000kr. Dessa ska vanligtvis betalas tillbaka inom två veckor. I jämförelse mot svenska företag inom snabblånsbranschen är lånesumman låg samt återbetalningstiden relativt kort. Det vanligaste i Sverige är en månad.

Om denna affärsidé kommer bli lönsam återstår att se men som vanligt tjänar företag inom denna bransch rejält på varje lån. I detta fall kommer en ränta erbjudas på 2% per dag. Den som lånar 2000kr ena dagen och återbetalar dessa dagen efter kommer betala tillbaka 2040. Som vanligt blir alltså inte kostnaden speciellt hög om återbetalning sker snabbt. Väntar man till förfallodatum och betalar efter två veckor blir kostnaden drygt 500kr utöver själva lånesumman.

Enligt Dagens Industri har även Byko planer på att expandera sina ”lånomater” till både Polen och Spanien.

Till Sverige?

Hur stor sannolikhet är det att denna låneform även kommer till Sverige? Troligtvis ganska liten. Visserligen söker sms-lånsföretagen olika vägar att nå både nya och etablerade kunder men man bör även se på alternativen. Idag har extremt många internet på mobilen. Det gör att man på bara någon minut kan surfa in på websidorna till flera olika sms-lånsföretag och jämföra deras räntor samt ansöka om lån hos den aktör som är bäst på marknaden.  Det är en enklare väg så dessa automater skulle i sådant fall enbart vända sig till de som inte har tillgång till internet. Men även för de som inte har internet finns flera vägar att gå. Det finns låneföretag som tar emot ansökningar via SMS och via telefon.

Enligt undersökningar av Telia var det enbart 1% av alla i Sverige som hade använt en telefonkiosk under 2014 vilket starkt pekar på att i stort sett alla en telefon. Hur många av dessa 1% som skulle ansöka om lån via en bankautomat är oklart men troligtvis är orsaken till att dessa apparater fungerar bra i Ryssland snarast ett bevis på att telefontätheten är betydligt lägre än i Sverige. Chansen att ”bakvända” bankomater kommer till Sverige är alltså relativt liten.