Skär bort onödiga kostnader – pensionsspara till lägsta möjliga avgifter

Pensionsspara

Det finns många sätt att spara pengar. De flesta personer tyngs dock av små, mer eller mindre onödiga, avgifter i vardagen. Om du lyckas skaka av dig dessa är mycket vunnet.

När ditt företag står i begrepp att välja företagslån är det viktigt att jämföra olika banker och långivare. Den totala avgiften för lånet är något av det viktigaste att ta hänsyn till. Du vill få den lägsta räntan och den lägsta uppläggningsavgiften, för att i slutändan kunna spara flera tusenlappar. Självklart bör du tänka likadant när du ska välja pensionsbolag!

Att pensionsspara är något alla bör ägna sig åt. När det är dags att säga tack och hej till arbetslivet vill du, och dina anställda, fortsatt kunna hålla uppe det levnadssätt ni vant er vid.

Ett företag som erbjuder tjänstepension kan därför tillskansa sig en stor konkurrensfördel. Och det är i tjänstepensionen du har möjlighet att göra stor skillnad i företagets utgifter.

Exkludera försäkringsavgifter

Många pensionsbolag tar ut så kallade försäkringsavgifter för sparande i tjänstepension. I vissa fall kan avgiften vara fast, medan den i andra fall kan komma i form av en viss procentsats av kapitalet. Men försäkringsavgift är inget obligatoriskt. Pensure, till exempel, är ett pensionsbolag som valt att helt och hållet exkludera denna avgift.

Försäkringsavgiften kallas ofta för en ”dold avgift”. Detta eftersom inte många känner till att den existerar och att det kan vara svår att urskilja dess faktiska storlek. Det viktigaste är därför att vara medveten om att den existerar – det är först då du kan börja spara pengar.

Jämför fondavgifterna

Att placera sina pengar i fonder kan vara ett effektivt sätt att låta pensionen växa. Hos ditt pensionsbolag finns i bästa fall ett stort utbud av fonder att välja bland, men det gäller att vara medveten om vad de kostar.

När du väljer att spara i fonder tas en avgift ut. Denna betalas årsvis och består av en viss procentsats av kapitalet. Procenten är vanligtvis en relativt låg sådan och det kan verka som att den inte gör särskilt stor skillnad – men den uppfattningen är helt fel.

Låt säga att du sparar 100 000 kronor i en fond med 10% avkastning i 15 år. Om fondavgiften ligger på 1,5% uppgår den totala kostnaden till 24 750 kronor. Väljer du istället en fond med en avgift om 0,5% kan du totalt spara över 16 000 kronor. Se därför till att inkludera fondavgifterna som en parameter när du jämför de olika pensionsbolagen!

Riskförsäkringar är viktiga – men betala inte överpris

För största möjliga trygghet, både nu och i framtiden, är det en fördel att inkludera riskförsäkringar i pensionsavtalet. Det kan bland annat röra sig om:

  • Livförsäkring
  • Olycksfallsförsäkring
  • Sjukförsäkring
  • Premiebefrielseförsäkring

Kom ihåg att även dessa innebär utgifter för företaget. Du betalar en löpande premie för ett försäkringsbelopp som du själv väljer storleken på. Om du väljer att inkludera försäkringarna i pensionsavtalet vill du såklart se till att kostnaden är så liten som möjligt. Vissa pensionsbolag väljer att erbjuda dessa till rabatterade priser, vilket är ytterligare ett sätt för dig att spara värdefulla pengar.