Brocc

Uppdaterad:
 • P2P-lån upp till 300.000kr
 • Låna pengar eller låna ut pengar
 • Gratis låneskydd i 3 månader
 • Betyg 7/10
Till Brocc

Brocc (tidigare Sparlån) är ett av de varumärken i Sverige som erbjuder peer-to-peer lån. Det betyder att privatpersoner kan låna pengar av andra privatpersoner. Det är än så längre relativt få företag som erbjuder denna låneform vilket gör Brocc lite unik på lånemarknaden.

Besök Brocc

Fördelar med Brocc

 1. De marknadsför sig med ” Snabbt, Tryggt och Ekonomiskt”.
 2. Gratis låneskydd i 3 månader.
 3. Du får pengar tillbaka på räntan.

Storlek och amorteringstid

Brocc förmedlar lån på från 10.0000kr och upp till 300.000. Det är ett ganska litet spann om man exempelvis jämför många banker som erbjuder privatlån upp till 500.000kr. Men ser man till andra företag inom peer-to-peer branschen är det ett relativt bra spann. Exempelvis kan Lendify nämnas som erbjuder 5000-500.000kr.

Den summa som lånas hos Brocc ska betalas tillbaka på 6 månader upp till 180 månader. Det är bra amorteringstid utifrån lånebeloppet.

Kostar att lösa i förtid

Eftersom det är en fast ränta har företaget rätten att ta ut en ränteskillnadsersättning om lånet löses i förtid. Brocc har valt att ta ut en avgift på maximalt 1% av kvarvarande skuld. Är skulden på 50.000kr kostar det alltså 500kr. Är det kvar kortare tid än 12 månader är maximal kostnad 0,5% kvarvarande belopp.

Ränta

Brocc skriver att de kan erbjuda lån med effektiv ränta mellan 4,8% och 37,7%.  Att den effektiva räntan kan vara så hög beror på att det är en del kostnader som tillkommer utöver räntan. Uppläggningsavgiften är 600kr vilket är högt och utöver det tillkommer 30kr i aviavgift varje månad.

Räntan är på en normal nivå men det är synd att det är så höga avgifter. Den som lånar 10.000kr under 12 månader betalar 960kr bara i avgifter.  Det är även svårt att hitta räntesatserna vilka borde funnits tydligt vid låneansökan.

brocc låna til lägre ränta

 

Ta lån via Brocc

Att teckna ett lån via Brocc (peer-to-peer) skiljer sig inte mot att teckna ett privatlån hos en bank eller annat kreditinstitut. Låntagaren väljer först summa som ska lånas samt hur lång amorteringstid som önskas.

När detta sker presenteras den månadskostnad som skapas om lånet beviljas och räntan blir 4,45%. Räntan sätts individuellt och kan därmed både vara lägre och högre än 4,45% men detta ger i alla fall en viss fingervisning om hur mycket låntagaren behöver betala tillbaka per månad.

brocc ansök om lån

Nästa steg är att uppge personuppgifter, uppgifter kring inkomst och familjeförhållande. Om låntagaren har andra lån måste även dessa nämnas. Efter att bankkonto har fyllts i kan låneansökan skickas in till Brocc. Långivare som finns på plattformen får sedan konkurrera mot varandra för att bli den som ska finansiera lånet.

Med digital signering sker ansökan snabbt och pengarna betalas ut inom 24 timmar.

Vad händer om ingen vill låna ut?

Det står tydligt att lånet som låntagaren ansöker om visas till alla långivare och att de får konkurrera om att ge det bästa budet. Men här saknas en hel del information. Första frågan är ”Vad händer om ingen långivare ger något bud?”. Nästa fråga blir sedan ”Måste låntagaren välja lägsta budet?”

I jämförelse med Lendify så har Brocc en bit kvar gällande information och tydlighet mot sina kunder. Detta på mer än en punkt.

Om Brocc (fd Sparlån):

Sparlån var den första aktören i Sverige som fick tillstånd av Finansinspektionen att förmedla lån mellan privatpersoner. Sedan 2018 har de bytt namn till Brocc men fungerar fortfarande som en digital marknadsplats där kunder kan mötas för utbyte av finansiella tjänster. Brocc har tillstånd hos Finansinspektionen för att genomföra betalningstransaktioner, även genom kreditutrymme, och penningöverföring. Under 2019 hade de en omsättning på nästan 16 miljoner kronor.

Krav

För att få ta lån hos Brocc krävs följande:

 • Betalningsanmärkningar får inte finnas
 • Den taxerade inkomsten ska vara mer än 150.000kr per år. Det krävs även att inkomsten är fast.
 • Personen måste ha varit skriven i landet i minst tre år
 • Personen måste vara skriven på en vanlig adress och därmed inte en boxadress
 • Storleken på lånesumman får inte överstiga årsinkomsten hos låntagaren.
 • Man måste minst vara 20 år när lånet tecknas. Lånet ska även vara återbetalt innan 70 års ålder.

Övrigt – Bästa villkor?

I recensionerna på Sverigekontanter värderas tydlighet och transparens högt. Sparlåns betyg dras därför ner av den information som ges på hemsidan. Exempelvis står att man lånar med ”marknadens lägsta räntor och bästa lånevillkor”. Självklart kan man testa och ansöka om lån hos dem för att jämföra mot andra aktörer. Men att lova att man alltid har lägst ränta är fel. Deras lägsta ränta är inte heller lägre än vissa bankers lägsta ränta.

Slutbetyg: 7

Besök Brocc
Sammanfattning

Sammanfattning

Den som tecknar ett privatlån vill först och främst få ett så billigt lån som möjligt. Med andra ord så låg ränta som möjligt. Vilken räntasom går att få hos Sparlån.se framgår inte vilket är en stor nackdel. Även om räntenivån varierar mellan hos olika låntagare bör en snittränta, lägsta ränta eller liknande kunna presenteras.

Just saknaden av information gör att Brocc drar ner sitt betyg.

Brocc skriver att de erbjuder ”Attraktiva låneprodukter”. Det är svårt att veta om det är sant eller inte då för mycket information saknas på sidan för att en tydlig objektiv bedömning ska kunna genomföras. Därmed ges även ett sämre betyg. Men det kan vara en jättebra lånelösning. Men om det så borde de vara tydligare med att förmedla detta.

Brocc: Betyg 7/10