Bynk är långivaren som på flera punkter skiljer sig mot en klassisk långivare. Det gäller inte minst eftersom man kan samla poäng på olika sätt och med dem förbättra sina lånevillkor. Utöver det har de satsat starkt på deras app som hanterar lånet. Att automatiskt kunna sänka räntan samt ha lånet tydligt presenterat i en app är dess stora styrka.
Bynk erbjuder privatlån på minst 10.000kr och maximalt 300.000kr. Det finns långivare i Sverige som ger privatlån på upp till 600.000kr så det är tydligt att Bynk vänder sig till de som söker de lägre beloppen. Amorteringstiden är 3-12 år.Det kan tyckas vara lång tid med 3 år som kortast amorteringstid på en lån på 10 000 kr – men återbetalning kan alltid ske i förtid utan kostnad.
Höja lånet: En person som lånat mindre än 200.000kr har möjligheten att utöka lånet vid ett senare tillfälle. Det krävs då att man genomfört tidigare betalningar utan anmärkningar. Enklast sker höjning av lån via appen.
Betalningsfria månader: Betalningsfri månad kan utnyttjas vid fyra tillfällen varje kalenderår. Under de månaderna behöver inte någon betalning ske på lånet. Däremot skapas räntekostnad som läggs på kommande betalningar. Varje gång betalningsfri månad används blir amorteringstiden förlängd med en månad.
3/5
Den lägsta ränta som erbjuds hos Bynk är 3,95%. Det är fördelaktigt främst eftersom de inte erbjuder lån på större belopp än 100.000kr. Som mest kan man få en ränta på 19,95%. I jämförelse med andra kreditbolag som erbjuder samma summor och amorteringstider är räntenivån klart godkänd.
Längst ner på webbplatsen anges även att den effektiva räntan ”vanligtvis” hamnar på 4,95%-17,55% vilket tyder på att den högsta räntesatsen sällan ges.
Uppläggningsavgift (anges som Startkostnad) tillkommer på 398kr och utöver det tas en aviavgift (kalls för månadsavgift) på 18kr per månad.
Kostnadsmässigt är avgifterna till Bynks nackdel. Men då ett stort antal kreditgivare har liknande kostnader drar det inte ner betyget jättemycket. Men första året uppkommer kostnader på 614kr. En person som lånar 10 000kr och återbetalar på 12 månader kommer därmed betalat över 6% bara i avgifter.
Förstå vad som påverkar din ränta
Bynk ger alla låntagare ett ”Bynkbetyg”. Det är ett slags kreditbetyg som skapas bland annat utifrån den information som Bynk använder sig av för att göra kreditvärderingar. Bynkbetyget kan följas i appen och därmed kan man se när det förbättrats och man kan få bättre ränta.
I appen går det tydligt att se vilka faktorer som påverkar detta betyg och även tips på hur man kan förbättra det. Det är en fördel då många kan förbättra sitt kreditbetyg relativt lätt och därmed förbättra sina lånevillkor. En information som är till Bynks fördel.
8/10 Bra ränta, bra information och bra tilläggsinformation
Att Bynk vill att låntagaren ska använda appen är extremt tydligt. Bland annat ges bynkpoäng när appaen laddas hem. Men det går även att ansöka via hemsidan vilket sker mycket enkelt.
Den som påbörjar en låneansökan börjar med att ange lånesumma mellan 10.000kr och 100.000kr. Då presenteras ”Månadskostnad” vilken är uträknat med en exempelränta. Genom att välja olika lång amorteringstid går det tydligt att se hur månadskostnaden förändras. Denna summa bör man däremot ta med en ”nypa salt” eftersom räntan är individuell och därmed blir olika hög för olika personer – något som påverkar månadskostnaden.
När en låneansökan kommer in till Bynk sker en kreditupplysning hos UC. Utifrån kreditbedömningen avgör sedan Bynk om lånet ska beviljas. Om låntagarens kreditvärdighet inte är tillräcklig god kan Bynk i vissa fall erbjuda lån till ett lägre belopp. En person som ansöker om 100.000kr kan alltså få låneförslag på 60.000kr. Detta beroende på något svagare kreditvärdighet.
Låneförslaget är aldrig bindande utan nu kan man avgöra om lånevillkoren är så fördelaktiga att lånet ska tecknas eller inte. Den som tecknar lånet har sedan pengarna utbetalad inom två bankdagar.
Besök Bynk4/5
Grundläggande krav för att kunna bli beviljad lån hos Bynk är:
5/5
Det som främst gör Bynk unik mot andra kreditgivare är deras ”Bynkpoäng”. Poäng samlas av låntagaren på ett flertal olika sätt. Man får exempelvis poäng när appen laddas hem, när Månadsskydd förlängs, om betalningsfri månad utnyttjas och när fakturor betalas enligt avtalad tid.
I framtiden kommer även poäng ges på en rad andra saker så som att betala in extra på lånet eller rekommendera Bynk till en vän. Poängen kan användas till ”få bättre villkor” och ”betala på ditt lån”
Tanken är god – men de når inte ända fram.
På hemsidan framgår inte hur många poäng som ges för de olika sakerna. Inte heller hur många poäng som behövs för att betala av delar av lånet eller vad ”bättre villkor” innebär.
Det låter bra med rabatter – men för att de ska kunna utvärderas måste tydligheten bli betydligt bättre. Det ska inte krävas att man tecknar ett lån för att man ska få ta del av samtliga villkor.
Månadsskydd + – När ett lån tecknas hos Bynk ingår alltid 3 månaders gratis Månadsskydd +. Man måste aktivt avsluta den om man inte sedan vill att den ska fortlöpa.
Detta är ett klassisk låneskydd vilket innebär att försäkringen betalar månadskostnaden på lånet om låntagaren blir ofrivilligt arbetslös, långtidssjukskriven eller avlider. Om personen avlider betalas hela lånet av direkt upp till 100.000kr.
Kostnaden för månadsskydd är 7,6% av det ersättningsbelopp som önskats. Om en person väljer ett ersättningsbelopp på 2000kr per månad kommer det kosta 152kr per månad.
Under hur lång tid ersättning ges framgår ej.
Kontaktmöjligheter – Att Bynk tänker digitalt är tydligt. Det syns även gällande möjligheten att kontakta företaget. Utöver telefonnummer och mailadress ges möjligheten att chatta via Messenger. Smidigt och smart.
Dålig navigering – Den som går in på Bynk.se och söker efter information om amorteringstider, betalningsfri månad, Bynkpoäng osv. kommer ha svårt att hitta det. Enda vägen till denna information är länkar allra längst ner på sidan. Det skapar en svår navigering helt i onödan.
Slutbetyg: 8/10
Besök BynkBynk tänker nytt genom att erbjuda poäng till de som använder appen och flera av de kringliggande tjänsterna till lånet. Poäng som sedan kan användas för att förbättra villkoren på lånet som i grunden har ganska bra villkor. Idén är alltså väldigt bra. Men de når inte ända fram.
Det saknas för mycket information på sidan för att ett bra betyg ska kunna ges. Mer information bör finnas kring betalningsfria månader, valbar amorteringstid och inte minst det poängssystem som de stolt lyfter upp. Ger detta poängssystem verkligen bra fördelar för låntagaren kommer vi höja betyget. Till dess ligger det lågt.