Fairbanker

Uppdaterad:
  • Jämför privatlån, sms-lån och andra krediter
  • Dålig information
  • Rekommenderas ej
  • Betyg 1/10
Till Fairbanker

Fairbanker välkomnar besökaren med ”Vi hjälper dig att finna det bästa lånet online”. Detta är alltså inte en bank eller en låneförmedlare utan en hemsida som har som mål att hjälpa besökaren att hitta det bästa lånet. Detta genom tydliga tabeller och faktarutor. Det låter bra – men blir så fel…

Webbplatsen är ej längre tillgänglig – Se alla andra privatlån här

Vad erbjuder Fairbanker?

Fairbanker listar en mängd företag som erbjuder privatlån, smslån eller så kallad lånförmedling. Det gör det enkelt för besökaren att hitta flera aktörer att välja mellan när lånet ska tecknas. Bland de aktörer som listas finns både företag som erbjuder hög ränta och stora avgifter till de som erbjuder låg ränta och även gratis lån för nya låntagare. Bredden är alltså stor.

Till varje kreditföretag presenteras även en mindre del information gällande lånet. Det kan exempelvis vara att man får låna med betalningsanmärkning, att man får pengarna samma dag eller att man måste vara minst 20 år.

Men redan här blir uppdelningen konstig. Företag som CashBuddy och Cash2You benämns som privatlån samtidigt som de erbjuder lån på små summor till höga räntor. Det är tydligt att det är smslån som dessa företag erbjuder.

Det fortsätter om man klickar på fliken ”Privatlån”. Högst upp på listan ligger visserligen privatlån och låneförmedlare av dessa men längre ner kommer bland annat Vivus, Ferratum och Meddelandelån. Tre stora aktörer inom SMS-lån.

1/5

Mer fakta – Goda råd?

Många kreditgivare har en avdelning med ”Råd och Tips” gällande privatekonomin. Detta för att hjälpa låntagarna att förbättra sin ekonomiska situation. Även Fairbanker har valt att erbjuda ”Goda Råd”. Men är dessa så bra?

De skriver exempelvis att ”man kan ansöka om flera lån”.

MEN – Den som vill jämföra olika kreditgivare bör istället gå via en låneförmedlare då dessa jämför ca 20 olika banker och i detta fall tas enbart en enda kreditupplysning. Dessutom bör man försöka hålla nere antalet lån då det är bättre med ett stort än många små lån.

Under ”Goda Råd” finns sex frågor och svar. Men det handlar inte om att ge råd till en bättre privatekonomi utan snarare att få personen att låna via Fairbanker.

Webbplatsen är ej längre tillgänglig – Se alla andra privat här

Mer fakta – Mer om lån

Under avdelningen ”Mer om lån” presenteras ett flertal artiklar. Det är inte artiklar som rekommenderas som fakta inför att teckna lån eller vad man bör tänka på som låntagare. Här finns bland annat ”Få sålt dina ägodelar snabbare med snabblån”

fairbanker artiklar

Mer fakta – Forum

Ett forum finns på sidan men det är extremt oaktivt. Det är tre inlägg (2017) varav det senaste publicerades för över ett år sedan. Det är inte ett forum att tala om…

Webbplatsen är ej längre tillgänglig – Se alla andra privatlån här

För stor inriktning på att förmedla lån

Som visats ovan är de faktaartiklar som presenteras på sidan inte speciellt användarvänliga. Det gäller även informationen kring de olika lånen.

En till nackdel med sidan är hur de presenterar olika orsaker till att låna. Att låna pengar kan vara ett sätt attfinansiera olika större inköp eller för att klara av en plötslig ekonomisk svår situation. Men alla experter är eniga om att lån till vardagskonsumtion inte är något att rekommendera. Det är även något som många låneföretag lyfter upp på sina hemsidor. Fairbanker väljer däremot en helt annan väg.

fairbanker artiklar

Dyra lån premieras

Under Privatlån presenteras en rad kreditföretag som erbjuder privatlån. De tre som presenteras först är Klicklån, Leasy Minilån samt Ferratum. De två första är onödigt dyra privatlån och den sista ett smslån.

Det krävs att man bläddrar till fjärdeplats för att ett bra privatlån ska presenteras. Det är då Axo Finans som är en låneförmedlare av privatlån.

Här finns en salig blandning av snabblåneföretag och privatlån. Alla betygsatta med fina stjärnor. Det är även enbart de tre första som har fullpoäng. Företag som på Sverigekontanter får medelbetyg till lågt betyg.

Ej uppdaterat innehåll

På sidan står det vilket datum som den uppdaterats senast. Men stämmer det? Det första (och enligt dem bästa) lånet är Klicklån. De anger att Klicklån erbjuder lån från 5000kr. Men det stämmer inte då deras lägsta lånebelopp är 10.000kr. Liknande exempel kan nämnas från flera andra lån. Självklart kan alla missa att uppdatera men med tanke på att det är deras allra bästa lån är det oväntat dåligt.

Om privatlån skriver de

  • Oftast kommer det inte krävas att du ska lämna en bil eller bostad som säkerhet för lånet

MEN- Ett privatlån är utan säkerhet. I annat fall är det inte ett privatlån. Ett billån kan tecknas med bilen som säkerhet och ett bolån kan tecknas med boendet som säkerhet. Det som karaktäriserar ett privatlån är just att detta tecknas utan att något är som säkerhet för lånet.

Webbplatsen är ej längre tillgänglig – Se alla andra privatlån här

1/5

Fairbanker rekommenderas inte. 

Vill du jämföra olika räntor hos flera banker? – Välj en låneförmedlare

Vill du läsa recensioner på olika kreditgivare inom privatlån – Läs våra recensioner om de olika företagen

Vet du inte vad ett privatlån är? – Läs mer om låneformen här

Besök Fairbanker

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis

Tanken är god i grunden då sidan har ett liknande upplägg som Sverigekontanter.se men vi håller inte med om deras betygsättning och kategorisering mellan smslån och privatlån. Att sedan lägga Advisa som en av de tre bästa aktörerna på marknaden kan vi inte hålla med om. Det är ett bra företag utifrån att de jämför lån (låneförmedlare) men i jämförelse med exempelvis Lendo ligger de flera steg bakom. Detta utifrån de recensioner som vi presenterar. Läs själv och jämför Advisa och Lendo.

Fairbanker rekommenderas inte.

Besök Fairbanker
Fairbanker: Betyg 1/10