Freedom Finance bolån

Uppdaterad:

Freedom Finance erbjuder inte längre bolån –

Se andra aktörer här

Till Freedom Finance bolån

Freedom Finance erbjuder inte längre bolån – Se andra aktörer här

 

När Freedom Finance började erbjuda låneförmedling var det privatlån som förmedlades. Med tiden har de breddat utbudet och erbjuder idag även förmedling av bolån. Däremot har förmedlingen av dessa lån en bra bit att gå för att nå samma kvalité som deras privatlåneförmedling.

freedom finance bolånVarför Freedom Finance?

Att jämföra räntor hos flera banker bör vara ett självklart steg för de som tecknar ett bolån. En faktor att titta på är räntan. Det är vad de flesta fokuserar på i val av bolån.

Men bankerna skiljer sig även mot varandra gällande amorteringskrav och vilka ekonomiska förutsättningar som måste finnas för att lånet ska beviljas.

En väg är att kontakta flera olika banker på egen hand. Men det är tidsödande och krånligt. Då är det betydligt enklare att gå via en låneförmedlare av bolån. De genomför en gratis jämförelse och man får bankernas förslag presenterade på ett tydligt sätt.

En fördel med Freedom Finance är att de även samarbetar med banker som ger lån även om låntagaren har skuldsaldo hos Kronofogden eller har betalningsanmärkningar.

Ränta

Freedom Finance erbjuder inte längre bolån – Se andra aktörer här

En stor fördel med bolån är att det är lånet för privatpersoner som ger allra lägst ränta. Därmed kan man även belåna bostaden när pengar behövs till renovering eller bilinköp. Detta förutsatt att inte bostaden är fullt belånad.

Men räntan hos Freedom Finance speglar inte denna generella låga räntenivå. Som lägst går det (2016) att teckna ett bolån med effektiv ränta från 5,76%. Det ska jämföras med bolåneräntor hos storbanker och nischbanker som vid samma tillfälle hade bolåneräntor kring 1,5-2,0%. Det är stor skillnad.

Orsaken är att Freedom Finance förmedlar bolån till personer med betalningsanmärkningar. Jämför man med andra bolån för denna kundgrupp så är räntesatsen konkurrenskraftig. Problemet blir däremot att de inte är tydliga med vilka de vänder sig till. Det ser ut på hemsidan som att de förmedlar bolån till alla som vill jämföra bolån. Det är inte hela sanningen. Då de uppenbarligen bara samarbetar med banker som tillåter betalningsanmärkningar är det just denna kundgrupp som de vänder sig mot. Har du inte betalningsanmärkning rekommenderar vi istället Skandia eller MittBolån.

Besök Freedom Finance

Så fungerar det

Freedom Finance erbjuder inte längre bolån – Se andra aktörer här

En bolånejämförelse kan ske om ett nytt bolån ska tecknas, vid omläggning av lån eller om befintligt lån ska ökas. Det är även möjligt att enbart välja att ansöka om lånelöfte. Vid ansökan anges vad målet är med lånet samt vilken slags bostad som ska belånas. Oavsett vad pengarna ska användas till så får belåningsgraden inte vara över 85%. Detta är reglerat i lag och alltså inget som är unikt denna långivaren.

Är belåningsgraden över 50% måste man även vara beredd på amortering på 1% varje år och vid belåningsgrad över 70% är kravet 2%. Detta enligt en lag om amorteringskrav som infördes sommaren 2016.

När personuppgifter och uppgifter om bostaden lämnats skickas ansökan in till Freedom Finance.

Företaget tar en kreditupplysning som sedan används av samtliga banker som är med och lämnar låneförslag. Samtliga låneförslag presenteras sedan för den som vill genomföra lånejämförelsen.  Detta sker vanligtvis inom 24 timmar..

freedom finance bolån teckna lån

Även privatlån

Freedom Finance är främst känd för att vara låneförmedlare av privatlån. På den tjänsten får de mycket bra betyg i vår recension. Detta både utifrån räntesatser, hur många banker som jämförs och ansökningsprocess. De jämför ca 20-banker och därmed får man enkelt fram vilken lägsta ränta som kan fås hos dessa banker.

Deras jämförelse av bolån håller däremot inte riktigt samma höga kvalité. Det framgår inte hur många banker som jämförs eller om det enbart är banker som tillåter betalningsanmärkningar som är med i jämförelsen. Det är även otydligt gällande hur lång tid jämförelsen tar m.m.

Längst ner på sidan om bolån står att räntan är 3,25%-18,15%. Detta stämmer inte då denna ränta är vad som gäller för privatlån – inte för bolån.

Freedom Finance erbjuder inte längre bolån – Se andra aktörer här

Krav

Om det är samma krav på låntagaren på Freedom Finance bolån som på dess privatlån framgår inte. Det som går att läsa är följande:

  • Minst 18 år
  • Lägsta årsinkomst på 100.000kr
  • Skuld får inte finnas hos Kronofogden vid nytt bolån. Däremot är inte betalningsanmärkning något krav
  • Om lån ska tecknas på befintligt boende eller om bolånet ska läggas om är skuld hos Kronofogden inget problem
  • Lånet kan tecknas med medlåntagare
  • A-kassa kan räknas som inkomst. Det kan därmed vara möjligt att få bolån trots A-kassa

Befintliga skulder?

I och med att bolån är låneformen med överlägset lägst ränta bör man alltid försöka teckna bolån före andra låneformer. De som har privatlån, sms-lån och andra krediter kan därmed tjäna på att höja befintligt bolån för att därigenom baka in de andra krediterna. Räntan på bolån för de som har betalningsanmärkningar är från 5,76%. Detta kan jämföra mot privatlån för samma kundgrupp där räntan ligger på 25-35%.

Freedom Finance erbjuder inte längre bolån – Se andra aktörer här

Sammanfattning

Sammanfattning

Freedom Finance har inte erbjudit förmedling av bolån lika länge som privatlån och det märks. Vi ger dem riktigt högt betyg gällande deras förmedling av privatlån men betydligt lägre betyg gällande bolånet. Det saknas en hel del information och en del information som lämnas är felaktig. Än så länge rekommenderas istället MittBolån som även de förmedlar bolån.

Freedom Finance bolån: Betyg 6/10