ICA Bolån

Uppdaterad:
 • Få dubbel ICA-bonus
 • Ofta lägre snittränta än storbankerna
 • Tydlig information
 • Betyg 8/10
Till ICA Bolån

ICA erbjuder, i likhet med många andra banker, både rörlig och bunden ränta på sina bolån. De presenterar både listräntan och snitträntan mycket tydligt på hemsidan. Dessutom finns där en bolånekalkyl som gör att man lätt kan räkna ut hur stor boendekostnaden skulle bli med den nya bostaden.

Jämför gärna flera långivare när ni ska välja bolån. ICA Banken är en aktör att räkna med och komplettera gärna med Mitt Bolån för att utmana storbankerna ordentligt.

Överlag får ICA högt betyg gällande tydlighet och enkelhet på hemsidan. Här finns all den information som efterfrågas och det är även lätt att fylla i ansökan om bolån eller lånelöfte.

En annan fördel med ICA är att de som har betal- eller kreditkort hos banken får dubbel bonus om de även har bolån där. Utöver kan även studentrabatt ges på bolånet.

När bolån ska tecknas är det alltid viktigt att jämföra flera banker och ICA kan mycket väl vara en av de banker som jämförs.

Lån och bindningstid

Bolånet hos ICA kan väljas med rörlig ränta eller med bindningstid. Lånet kan bindas på 1, 2, 3, 4, 5, 7 och 10 år. Utöver det klassiska bolånet kan även låntagaren behöva teckna följande lån när bostaden ska köpas.

Handpenningslån – Ett lån som täcker upp för handpenningen på den nya bostaden. Lånet kan behöva tecknas om handpenningen ska betalas innan försäljningen är klar av den tidigare bostaden. Detta lån betalas tillbaka på tillträdesdagen. Ofta betalas det av med det bolån som då tecknas.

Överbryggningslån – Behöver hela den nya bostaden betalas innan man fått pengarna från den gamla kan ett överbryggningslån tecknas. Detta lån brukar ha en löptid på maximalt någon månad.

Besök ICA Bolån

5/5

Ränta och bindningstid

En fördel med ICA är att de på ett tydligt sätt presenterar både listränta och snittränta. Det är viktigt att komma ihåg att listräntan enbart är ”bankens högsta ränta”. Det är alltid möjligt att få lägre ränta genom exempelvis låg belåningsgrad eller att man har ett flertal andra banktjänster hos ICA.

Snitträntan som presenteras är den genomsnittliga räntesatsen som kunder har fått hos ICA när de tecknat bolån. Ex: I juli 2017 var listräntan på rörliga bolånet 1,59% medan snitträntan var 1,44%.

En fördel är att ICA mycket ofta ligger på bättre snittränta än storbankerna. Detta i oberoende räntejämförelser som publiceras online, i ekonomimagasin och dagstidningar.

Samma ränta som SBAB – eller inte?

Bolånet från ICA är ett samarbete mellan ICA och SBAB. Detta ses tydligt i räntesatserna då de har identiska listräntor. Däremot är det inte säkert att man får samma ränta hos de olika bankerna. Jämförs snitträntan är dessa nämligen olika. Dessutom kan man få ytterligare rabatter hos ICA (Se nedan).

En stark rekommendation är att alltid ansöka om bolån hos ett par olika banker för att därigenom kunna välja det bästa alternativet.

ica bolån räntor

Studentrabatt

Som ”ICA-student” går det även att få ytterligare rabatt på bolåneräntan. Med ”ICA-student” menas att personen har bankens studentpaket med bland annat kort och konto hos banken. I detta fall ges rabatt på 0,1-procentenhet på räntan.

Skulle studenten även spara minst 200kr/månad ges ytterligare 0,1-procentenhet i rabatt.

Dubbelbonus

Alla som är medlem i ICA får 1 % i bonus på alla inköp i deras butiker (förutsatt att kortet dras eller personnummer registreras). Men det går även att få dubbel bonus, d.v.s. 2 % i återbäring. Det som krävs för att få detta är att betalningen i affären sker med ett betal- eller kreditkort från ICA och att man därutöver har något av följande hos banken: bolån, privatlån, någon försäkring eller sparkonto med minst 5000 kr.

En familj som köper mat för 5 000 kr per månad får därmed tillbaka 1 200 kr per år i bonus om de har dubbel bonus aktiverad.

Hur ges rabatt?

En punkt som ICA får sämre betyg på är tydlighet gällande hur räntan beräknas. Det framkommer inte vilka faktorer som påverkar vilken ränta som låntagaren kommer att få. Det kan exempelvis vara belåningsgrad, lånesumma, engagemang i banken osv. Här måste alltså en ansökan ske för att svar ska ges.

Detta kan jämföras med Skandia där man via hemsidan direkt kan se vad som påverkar räntan och därmed har man också större chans att påverka detta.

ica bolån kalkyleraVad kostar det? – Bolånekalkylen hjälper till

När en bostad ska köpas är det viktigt att man räknar på de kommande kostnaderna så att man vet hur mycket som ska betalas per månad. Det handlar inte bara om räntekostnad och amortering utan även om bostadens driftskostnad och eventuell tomträttsavgift. Det är bland annat dessa punkter som avgör den månatliga betalningen.

ICA har gjort det enkelt för sina kunder att räkna ut månadskostnaden genom deras bolånekalkylator. Här anger man bostadens värde, lånebelopp, räntenivå, driftskostnad, taxeringsvärde, ålder samt eventuell tomträttsavgift. Därmed går det snabbt att se den månatliga bostadskostnaden och därifrån avgöra om man har råd med bostaden eller inte.

ica bolån bolånekalkylatorBetyg 8/10

Krav

Det specifika kraven som gäller hos ICA är:

 • Köpet av bostad måste förmedlas av auktoriserad mäklare
 • Tecknas lånet för en bostadsrätt är kravet att föreningen ska bestå av minst 7 bostäder
 • Det är inte möjligt att låna pengar till en bostad på en arrendetomt
 • Om ett bolån flyttas från en annan bank till ICA, och detta tecknades före 2016-06-01, gäller amorteringskrav på 15 år med rak amortering. Detta om belåningsgraden är över 70%. Önskas detta bolån höjas kommer det helt och hållet innefattas av de nationella amorteringskraven.

Med dessa krav är de något ”hårdare” än vissa andra banker. Ett exempel är när ett bolån (som inte har amorteringskrav) flyttas till ICA och detta automatiskt får amorteringskrav på 15 år.

3/5

 

Ansök om lån

Är bolånet på maximalt 8 miljoner kan en ansökan ske enkelt online. Är det större belopp behöver banken kontaktas via telefon.

Ansökan är aldrig bindande och kan därmed ske för att man tydligt ska se vilken ränta som banken erbjuder. I likhet med alla banker är boräntan individuell och därmed kan man inte veta vilken nivå som erbjuds förrän ansökan skett.

 • Om Lånet

Här anges om lånet ska tecknas för en ny bostad, på befintlig bostad eller det ska flyttas från en annan bank till ICA. Utöver detta anges bostadens värde, lånebelopp samt fastighetsbeteckning på bostaden som ska belånas.

 • Om Dig

Under denna punkt anges personnummer, adress och övrig personlig information.

 • Din Ekonomi

För att banken ska kunna göra en kreditprövning behöver uppgifter lämnas om den personliga ekonomin.

 • Godkänn

Sista steget är att signera ansökan digital och skicka iväg den till ICA. Ett svar kommer sedan med ett förslag på bolån där även den individuella räntesatsen erbjuds. Därefter kan man teckna bolånet om så önskas.

ica bolån ansök

Ansök om lånelöfte

Första steget, mot ett bolån, är oftast att ansöka om ett lånelöfte. Detta åtminstone om tanken är att bolånet ska användas för att bekosta en ny bostad. Genom lånelöftet kan man därmed se hur mycket banken är villig att låna ut och därigenom hur högt man kan gå i kommande budgivning.

Lånelöfte kan självklart även beställas om man vill teckna ett bolån på en bostad som redan ägs. Det kan exempelvis ske för att se hur högt som bostaden kan belånas inför exempelvis renoveringar.

ica bolån lånelöfte5/5

Slutbetyg: 8/10

Sammanfattning

Sammanfattning

Med enkel navigering och tydlighet på hemsidan ges ett mycket gott betyg till ICA Banken och dess bolån. Webbplatsen är lättöverskådlig och det är lätt att ansöka om bolån eller lånelöfte. Det som många prioriterar högt, dvs. räntenivån, är också till kundens fördel. I större jämförelser ligger ICA ofta före storbankerna gällande ”lägst snittränta”. Som hos alla andra banker krävs däremot en ansökan för att man ska få veta exakt vilken ränta som erbjuds.

ICA banken kan absolut vara en av de banker som kontaktas när lånelöfte eller bolån önskas. Men som alltid – jämför flera banker. Små skillnader i bolåneräntan gör stor skillnad i längden.

ICA Bolån: Betyg 8/10