Sefina Pantbank

Uppdaterad:
 • Pantbank online
 • Ingen kreditupplysning – Inget krav på inkomst
 • Belåna ”nästan vad som helst med andrahandsvärde”
 • Betyg 8/10
Till Sefina Pantbank

Pantbanken Sefina finns i flera städer runt om i Sverige. De flesta som vill låna pengar hos dem går till en lokal pantbank för att där värdera och lämna in sina saker. Men det är även möjligt att skicka in sakerna till dem vilket är smidigt för de som inte har en pantbank i närheten.

Denna recension har fokus på hur utlåning sker när saker skickas in till Sefina via deras smidiga onlinetjänst.

Fördelen med Sefina – mot andra låneformer

Fördelarna med en pantbank , i jämförelse mot exempelvis ett privatlån, är:

 • Ingen kreditupplysning

Då det alltid är pant för lånet behöver ingen kreditupplysning ske.

 • Ingen inkomst krävs

Panten har alltid ett högre värde en utbetalat belopp. Därmed finns alltid en säkerhet för lånet och ingen inkomst krävs hos låntagaren.

 • Stor chans att få lånet beviljat

Så länge som panten har ett tydligt andrahandsvärde kan lånet beviljas.

 • Ingen risk för betalningsanmärkning eller utmätning

Om lånet inte återbetalas säljs panten och lånet blir löst. Du kan aldrig få betalningsanmärkningar eller dras till inkasso/kronofogden.

 • Du bestämmer fritt när lånet ska betalas tillbaka – eller om det inte ens ska ske

Även om lånet från början är på 3 månader så går det alltid att förlänga lånet förutsatt att en viss avgift betalas. Alternativet är att inte betala alls varpå Sefina säljer panten och löser lånet.

Men…

Man ska aldrig pantsätta något man verkligen inte vill förlora. Livet har ibland tvära kast och om lånet inte återbetalas kommer pantbanken att sälja panten för att få in pengarna.

De som kan få privatlån får även betydligt lägre ränta med den låneformen. Pantbank bör alltså inte användas vid stora belopp eller lån under längre tid. De flesta lån hos Sefina är på tre månader och på lägre belopp – det är då lånet har sin stora fördel. Då är det betydligt billigare, och bättre, än snabblånen.

 

Belopp och amorteringstid

Sefina ger lån på allt från några hundra kronor till en miljon kronor. Det som främst är avgörande för hur stort belopp som får lånas är värdet på panten.

Lånet läggs alltid upp på tre månader när det sker via deras hemsida. Däremot kan samma pant användas om och om igen, vilket gör att lånet därmed förlängs. När låneperioden löpt ut finns därmed tre alternativ.

 • Betala amortering och ränta och få tillbaka panten
 • Förläng lånet ytterligare en period genom att betala en viss del av lånet
 • Låta lånet förfalla. I detta fall säljer pantbanken produkten för att täcka lånet. (Läs mer under Teckna lån hos Sefina nedan)

Om man redan från början vet att panten inte kommer att lösas ut kan man välja ”kortlån” vilket betyder att Sefina alltid säljer produkten för att bekosta lånet.

5/5

Besök Sefina

Ränta och avgifter

Den första avgift som uppkommer är uppläggningsavgiften på 50 kr. Detta oavsett vad som pantsätts och dess värde. Därutöver tillkommer ränta som är beroende på lånebeloppet.

Räntan är något olika beroende på vilken butik man vänder sig till i Sverige. När lånet tecknas online och därmed panten skickas in sker detta alltid mot butiken på Vasagatan i Stockholm. Det är därmed deras nivå på ränta som gäller.

Räntan anges i månadsränta och är 3,95 % upp till lån på 5000 kr. Sedan sänks räntan succesivt ju större belopp som lånas. Beloppet över 5000 kr får ränta på 3,75 %, del över 10 000 kr får 3,25 % ränta osv.

Exempelkostnad:

Låna 5 000 kr i tre månader – Betala 593 kr i ränta

Låna 10 000 kr i tre månader – Betala 1155 kr i ränta

Låna 100 000 kr i tre månader – Betala 6750 kr i ränta

Det är två avgifter som uppkommer utöver räntan. Uppläggningsavgiften är alltid 50 kr (som nämnts) och när lånet löses och panten ska skickas tillbaka är det låntagaren som betalar denna returfrakt. Detta på 200 kr.

Även om det är möjligt att låna så låga summor som några hundra kronor så är det knappast värt det om panten ska skickas in. Bara avgifterna hamnar på 250 kr om man vill ha tillbaka sin pant.

Den effektiva räntan varierar beroende på lånebelopp. Är lånet på 10 000 kr innebär det en effektiv ränta på drygt 40 %. Jämfört med privatlån är det mycket dyrt. Jämfört med snabblån är det myckt billigt. Men att enbart se på kostnaden blir något missvisande då att låna hos pantbank skiljer sig så rejält mot andra låneformer.

7/10

Teckna lån hos Sefina

 1. Skapa konto

sefina bli kund-minBörja med att skapa konto på Sefinas hemsida. Det är helt gratis och identifiering sker med BankID / Mobilt BankID

 1. Logga in och skicka in beskrivning

Logga in på kontot och skicka in en beskrivning av produkten. En värdering kommer därefter ske inom 24 timmar.

 1. Skicka in panten

Om värderingen motsvarar vad man förväntar sig få i lån skickar Sefina ett förtryckt paket som panten sedan läggs i och returneras med.

 1. Värdering

Nu sker den slutgiltiga värderingen som i vissa fall kan skilja mot den preliminära som enbart byggde på de uppgifter som skickades in online. När värderingen är klar kontaktas låntagaren och accepteras värderingen kommer lånet att genomföras. Accepterar man inte värderingen skickar Sefina gratis tillbaka panten.

sefina värdera saker

 1. Utbetalning

Sista steget är att få pengarna utbetalda.

 1. Återbetalning

Återbetalning sker oftast efter att lånetiden löpt ut. I detta läge finns alltså möjligheten att förlänga lånet, betala tillbaka allt och få panten tillbaka eller låta Sefina sälja panten. 

Värdera först

Via hemsidan går det att skicka in bilder och information på de produkter som önskas belånas. Det som då skickas in är utförlig beskrivning av produkten så som tillverkare, material, konstnär, eventuella äkthetsintyg m.m. Självklart finns en stor fördel om flera bilder även bifogas i beskrivningen. Inom 24 timmar på vardagar kommer svaret från erfarna pantlånare.

Kom ihåg att detta enbart är ett preliminärt besked och att slutgiltigt besked enbart kan ges efter att panten skickats in.

sefina värdering

 

Vad kan belånas?

Sekina skriver att det går att belåna ”i stort sett alla föremål som har ett andrahandsvärde”. Däremot tar de inte emot pälsar, vapen samt skrymmande saker som möbler etc.

sefina pant

Vad händer om lånet inte återbetalas?

I det fall som låntagaren anger till Sefina att återbetalning inte kommer att ske, eller att återbetalning uteblir säljs panten. Detta sker (enligt lag) på offentlig auktion för att de ska få in så mycket som möjligt för varan. Skulle de få in mer pengar än vad som är kvar på lånet kommer resterande summa betalas till låntagaren. Skulle de få in mindre pengar än vad som är kvar på lånet avskrivs ändå resterande lånesumma.

På detta sätt behöver man aldrig vara orolig för att få betalningsanmärkningar eller utmätning av Kronofogden på grund av obetalda låneskulder.

3/5 (Omständligare än vanliga lån)

 

Krav

Det är väldigt låga krav för att få låna pengar via Sefina. Detta i förhållande till privatlån eller andra låneformer. Orsaken är att pantbanken alltid får en säkerhet för lånet och därmed är de säkra att få pengarna tillbaka – på ett eller annat sätt.

De enda krav som de ställer är följande:

 • 18 år
 • Giltig legitimation
 • Pant får enbart vara privatpersoners lösör

5/5+ 

Slutbetyg 7,6/10

Besök Sefina
Sammanfattning

Sammanfattning

Sefina är en av Sveriges största pantbanker. De har butiker runt om i Sverige och erbjuder även pantlån online. Som låntagare får man snabbt en preliminär värdering av den sak som ska pantsättas och därefter ett förbetalt paket som används för att skicka in panten. Det är alltså minst lika enkelt att låna via pantbank online som via butik.

De stora fördelarna med Sefina (och pantbanker överlag) är att alla kan låna pengar. Det spelar ingen roll vilken inkomst man har, om det finns betalningsanmärkningar eller dålig kreditvärdighet. Så länge man har något som kan pantsättas så går det att få lån.

Nackdelen med att låna via Sefina online är att det tillkommer en kostnad på 200 kr för returfrakten för panten. Detta utöver ränta och uppläggningsavgift på 50 kr. Att som minst betala 250 kr i avgifter är inte lönsamt om lånet är på låga belopp.

De som har behov av större summor, och får privatlån, bör även välja denna låneformen istället då räntan där är lägre.

 

Sefina Pantbank: Betyg 7.6/10