Skandiabanken är en bank som erbjuder de flesta banktjänster som behövs för ett smidigt ekonomiskt privatliv. Detta med allt från lån och sparande till lönekonto och försäkringar. Inom lån har de både privatlån och bolån.
Det som gör Skandiabanken unik i jämförelse med andra banker som erbjuder bolån är att de har ett fast rabattsystem som gör att kunden snabbat kan se på hemsidan vilken boräntan som kan erbjudas. Det tar inte mer än 3 minuter att räkna ut sin ränta och det framgår tydligt varför räntan hamnade på gällande nivå.
Gällande bolån brukar bankerna inte ha någon specifik gräns för hur stora lån de kan ge. Det är värdet på bostaden som avgör detta. På Skandias hemsida går det däremot maximalt att ange 15 miljoner och det är ytterst få som behöver låna mer än så i bolån.
Amorteringstiden hos Skandia är 30-50år.
Enligt bolåneregler får maximalt 85% av bostadens värde lånas i bolån. Resterande summa förväntas betalas kontant – även om många väljer att ta privatlån.
På lån tagna efter 1:a juni 2016 finns ett amorteringskrav. Det betyder att amortering måste ske om belåningsgraden är större än 50%. Först sker amortering med 2% ner till att belåningsgraden är 70%. Därefter finns möjligheten att minska amorteringen till 1% ner till att belåningsgraden är 50%. Det går även att i enskilda fall få uppskov med amorteringskravet. Det handlar exempelvis om en av lånetagarna avlider, vid skilsmässa eller liknande.
Hos Skandia går det att välja mellan fast eller rörlig ränta. Väljs fast ränta ligger räntesatsen på samma nivå under hela den tiden och när perioden tar slut anpassas räntan utifrån rådande ränteläge. Om fastränta väljs går det vanligtvis att maximalt binda räntan i 5år enligt hemsidan.
Väljs rörlig ränta förändras den med ett intervall av tre månader.
Det är även möjligt att dela upp lånet så att delar har rörlig ränta och delar har fast ränta.
Den stora fördelen med Skandia är att det så extremt tydligt vilken ränta de kommer att erbjuda. För att få veta gällande räntesats hos andra banker måste man kontakta dem och ge en rad olika uppgifter. Här har de gjort det betydligt mycket enklare. Det är som de själva skriver ”Du slipper pruta, förhandla och omförhandla”
Vad som avgör räntan som erbjuds är följande:
Skandia uppger alltid två räntor på hemsidan. Det är ”ordinarie ränta” och ”bästa boräntan”. Den första räntesatsen är vad man får om ingen rabatt alls ges från punkterna ovan. Detta medan ”Bästa Räntan” är vad som ges om all rabatt som går att få utnyttjas.
Ett exempel från juni 2016 kan tas då Ordinarieränta på rörlig ränta var 1,96% och den bästa räntan 1,36%. Det finns alltså stora summor att spara på att se över punkterna ovan och försöka pressa räntan den vägen.
Någon uppläggningsavgift eller andra avgifter tillkommer inte. Däremot bör man räkna på att kunna betala stämpelskatt för lagfart i det fall som villa eller fritidshus köps. Om nya pantbrev behöver tas ut tillkommer även kostnad för detta. Ovan nämnda kostnader är något som tillkommer oavsett bank.
Den som jämför snitträntan hos Skandia mot andra banker kommer även att se att banken ofta ligger bland de fem bästa.
Ansök om bolån hos Skandia genom CompricerInför en budgivning är det mycket bra att ha med ett lånelöfte. Det är ett löfte från banken att de troligtvis kommer att låna ut en viss summa. Man ska se det som en fingervisning och inte som ett tydligt löfte från banken. Men det vanligaste är att om banken ger ett lånelöfte så kommer även lånet att bli beviljat om låntagaren väljer att teckna det. Ett lånelöfte gäller i sex månader och är då enbart knuten till en person.
Både lånelöfte och tecknandet av ett bolån sker på samma sätt.
Börja med att fylla i bostadens värde och kontantinsats. En ränta kommer därefter presenteras men genom att skapa sig rabatt på olika sätt går den att sänkas. De saker som kan genomföras för att rabatt ska fås är listade ovan under ”Ränta”.
Därefter klickas antingen på ”Ansök om lånelöfte” alternativt ”Ansök om bolån, flytta eller utöka”
Eftersom inte alla har råd att lägga handpenningen på en ny bostad innan den gamla bostaden sålts finns möjlighet att teckna ett handpenningslån. Det är ett lån på upp till 1miljon och som kan tecknas utan någon säkerhet. Räntan är något högre än den rörliga boräntan (2,5% år 2016) men samtidigt så finns kravet att lånet ska vara återbetalat inom 6månader. Det är även helt amorteringsfritt under den tiden.
Det är alltså ett enkelt och smidigt sätt att ha råd med handpenningen i väntan på att det egna huset ska bli sålt.
Slutbetyg: 10/10 Tydligheten väger tungt, men även att räntan kan påverkas och fås ner till konkurrenskraftiga nivåer.
Skandia var en av de första bankerna att ange snittränta på sina bolån. Detta ett tag innan det blev en lag som sa att alla banker skulle visa upp detta. När de sedan införde en tydlig, enkel och lättförståelig räntekalkylator för bolån var de även först ut med detta. Det är just denna som för tillfället (2016) framförallt skiljer Skandiabanken mot andra banker.
På bara en minut kan man se hur hög ränta som banken erbjuder. Det krävs inte telefonköer, diskussioner och svåra förklaringar från banktjänstemän. De har en enkelhet som förhoppningsvis fler banker tar efter. Rak och tydligt – det uppskattas.