Vitafinans 

Uppdaterad:
  • Låna 5000-400.000kr
  • Jämför 20 banker
  • Otydlig information
  • Betyg 4/10
Till Vitafinans 

Erbjuder för tillfället inte lånjämförelse – Gå till Zmarta.se istället

 

När ett privatlån ska tecknas är det en stark rekommendation att använda sig av en låneförmedlare. Detta eftersom de snabbt jämför räntor hos många banker och att det enbart tas en enda kreditupplysning för detta. Vitafinans är visserligen inte en låneförmedlare men har ändå dess fördelar. De förmedlar nämligen låneansökan vidare till en låneförmedlar. Det är dess fördel. Däremot får de minus på grund av deras otydlighet gällande vissa punkter.

Varför Vitafinans

Även om VitaFinans enbart förmedlar låneansökan vidare till en låneförmedlare så får de som ansöker om lån via VitaFinans fördelarna som finns med att utnyttja en låneförmedlare. För företaget jämför ca 20 banker gällande ränta och annat vilket gör detta till en snabb väg att gå för de som vill jämföra bankerna innan privatlånet tecknas (en rekommendation för att hålla nere kostnaden)

Den andra fördelen är att en kreditupplysning tas trots att det är 20 banker som ger låneförslag. Den person som istället väljer att kontakta alla dessa 20 banker kommer få hela 20 kreditupplysningar på sig. För många upplysningar minskar chansen att få lån då detta kan vara ett tecken på att personen har låg kreditvärdighet.

Snabbare och bättre helt enkelt. Att göra en ansökan är även helt gratis då det är bankerna som betalar för att dessa tjänster ska finnas.

vitafinans reklam

Storlek och Amorteringstid

VitaFinans hjälper till att jämföra räntor på lån mellan 5000kr och 400.000kr. Ett brett spann som gör att man både kan hitta små snabba lån för mindre utgifter till stora belopp för att finansiera bil, båt eller andra större investeringar. Det är inte det största spannet som går att låna via en låneförmedlare – men ändå stort.

Amorteringstiden är 1-15 år vilket även detta är mycket positivt.

Erbjuder för tillfället inte lånjämförelse – Gå till Zmarta.se istället

4/5

Ränta

Vilken ränta som man kan få vid lån via VitaFinans framgår inte. Då de samarbetar med en låneförmedlare som i sin tur samarbetar med ett flertal banker är det svårt för VitaFinans att uppge någon räntesats. Men för at göra det något tydligare mot besökaren på hemsidan så vore det bra om de uppgett vilken lägsta räntan man kan få. Det skulle, om inte annat, vara ett sätt för låntagaren att se om man fått en hög eller låg ränta när de olika lånförslagen presenteras.

3/10

Besök VitaFinans

Ta lån via Vitafinans

VitaFinans ger inga lån. De förmedlar enbart låneansökan till ett företag som i sin tur tar kontakt med ett 20-tal banker. Det är ett snabbt och bra sätt att få fram många olika lånevillkor.

Ansökan är enkel att fylla i. Man fyller i hur mycket man vill låna från 5000kr till 400.000kr. Sedan mailadress och telefonnummer. Därefter klickar man på ”Ansök om Lån”. Det kan till och med framstå som att det enda man måste fylla i är just detta för att kunna ansökan om lån. Så är inte fallet då man senare måste ange personuppgifter, inkomster m.m.

När en ansökan har skickats in tar det inte mer än ett dygn innan förslag från dessa banker presenteras. Däremot är det inte alltid man får 20 förslag. Detta eftersom det enbart är de banker som passar gällande ekonomisk situation, summa och amorteringstid som visar sina låneförslag.

Även här faller de något gällande tydligheten. Hur får låntagaren sina förslag? Hur gör man om man vill teckna ett av de lån som kommer som förslag från banken? VitaFinans gör det helt enkelt för enkelt på hemsidan.

En nackdel är att det på hemsidan inte finns någon lånekalkylator. Med en sådan kan låntagaren betydligt lättare se hur stor summa av lånet som behöver betalas varje månad.

2/5

vitafinans sök lån

Samarbetar med:

VitaFinans är ingen låneförmedlare i ordets rätta bemärkelse. När en ansökan genomförs hos VitaFinans skickas den vidare till en låneförmedlare. VitaFinans är därmed bara ett ombud för ett större företag. Detta i sig är inget fel. Det som är dåligt är däremot att de inte uppger vilka de är ombud för.

Det går alltså inte att se vilket företag de samarbetar med. Inte heller vilka banker de jämför. Det enda som framgår är att det är över 20 lånegivare som räntorna jämförs hos.

Här krävs bättre tydlighet för bättre betyg.

1/5

Krav

Det är tre grundkrav som VitaFinans har för att en person ska ha möjligheten att få lån.

  • Obetalda skulder hos Kronofogden får inte finnas. Däremot nämns inget om betalningsanmärkningar. Får dessa finnas eller inte?
  • Årsinkomsten måste vara på minst 100.000kr vilket är ca 8300kr i månaden. Ju högre belopp man vill låna desto högre inkomst krävs.
  • Personen måste vara minst 18 år.

Detta är mycket generella krav men detta beror på att Vitafinans samarbetar med flera banker och inte kan presentera exakta krav från alla dessa. Den som gör en ansökan får sedan låneförslag från de banker som man uppfyller kraven hos.

2/5

Övrigt:

Tydligheten är något som Vitafinans faller på. Detta exempelvis gällande vem de egentligen samarbetar med och vilka banker som jämförs. Men även hur de förmedlar sin verksamhet mot kunden. Bland annat går de att läsa att de har ”samlat hela finansmarknaden på en plattform”. Det är inte sant. Genom deras tjänst jämförs ca 20 banker men det finns fler kreditgivare i Sverige.

De skriver även att de ”jämför de bästa konsumentlånen”. Här kan man ställa sig frågan om vad som avgör vad de anser vara ”bästa”. Är ens alla storbankerna med i jämförelsen? Troligtvis inte.

vitafinans reklam2

Slutbetyg: 4

Besök VitaFinans

Erbjuder för tillfället inte lånjämförelse – Gå till Zmarta.se istället

Sammanfattning

Sammanfattning

Låneförmedlare är en mycket bra väg att gå för att få låg ränta på privatlån. Att gå via ett ombud för en låneförmedlare är även det en bra väg. På så vis kan Vitafinans sägas vara en bra tjänst. Däremot får de många minus gällande tydligheten. Det handlar då om vem de samarbetar med, vilka banker de samarbetar med, att de uppger missvisande information på hemsidan samt att lånekalkylator saknas.  De har även en ”Frågor och Svar” som ger svar på enklare frågor. Men för att hitta den sidan måste man scrolla längst ned på första sidan och klicka på ordet ”Information”. Tydligt? Nej inte alls.

Slutbetyg: 4

Besök VitaFinans
Vitafinans : Betyg 4/10