Så fort blir 10% i ränta hela 123,5% i ränta

Är det fördelaktigt att en ha en onlinekredit med en ränta på 10%? En kredit som man enbart betalar ränta på om man utnyttjar och som därmed kan fungera som en slags buffert. Med tanke på att Nordea erbjuder en ordinarie ränta på 8,55% bör alltså 10% vara helt okej. Men man bör se på helheten.

euroloan storrutaEtt företag som erbjuder ränta på 10% är Euroloan och ser man enbart på den nominella räntan så är det riktigt konkurrenskraftigt. Men det är just det felet som många gör. Man ser på räntenivån och tror att det ska bli ett relativt billigt sätt att låna pengar. Man bör istället se på den effektiva räntan. För då blir det en mycket stor skillnad.

I reklamutskick som Euroloan skickat ut framgår det att den effektiva räntan för ett lån på 20.000kr, som återbetalas på 12 månader, blir 33,30%. Den effektiva räntan kan även bli betydligt högre beroende på individuella ekonomiska förutsättningar samt återbetalningstid. Den kan därmed variera mellan 15,1% och 123,5%.

Orsaken att det kan skilja så stort är att Euroloan har ett flertal avgifter på kontokrediten utöver den låga räntesatsen som de erbjuder. Att ansöka om krediten är gratis. Men sedan kostar det 0-40kr för varje uttag som sker. Utöver det betalas en uttagsavgift på det belopp som tas ut. Detta på 5-18,5%. Att ha krediten kostar även 0-50kr (+0-0,3% av krediten) varje månad.

Den ränta som erbjuds är alltså klart konkurrenskraftig. Men med de flertalet olika kostnaderna som tillkommer blir Euroloan betydligt sämre alternativ än storbankerna. Jämför man mot andra onlinekrediter varierar kreditgivarens fördelar och nackdelar.

Den onlinekredit som för tillfället är billigast är Credway. De har en effektiv ränta på 33,18% vilket uppkommer av en månadsränta på 2,42%. Några andra avgifter tillkommer inte vilket gör det enkelt att se hur mycket krediten kostar att utnyttja.

Enligt Euroloan kan deras effektiva ränta gå ner till 15,1%. De som lyckas få den räntesatsen får därmed en betydligt bättre effektiv ränta än Credway. Men då krävs det att man uppfyller samtliga krav för att nå den räntenivån. Det är alltså möjligt att få en hälften så stor kostnad hos Euroloan – eller en 3,5 gånger så hög.

Som låntagare är det alltså mycket viktigt att se över samtliga kostnader och få en uppfattning vad lånets totala kostnad blir. Detta för att lättare kunna jämföra och hitta bäst alternativ.

Onlinekredit – Så fungerar det

En onlinekredit skiljer sig mot ett lån på flera punkter. Själva ansökan liknar en vanlig låneansökan men istället för att få lånebeloppet utbetalt på en gång får man en aktiv kredit på det beloppet. Det betyder att man kan gå in på hemsidan och begära utbetalning på valfritt belopp av krediten. Från den dagen som krediten betalas ut räknas en räntekostnad på utnyttjad summa.

Som låntagare kan man därmed ta ut från en kontokredit flera gånger. Detta fram till att hela krediten är utnyttjad. Om man betalar tillbaka en del av den utnyttjade krediten går det sedan att ännu en gång låna beloppet.

Till stor del liknar detta ett kreditkort. Men skillnaden är att ett kreditkort har en räntefri period och att räntan är betydligt lägre på dessa.

Många gånger är kontokredit ett billigare sätt att låna små summor än att teckna ett snabblån. Däremot bör man alltid vara medveten om dess kostnader och jämföra flera olika alternativ för att hålla nere kostnaderna.