Ska man lägga bolånet rörligt eller binda en del av det? Hur mycket vågar man låna och vilken ränta bör man klara av om räntan går upp?Helt enkelt är det inte att avgöra alla frågor inför att ett bolån ska tecknas.
Samtidigt är det många experter som pekar på att svensken överlag är överbelånad och därmed ökat risken för att inte kunna betala tillbaka sina skulder den dagen räntan rör sig uppåt.
Aftonbladet intervjuade tre ekonomer gällande hur de har valt att planera sina lån och svaren var mycket liktydiga. Alla tre har valt att enbart ha bolån. Detta just eftersom man kan få så mycket lägre ränta på detta lån och att det finns en tillgång som säkerhet. Gällande att binda räntan eller inte finns olika vägar.
Elisabeth Hedmark (privatekonom på banken Länsförsäkringar) har ett bolån. Detta lån har hon valt att amortera på. Lånet har hon till hälften bundet och till hälften rörligt. Några andra lån har hon inte.
Vid större renoveringar (ex badrum) har hon höjt bolånet. Samtidigt har hon valt att ha ett sparande så att mindre utgifter kan tas från detta sparande. Detta exempelvis om diskmaskin, bil eller tvättmaskin går sönder.
Claes Hemberg (sparekonom på banken Avanza) har inte heller andra lån än bolånet. Orsaken är att han anser att bostaden över tid alltid stiger i värde. Detta till skillnad mot bilar, båtar och andra varor som det även går att låna till. Han har enbart rörliga lån och är mycket noga med att ringa och jämföra räntorna hos flera banker innan lånet tecknas. Han har även räknat ut att han skulle klara en ränta på upp till 4% inom något år.
Tor Borg (chefsekonom på bolånejätten SBAB) har även han enbart bolån. Han har ändrat långivare några gånger sedan han tog sitt första bolån 1997. Med andra ord är även han noga med att jämföra räntorna hos de olika bankerna. Han har vanligtvis ungefär 30-60% av bolånet med fast ränta och resterande rörlig. För tillfället ligger denna siffra på 50%.
Källa: Aftonbladet