Storbanken SEB meddelade i april att de inte längre kommer att erbjuda låneformen ”Seniorlån”. Orsaken är att efterfrågan på denna låneform har varit oväntat låg. De har erbjudit seniorlånet ”60+” under några år och efterfrågan har under hela perioden legat på allt för låga nivåer. Enligt Anna Helsén (presschef på banken) är det just detta som är den stora orsaken till att lånet försvinner från bankens låneutbud.
Orsakerna till denna låga efterfrågan kan vara många. Helsén lyfter själv upp orsaken att de äldre personerna vill värna om sitt arv till nästa generation. Med ett seniorlån pantsätts bostaden och när personen avlider säljs bostaden och skulden betalas tillbaka. Men det innebär därmed i realitet att arvet blir betydligt mindre.
En orsak till att seniorlån inte blivit speciellt populärt är den höga räntan. Det är även den som Pensionsmyndigheten varnade för när de under 2014 lyfte fram de negativa sidorna med seniorlånet. Det är inte ovanligt att räntan på ett seniorlån är mer än dubbelt så dyrt som ett klassiskt bolån. I det fall som det är möjligt att ta ett bolån på bostaden är detta alltså ett betydligt bättre alternativ. Visserligen ska även detta betalas tillbaka om personen avlider och blir därmed något som belastar dödsboet. Men samtidigt är räntan betydligt lägre hos ett bolån än hos ett seniorlån.
I de fall som inte banken godkänner ett bolån kan ett privatlån vara ett alternativ. Dessa har en ränta som ligger i nivå med seniorlånen (förutsatt att man har bra ekonomi). Ännu ett alternativ är att sälja eller ge bort bostaden till barn eller barnbarn och sedan låta dem belåna bostaden.
Läs mer om seniorlån