Solcellslån – låna pengar till solceller

Ju mer utvecklingen går framåt går även vår medvetenhet framåt, inte minst när det kommer till miljö och hälsa. Idag kan du som privatperson göra små skillnader i din vardag som i det långa loppet gör din månadskostnad billigare samtidigt som du sparar på miljön. Idag kan vi använda oss av den starka naturkraft som finns naturligt på vår jord. Därför har solceller blivit en hit på senare tid, som dessutom sparar på miljön och som du själv kan välja att installera till ditt hus. Solceller är något som blir allt hetare för varje år då vi blir mer miljömedvetna, samt att det finns en större marknad.

Vad är solceller?

Enklast förklarat är solceller en slags platta som installeras på ditt tak eller liknande, som omvandlar ljus till elektrisk ström. Solceller brukar användas i en relativt liten skala då naturkraften i form av solen inte kan producera för mycket i taget. Det används främst till ditt privata hushåll, men kan även användas för laddning av elektroniska prylar så som mobiltelefoner. En hel del ljusslingor som hänger på exempelvis balkonger eller i trädgårdar har oftast små solcellsplattor som tar upp solenergin och gör att du får ljus i dina ljusslingor.

Hur fungerar solceller?

Om ni har sett en solcellsinstallation har ni troligtvis sett en stor platta med små rutor i. När solen lyser på en så kallad ”diod” eller halvledare som finns på plattan skapas det en elektrisk ström. Dessa kopplas samman på en solpanel (själva plattan som installeras) för att strömstyrkan ska ökas. Behöver du få till en ännu högre effekt går det att parallellkoppla solcellerna. Genom att söka runt en del på nätet kommer du hitta olika energibolag som snabbt och enkelt låter dig räkna ut vad det skulle kosta för dig att byta ut din nuvarande energi mot solenergi.

Utveckling av solceller

Som vi nämnde tidigare har solceller fått ett rejält uppsving de senaste åren då vi blivit mer miljömedvetna och vill ta hand om den naturkraft på jorden istället för att förstöra. Redan på 70-talet uppkom solceller och började användas. Det användes främst till exempelvis husvagnar, sommarstugor och så vidare. Solceller på 70-talet användes alltså till de system som inte var anslutna till elnätet utan endast lokalt. Det var till en början relativt dyrt att installera solceller, något som ändrats med tiden då det varit en prisfråga länge. Det är definitivt mycket lättare för dig som privatperson att hitta solceller och till ett betydligt billigare pris. Anledningen till att det blivit billigare är för att staten gått in med stöd i form av pengar för att stödja införda solcellsanläggningar.

 En marknad som växer sig allt större

 Enligt Energimyndigheten har den svenska solcellsmarknaden ökat väldigt snabbt då det 2018 fanns 25 486 nätanslutna anläggningar i Sverige. 2017 låg antalet på runt 15 000 vilket innebär att solcellsanläggningarna ökat med över 10 000 stycken. Energimyndighetens hemsida uppger även att det skett en ökning av den installerade effekten på hela 78 % vilket absolut är ett stort framsteg.  Däremot är det endast en mätning av just solcellsproduktionen och kollar man på hela Sveriges elproduktion står solenergin endast för 1 % av den totala elen.

100 % förnybar energi i Sverige år 2040

Elproduktionen i Sverige är givetvis också en politisk fråga som du 2016 kunde läsa om då fem partier i riksdagen kom upp med en överenskommelse för att få Sveriges elproduktion så miljövänlig som möjligt. Målet som sattes var att vi år 2040 ska ha 100 % förnybar elproduktion, dock vet vi ännu inte hur stor del av denna som ska produceras utifrån solenergi.

Fördelar med solceller:

 • Mycket miljövänligt då det är en förnybar energikälla
 • Använder endast naturkraft
 • Producerar el konstant, även när det är molnigt
 • Det krävs inget bygglov för att installera solceller
 • Bra i Sverige då solceller ger bättre effekt ju kallare det är, och i Sverige har vi inte allt för många soliga dagar
 • Priset på solceller har sjunkit under de 10 senaste året och blivit billigare
 • Du kan söka ett stöd till installationen av solceller
 • Är bättre för din ekonomi i det långa loppet
 • Det går att via en del bolag delbetala solcellsanläggningar
 • Solceller behöver i princip inget underhåll, utan är den installerad behöver den inte någon vidare kärlek
 • Du behöver inte hålla koll på hur elpriset ändras

Nackdelar med solceller:

 • Ger inte lika mycket effekt på vinterhalvåret då dagarna är mycket mörkare och kortare (i Sverige åtminstone)
 • Panelerna producerar inte lika mycket el i för höga temperaturer, därför kan solceller vara sämre i varmare länder
 • Kan endast användas i relativt liten skala

Jämför lån för att installera solceller för lägst ränta

Som med många andra större projekt som är nödvändiga behövs det pengar och givetvis vill du hitta det bästa lånet med den lägsta räntan. Det kan däremot vara svårt för dig att hitta det billigaste lånet helt på egen hand då det idag finns tusentals låneförmedlare. Därför kan du använda dig av en jämförelsesajt som är helt gratis att använda som på bara några minuter hjälper dig att jämföra lån mellan en hel del banker och långivare.

Låna mellan 5 000 – 600 000 kronor

Freedom Finance är ett exempel på en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra mellan 30 olika banker och långivare på bara några minuter. Här behöver du endast göra en enda ansökan och trots jämförelsen mellan de 30 långivarna tas det endast en kreditupplysning vilket gör att dina framtida lånevillkor inte påverkas. Hos Freedom Finance kan du även ansöka trots att du har en betalningsanmärkning. Du kan låna mellan 5 000 kronor upp till 600 000 kronor vilket är perfekt för dig som behöver lite hjälp på vägen mot din solcellsinstallering. Hos Freedom Finance får du en ränta som ligger mellan 2, 99 % – 34, 36 % vilket kan vara bra att ha i åtanke när du skickar en ansökan.

Axo Finans

Axo Finans är också en långivare du ska lägga på minnet. Du får svar från ett flertal långivare efter endast en ansökan som varken är bindande eller kostar någonting. Du binder med andra ord inte upp dig till något och kan dra dig ur om du inte känner att låneförslagen passar dig. Hos Axo Finans kan du låna upp till 600 000 kronor och det görs endast en kreditupplysning trots att du får svar från flera långivare. Skulle du göra flera låneansökningar själv utan att jämföra via en låneförmedlare skulle det tas flera kreditupplysningar vilket skulle påverka ditt ”lånescore” i framtiden.

Såhär går ett lån till

De flesta långivarna kräver att du fyllt 18 år, ibland behöver du ha fyllt 20 år. Genom bara några enkla klick kommer du på snabb tid få svar om din låneansökan blivit beviljad eller inte. Du måste i 99 % av fallen ha ett giltigt BankID kopplat till ditt personnummer då i princip allt sker via nätet, utan några krångliga mellanhänder och lång väntan. Du kommer ha dina pengar på ditt konto inom ett par dagar, ibland kan du även få pengarna redan samma dag som du skickade ansökan. De olika utbetalningstiderna beror på vilken bank du använder dig av, samt vilken tid och dag du ansöker om lånet. Du kommer till en början behöva fylla i dina personuppgifter och i vissa fall vad du hade tänkt att använda pengarna till. I det här fallet behöver du i så fall fylla i att det är till att installera solcellsanläggningar vilket är en briljant anledning till att låna pengar.

Compari jämför 30 olika banker på bara några minuter

Compari är också en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra lån mellan 30 olika långivare på ett kick. Du skickar in en ansökan helt gratis och utan några förbindelser och kan till och med få dina pengar på ditt konto redan dagen efter. Compari är bra för dig som behöver pengarna ganska omgående och du kan använda pengarna till vad du vill, alltså, ett perfekt alternativ för dig som lånar till solel. Du kan hos Compari låna mellan 5 000 – 600 000 kronor och välja att betala av på lånet från 1 år upp till 15 år.

Sammanfattningsvis

Vill du vara med och hjälpa vår planet på traven bör du definitivt kolla upp dina alternativ att byta ut din nuvarande energikälla mot solenergi. På så sätt använder du dig av naturens egna krafter och räddar planeten lite varje dag. För att finansiera solcellsinstallering kan det vara klokt att jämföra mellan olika banker och långivare genom en låneförmedlare som hjälper dig enormt mycket på traven.