Spar pengarna för sämre tider menar sparekonomen

Dagens räntor på bolån är extremt låga något som i sin tur innebär att många låntagare får mer över till konsumtion. Men enligt sparekonomen Claes Hemberg bör dessa extra pengar inte användas till konsumtion utan till sparande. Ett sparande som sedan kan användas vid sämre tider. För tids nog går räntan upp.

Enligt flera ekonomer (samt Riksbanken) förväntas den låga räntan som är idag bara bestå i något år till. Prognoserna pekar på att räntan kommer att gå upp under 2017 till att inte längre vara negativ. Sedan kommer den att öka för att till slut vara på ”normal” nivå. Detta skulle även innebära att boräntorna allt mer stabiliserar sig på normal nivå. Detta med rörlig ränta på kring 4-5%. Detta kan då jämföras mot dagens snittränta på bolån på 1,5%.

Enligt Hemberg behöver man inte binda bolånen än eftersom det ändå dröjer ett bra tag innan Riksbanken kommer att justera upp Reporäntan till positiv. Men samtidigt säger han att de pengar som man sparar på dessa låga räntor bör läggas undan och sparas. Detta i och med att räntan kan vara fördubblad bara inom 3-4 år. Problemet ligger då främst hos de som är relativt nya på bolånemarknaden och därmed vant sig vid att räntan ska vara så låg som idag. När den sedan fördubblas finns risken att man inte ens kan bo kvar i sitt hus på grund av de ökade kostnaderna.

Artikeln är en sammanfattning av artikeln ”Sparekonom – Lägg undan pengar” från Gp.se