Spartips för ett enklare sparande

Att spara pengar och sätta upp en budget ger dig större kontroll på dina utgifter och ekonomi. Alla har vi ett mål eller något vi vill spara pengar inför som vi kanske inte har råd med idag. Vill du spara pengar för att åka på en resa som du drömmer om eller gå en golfutbildning och lära dig alla roliga golftermer? Eller vill du bara spara för att ha möjlighet att unna dig något fint i vardagen? Oavsett vad ditt mål är kommer här flera handfasta tips för att hjälpa dig nå dit.

Sätt en budget

En bra början för att komma i gång med sparandet är att bestämma en budget. Den kan vara satt veckovis eller månadsvis, det bestämmer du själv. Men det viktigaste är att bestämma en summa som du har råd att spendera under en viss tidsperiod, och hur mycket du vill spara under samma period. Utgå ifrån din lön efter skatt, den disponibla inkomsten, alltså de pengar du har att röra dig med.

Det finns flera tips och sätt för att sätta en budget. För att veta hur mycket du behöver dra ner på dina utgifter är det bra att sammanställa dessa, genom att exempelvis spara kvitton och kolla alla utdrag hos din digitala bank. Detta är bra för att ta reda på vad du lägger nödvändiga pengar på och onödiga pengar på. Ett nästa steg är att kategorisera utgifterna för att sedan dela upp budgeten i mindre delar, exempelvis en budget för mat, en budget för kläder, och en budget för nöjen.

För att hålla dig till exempelvis din matbudget är ett bra knep att skriva en inköpslista innan du handlar. Om du håller dig till listan så undviker du att handla produkter som du inte behöver och gör inga impulsköp. Efter varje inköp noteras detta i budgeten för att se hur mycket kvarstående pengar som finns kvar för varje kategori.

Spara till en buffert

Att spara till en buffert är bra för att alltid ha en lösning ifall något oväntat skulle inträffa, som att tvättmaskinen eller kylskåpet plötsligt går sönder. Detta är extra viktigt om man bor i hus och/eller har barn. Att räkna ut hur mycket du behöver spara varje månad kan du göra genom att bestämma hur många månader av utgifter som du vill att din buffert ska kunna täcka.

Om det finns pengar kvar av dina budgetpengar när tidsperioden är slut är det upp till dig vad du vill göra med dessa, men ett tips är att alltid spara överblivna pengar. Det kan exempelvis vara bra för att samla ihop till just en buffert.

Samla lån och krediter

Att samla samtliga lån och krediter på ett och samma ställe kan spara tusentals kronor och det blir mycket smidigare i vardagen då du bara har en faktura att hålla reda på. Det ger dig en bättre överblick på din ekonomi varje månad, bättre villkor och troligtvis en bättre ränta.

Oavsett om du har flera eller bara några få lån kan du spara mycket pengar då flera små lån kan innebära höga och olika räntor, samt dolda kostnader som fakturaavgifter för varje lån. Detta gör att du får mer pengar över varje månad och kan sedan bli skuldfri snabbare.

Sätt guldkant på vardagen

Trots vikten av att hålla koll på sin ekonomi och sina utgifter får man inte glömma bort att samtidigt unna sig lite också. Att spara pengar kan vara till ett större och mer långsiktigt mål, men det kan också vara mer kortsiktigt för att ha möjligheten att köpa något man länge velat ha eller gå ut och äta ibland. Spara pengar kontinuerligt men unna dig att ta lite från sparpengarna ibland för lite vardagslyx som får dig att må bra i stunden.

Sammanfattning

Avslutningsvis kan det löna sig mer än vad man tror att investera tid och energi i sitt sparande. Det kan göra att du når ditt mål och till och med har pengar över. Sätt ett tydligt mål för att öka motivationen och kom ihåg att varje summa, liten som stor, räknas i slutändan.