Tidningar

Böcker       Radio & TV-Program     Tidningar

 

veckans affärer

Veckans Affärer

Veckans Affärer lägger fokus på framtidens näringsliv genom reportage, intervjuer och allmänna nyheter. Magasinet behandlar de stora faktorer som påverkar utvecklingen inom näringslivet så som teknisk utveckling, globalisering och nya företagsformer.

Typiska inslag i Veckans Affärer är bland annat:

  • Artiklar och intervjuer med företag som bygger framtidens företag
  • Analyser kring betydande internationella trender, och om hur dessa kan påverka svenskt näringsliv framöver.
  • Listor i stil med ”Sveriges supertalanger” och ”Sveriges miljardärer”.
  • Strategier för växande företag och om strategier som företag bör undvika.

Förutom dessa typer av inslag hittar du även avslöjanden och djupgrävande reportage inom näringslivet – både i pappersform och på nätet.

Läs mer 

lyckoslanten

Spara och Slösa

Spara och Slösa, kända från tidningen Lyckoslanten, är två figurer med motsatta idéer om hur pengar bör hanteras. Spara är rädd om sina pengar och tänker långsiktigt, medan Slösa gärna spenderar pengarna på prylar och nöjen.

Spara och Slösa kunde först synas i Lyckoslanten, som gavs ut av dåvarande Sparbanken (idag Swedbank). Med åren har figurerna dock kommit att leta sig bort till andra medier.  2011 sattes till exempel en musikal upp som byggde på den klassiska serien.

Figurernas målgrupp var, inte helt oväntat, de yngre. När barn sakta började få en egen ekonomi att sköta om, var seriens syfte att lära Sveriges unga om goda ekonomiska vanor.

Läs mer

dagens industri

Dagens Industri

Dagens Industri var från början en tidning med ett tydligt fokus på teknik. Efter bara några år skulle tidningen dock komma att nischa sig mot affärer, med särskild vikt kring företag och börs. Med det här strategibytet kom tidningen också att växa sig allt större i en hög fart.

Dagens industri har lanserat ett antal nischprodukter:

  • Di Agenda, som innehåller mer djupgående analyser, sammanställningar rapporter, samt artiklar som Dagens Industri publicerat i ämnet (energi, vård och omsorg samt utrikeshandel).
  • Di Weekend, som är ett helgmagasin. Här kan ett lite lättsammare och ledigare innehåll läsas. I Di Weekend kan du bland annat läsa om saker som bilar, vin, krog- och hotellrecensioner och inte minst intervjuer med näringslivstoppar.
  • Di Dimension, som snabbt har kommit att bli Sveriges största affärstidning med sina runt 177 000 läsare. Ges ut en gång i månaden.
Läs mer 

dagens-industri-digital


privata-affarer

Privata Affärer

Både Sveriges och Nordens största magasin med inriktning mot privatekonomi. Inriktar sig på de delar som tidningen består av; investera, maximera, spendera, planera och placera. Alltid genomgång av köpvärda aktier och fonder samt hur man som privatperson bäst ska agera i olika ekonomiska situationer. En prenumeration blir en mycket bra placerad investering. De tips de ger, ger tillbaka betydligt mer än vad tidningen kostar.

Ett kännetecken för Privata Affärer är deras tjänst Mina Portföljer, som koms åt genom deras hemsida. Tjänsten är helt utan kostnad och gör det enklare att följa sina investeringar. Via deras hemsida kan man också följa utvecklingen kring aktier och fonder, och sedan diskutera det med andra användare i deras forum.

Läs mer 

dagens-nyheter

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter är Sveriges största dagstidning. De flesta prenumeranterna finns i Stockholm men tidningen säljs över hela landet. Det som tidningen främst har blivit omtyckt för är dess djupa reportage och längre artiklar, vilka visar på händelser ur flera perspektiv. Dagens Nyheter går att prenumerera på via två olika sätt, antingen enbart E-tidningen, eller även papperstidningen (som är det dyrare alternativet).

Via deras ekonomiredaktion ges läsarna tillgång till kategorier som avhandlar ämnen som:

  • Börsen – Här finns bland annat kurslistor, fonder och fliken ”Vinnare/Förlorare”, som presenteras olika börsbolags upp- och nedgång.
  • Valutor – Aktuella valutakurser
  • Privatekonomi – Nyheter som påverkar din ekonomi som privatperson
  • Fonder – Här presenteras olika listor, bland annat ”Årets bästa fonder” och ”Årets sämsta fondkategorier”.
Läs mer 

svenska-dagbladet

Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladets innehåll delas i huvudsak upp i tre delar: huvuddelen, Kultur samt Näringsliv. Delen om näringsliv innehåller bland annat allmänna nyheter kring företag och ekonomi, börstabeller och artiklar om privatekonomi.

Svenska Dagbladet, SvD, eller ”Svenskan”, som tidningen också kallas, är idag Sveriges tredje största morgontidning och ges ut i Stockholm. Tidningen har förändrats en hel del genom åren – den första utgåvan, som kom 1884, innehöll endast en väderleksrapport och annonser. Idag har tidningen ett brett innehåll med allmänna nyheter (både in- och utrikes), kulturnyheter, sport och då inte minst ekonominyheter.

Bland de lite mindre kategorierna finns bland annat Resor samt Vin & mat.

Läs mer 

 

Mer om tidningarna

Veckans Affärer

veckans affärerVeckans Affärer marknadsförs ofta med att det är ”Affärsmagasinet för det nya näringslivet”. Detta syftar på att tidningens största fokus bland annat är på en mycket snabb teknikutveckling, globalisering och nya företags- och organisationsformer. Faktorer som speglar dagens samhälle och dagens affärer.

Med tanke på att Sverige är ett av de länder som ligger längst fram gällande teknisk utveckling, innovationer och entreprenörskap finns behovet av ett magasin som presenterar nyheter, artiklar, intervjuer och fakta inom just detta område.

Tidningen ges ut 43 gånger per år. Varannan vecka ges den ut klassisk papperstidning och varannan vecka skickas ett digitalt analysbrev ut.

Främst är det män (69%) som läser magasinet. Detta i en ålder på 35-60år.
Klassiska inslag i tidningen är:

    • Artiklar och intervjuer om företag som bygger framtidens företag
    • Analyser kring stora internationella trender samt hur dessa kan påverka svenska bolag i framtiden
    • Rankinglistor på bland annat mest inflytelserika personer m.m. Några årliga inslag som tidningen är känd för är ”Sveriges supertalanger” samt ”Svenska miljardärer”.
    • Strategier för företag som vill växa. Även strategier som företag bör hålla sig borta från
    • Intressanta intervjuer med personer från stora bolag, bolag som växer och de nya entreprenörerna.
    • Avslöjanden och djupgrävande reportage

Spara och Slösa

spara och slösaÅr 1926 lanserades seriefigurerna Spara och Slösa. Detta av journalisten och tecknaren Birgitta Lilliehök som med tiden främst blev känd för just dessa figurer. Mellan 1926 och 1963 var serien ”Spara och Slösa” med den tidningen (Lyckoslanten) som banken Sparbanken skapade och distribuerade till barn runt om i landet.

Berättelserna i serien cirkulerar kring de två unga flickorna Spara och Slösa. Inte helt oväntat har de helt olika syn på hur man ska ta hand om sin ekonomi. Slösa låter pengarna rinna genom fingrarna och lägger pengar på allt från nöjen till att köpa prylar (både nödvändiga och onödiga). Detta samtidigt som Spara hela tiden tänker sig för och försöker spara så mycket pengar som möjligt. Målet med att spara pengarna är att till slut kunna köpa sig något dyrt som hon verkligen vill ha. I det tillfället ser Slösa avundsjukt på Spara då hon inte har råd att köpa de dyra varorna.

Även om serien inte är lika känd idag så lever figurerna fortfarande. Däremot med en annan illustratör då det nu är Lena Forsman som håller i pennan.

Spara och Slösa utanför tidningen

Utöver serien i Lyckoslanten har även Spara och Slösa varit huvudpersoner i en musikal. Denna sattes upp 2011 och bygger därmed på de serier som Lena Forsman skrivit, som även stod för manus och illustrationer till showen. Precis som Spara och Slösa genom tiderna har riktat sig till barn, var så även fallet i musikalen. I Sagohörnan på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård spelades musikalen för barn och familjer under en sommar. Förutom det här, har Spara och Slösa också förekommit i TV-rutan (Kanal 1) och i teaterform (bl.a. Klara Kafé-teatern).

Om Lyckoslanten

Lyckoslanten, som var Sparas och Slösas första hem, gavs ut av Sparbanken (nuvarande Swedbank) och riktade sig mot barn. Då barn så sakteliga började få sin egen ekonomi att hantera (om än liten) skulle Lyckoslanten se till så att Sveriges barn började spara.

Det var också här som en spargris började ta plats i nästan varje barns hem. Förutom Spara och Slösa huserade även Pyret och Lasse här, en serie som kom att bli något av en variant på just Spara och Slösa.

Privata Affärer

privata affärer logaPrivata Affärer är Sveriges största ekonomimagasin som riktar sig mot privatpersoner. Det är även en av de tre största ekonomisidorna på internet gällande antal besökare. Tidningen startade 1978 och hemsidan såg dagens ljus 1996.

Tidningen:

Privata Affärer presenterar alltid nyheter inom ekonomivärlden som påverkar privatpersoners ekonomi. Detta allt från hur Reporäntan rör sig till detaljfrågor som vad man bör tänka på när man ska försäkra sommarstugan. Med konkreta råd och en allmän inriktning inom privatekonomi har magasinet vuxit till det mest populära ekonomimagasinet (mot privatpersoner) i hela Norden.

Samtliga nummer har samma indelning:

Aktuellt

Nyheter och artiklar som speglar privatekonomin för tillfället. Här tar de bland annat upp ränteläge, nya regler, frågor & svar samt kort om vad som ligger framåt i tiden.

Planera

De bästa ekonomiska besluten tas efter att man insamlat en hel del fakta inom området. Det är dessa fakta som hittas under ”Planera”. Detta då allt från vilka avdrag man bör tänka på inför deklaration till vilket bonuskort som är bäst att använda vid shopping.

Investera

Många gånger finns här porträtt, intervjuer eller djupare reportage om olika sätt att investera. Det kan handla om olika fondbranscher likväl som de mindre vanliga optionerna.

Maximera

Välj rätt försäkring, hitta bästa fritidshuset osv. Maximera din fritid med råden som ges.

Spendera

Pengar gör ingen nytta om de inte används. I denna del av tidningen presenteras förslag på hur pengarna kan spenderas. Oftast är det då relativt dyra produkter/resor m.m. som lyfts fram. Ska pengarna läggas på en vingård i Frankrike eller kanske en båt?

Placera

Ett stort fokus ligger på investeringar oavsett om det gäller fonder, aktier, räntor eller andra värdepapper. I slutet av tidningen finns alltid ett flertal sidor där kunniga aktieanalytiker får kommentera utvecklingen på aktiemarknaden och lyfta fram vilka aktier/fonder som för tillfället är köpvärda. På sidorna om fonder presenterar de även olika fondportföljer vilka många läsare mer eller mindre följer. Detta med framgång då deras portföljer ofta presterar bättre än dess jämförelseindex.

 

På webben finns det mer…

Mina portföljer:

Oavsett om man är prenumerant på tidningen eller inte finns tjänsten ”Mina portföljer” på hemsidan. En tjänst som är helt gratis och som på ett mycket enkelt sätt kan användas för att följa de investeringar man har gällande hur de rör sig i värde. Efter att ha skapat ett konto på hemsidan kan man lägga in de värdepapper man äger och dagligen se hur värdet utvecklas. Möjlighet finns även att lägga in värdet på dyra föremål eller andra investeringar. Däremot syns det inte hur värdet på dessa förändras över tid då detta inte tydligt är kopplat mot någon aktiekurs eller liknande.

Värdepapper

På hemsidan går det även att följa utvecklingen på aktier och fonder samt diskutera detta i forumet som finns på sidan. Här presenteras även dagligen nyheter som däremot inte är lika långa och analyserande som de i papperstidningen.

Prova tidningen här

dn tidningDagens Nyheter

Vilken morgontidning har du? Till stor chans är det Dagens Nyheter. Det är nämligen den största morgontidningen i Sverige. De är störst i Stockholm men har prenumeranter över hela landet.

Det är en heltäckande tidning som belyser nyheter från olika håll. Ett exempel på dess framgång går att se i att Dn.se blivit utsedd till ”Sveriges bästa nyhetstidning på nätet”.
Tidningen har även blivit känd för dess debattsida som anses ha mycket stor påverkan och genomslagskraft. Det är ofta här som större politiska utspel får ta plats och inte sällan är det denna debattsida som sedan andra tidningar refererar till när man skriver om åsikter som lyfts fram av de olika politiska ledarna eller företagsledarna.
Dagens Nyheter startades 1864 och har sedan 1909 ägts av Bonnierkoncernen. Därmed har de levererat nyheter i över 150 år till sina läsare. Det läsarna främst har uppskattat är att DN ger djupa analyser och reportage som inte bara ”skrapar på ytan”. Skillnaden mot kvällstidningarnas reportage är stora. Här beskrivs både händelseförlopp, bakgrund och eventuella effekter i betydligt längre artiklar. Därmed har många svenskar, som inte prenumererar på tidningen på vardagar, vant sig vid att köpa ett exemplar på helgen. Det är då tiden finns att läsa de längre reportagen i lugn och ro.

En stor förändring har skett med DN 1990-talet. Detta på grund av stark konkurrens av gratistidningar (ex Metro), Internets genomslag och större framgångar för dess största konkurrent SvD. Upplagan har visserligen minskat men inte så pass mycket att de skulle förlora titeln som ”Sveriges största dagstidning”.

Om man både räknar de som läser dagstidningen och de som läser nyheter på DN.se uppgår det till ca 1,3 miljoner personer varje dag.

Idag går det att prenumerera på DN på två olika sätt. Antingen får man papperstidningen i brevlådan varje morgon eller så kan man välja att enbart ta del av nyheterna digitalt. Det sista är betydligt billigare än om man vill ha papperstidningen.

 

svenska-dagbladetSvD Näringsliv

Det finns endast ett fåtal näringslivstidningar i Sverige som inger ett högt förtroende hos svenskarna – SvD Näringsliv anses dock av många vara just en av dem. Tidningens innehåll innefattar privatekonomi, börsen och andra allmänna nyheter kring ekonomi och företag. Även kategorin Motor hittas här.

Näringsliv lanserades strax efter millenniumskiftet som en tidning separat från SvD, och kunde därmed köpas för sig eller levereras med andra tidningar. På nätet hittades Näringsliv förut på domänen E24.se. Lite senare skulle den dock komma att föras närmre SvD, och idag hittas den på tidningens ordinarie domän SvD.se

Näringsliv (kategorin)

Här samlas stora och allmänna nyheter kring näringslivet i Sverige. Det kan handla om allt från mindre artiklar kring oljepriserna, till djupgrävande reportage, analyser och stora skandaler hos både svenska och utländska företag.

Näringsliv har genom åren gjort sig ett namn för just de reportage som publicerats här. En av tidningens mest namnkunniga skribenter, Andreas Cervenka, fick till exempel Stora Journalistpriset för sin reportageserie SCA-affären.

Börs

Här hittar läsaren matnyttig information om det som är kopplat till börsen. Till exempel finns OMX-S ned- och uppgångar i grafik, både hur det sett ut över dagen och de senaste fem åren. Även utländska index kan läsas strax under den här grafiken.

Läsarna hittar också valutakurser (USD, Euro och brittiska pund), oljepriser och ränta. Sidan uppdateras dessutom ofta med nyheter om just räntor, oljepriser samt allmänna nyheter om börsen. Under rubriken ”Rekommenderat” kan köprekommendationer hittas. Även aktuella säljrekommendationer finns att ta del av här.

Motor

En lite ledigare kategori med en hel del artiklar och nyheter om bilar, dess varumärken och personerna bakom dem. Läsaren kan även ta del av djupgående analyser om allt som har med bilar och bilmarknaden att göra.De bilvarumärken som nämns är ofta riktiga jättar, så som Volvo, Chrysler och BMW. Dock finns även listor med vrålåk, retrobilar och riktigt gamla bilar.