Julefrid eller ekonomisk kris? Många tar lån för att klara pressen över jul och den ökända januari-månadens ständiga skrapande och tuggande av matrester från det storslagna julbordet. Julen ska vara glad och harmonisk, mat och julgodis, hela familjen trängs vid bordet. Viktigast av allt är ju ändå julklapparna. I överflöd.
Det finns många sätt att visa för våra nära och kära att vi bryr oss, det är inte så konstigt att många vill visa sin uppskattning genom att köpa prylar till varandra – med tanke på de konsumtionssamhälle vi lever i. Tyvärr räcker inte alltid ekonomin till och fler och fler löser detta genom att ta lån – men är det till så mycket lösning egentligen? Vissa saker är vi mer eller mindre tvungna att ta lån till, exempelvis huslån eller billån. Många gånger kan vi se det som en investering, inte minst i köp av en bostad. Däremot är det knappast en investering att köpa åtskilliga saker på avbetalning eller att rent utav ta flertalet smålån var eller vartannat år när julen närmar sig. Nu ska vi inte raljera, saker händer och ibland behöver man låna. Vi ska istället först fördjupa oss lite i frågan och sen ta fram ett par tips för dig som har ett par lån att betala av.
För många blir det knapert vid jul, speciellt för yngre personer i åldern 18-30 och inte minst för småbarnsfamiljer. Många i den åldern har kanske inte riktigt haft tid och möjlighet att spara ihop till en buffert för oförutsedda kostnader och större högtider. Inställningen till konsumtion är troligtvis annorlunda hos yngre individer än äldre. När det kommer till småbarnsfamiljer är pressen att leverera vid jul säkert ännu högre. Bland studenter svarar omkring en tredjedel att de överväger att ta lån över julen, bland småbarnsföräldrar planera ca 25% att ta lån för att klara sig ekonomiskt över julen och i januari månad. I Stockholm är folk mer benägna att ta ett lån under julen än övriga Sverige, vilket kan bero på att priset i storstäder i regel är högre samt att konsumtionsbeteendet ofta skiljer sig i större städer jämfört med mindre samhällen.
Det finns många anledningar till att vi inte väljer att spara våra pengar och istället tar lån. Att lägga om ekonomin kan vara tidskrävande och ibland är det svårt att se hur och var det går att spara in pengar. Det finns ofta möjlighet att spara in en del pengar i småköp, som vi ofta gör men inte reflekterar särskilt mycket över. Några koppar kaffe på fiket bredvid arbetet, tuggummi och en chokladbit på macken, fem öl på krogen (när vi sa att vi skulle ta ett par). Många struntsummor blir i slutändan något att räkna med.
Om vi kan avstå från alla småköp, kanske inhandla en kaffetermos och ta med kaffe hemifrån och dricka några färre öl på puben. Har vi redan där en liten summa att sätta in på sparkontot. Genom att spara några hundralappar i månaden har vi ganska snabbt skapat en liten budget vi kan använda oss utav till julen. Istället för att låna pengar och sätta upp sig själv på avbetalningar med räntor och andra avgifter, är det bättre och billigare att planera inför julen i tid. Du behöver inte veta vad eller exakt hur mycket pengar som ska gå åt till julen, men vi är alla medvetna om det att det kommer gå åt en hel del, därför är det klokt att spara därefter. Det du inte sparar nu, kommer du få betala ränta på sedan (om du väljer att ta lån).
Det finns bättre låneerbjudanden och lån med sämre villkor. Kom ihåg att ett lån som marknadsförs som räntefritt kan komma med en effektiv ränta på över 1000%. Kort sagt är det inget att rekommendera, att försöka lösa ett tillfälligt problem med ett snabb-lån bör undvikas. Försök då hellre att förhandla till dig ett privatlån som alltid har bättre villkor än snabblånen. Och som alltid, är det oerhört viktigt att läsa, gärna två gånger, den finstilta texten.
Det kan tyckas vara motsägelsefullt att lösa lån och avbetalningar genom att ta ytterligare ett lån. Faktumet är att alla dina lån och avbetalningar kommer med räntor och avgifter, och genom att samla allt under ett och samma lån reduceras dina räkningar till en räkning, med en ränta och en avgift. Du kan snabbt räkna ihop hur mycket dina lån och krediter kostar dig varje månad för att snabbt förstå vilka fördelar det för med sig att baka in allt till ett och samma. Genom att samla dina lån och krediter sparar du följande:
Räkna in alla räntor och avgifter du betalar idag tillsammans med alla småsummor du lägger på kaffe och lunch på jobbet, en chokladbit här och där, och ta bort en eller två öl från varje kväll på krogen. Lägg till ytterligare en summa som står för eventuella lån och avbetalningar du med stor sannolikhet skulle ta på dig genom året (och speciellt mot julen), och lägg in hela summan på ditt sparkonto. Nu sparar du inte bara pengar, utan i längden även tid och viktigast av allt – åtskilliga stunder av huvudbry.