WordRemit är en tjänst på nätet som gör det enklare för folk att skicka pengar till vänner och familj utomlands med hjälp av en dator, smartphone eller surfplatta. Företaget marknadsför sig självt som ett billigt och smidigt alternativ till de mer traditionella företagen som används för att skicka pengar genom landsgränser. Pengarna kan mottagaren få på flera sätt, bland annat på bankkontot eller genom att hämta upp dom i kontanter.
Till dags dato är tjänsten tillgänglig i 50 länder för den som skickar pengarna. Pengarna kan mottas i över 110 länder i Europa, Asien, Afrika, Australien och Nord- och Sydamerika.
Letar du efter ett kreditkort som tillåter uttag i utlandet utan avgift? Jämför kreditkort i tabellen nedan.
Tjänsten kom till när grundaren Ismail Ahmed upptäckte att transaktioner över landsgränser inte riktigt gick så enkelt och smidigt som det skulle kunna göra. Han studerade på universitetsnivå i London, och behövde ibland skicka pengar hem till familjemedlemmar bosatta i Afrika. Varje transaktion han ville göra innebar en alldeles för omständlig process – först en resa genom halva staden för att sedan bara komma till en transaktionsagent som tog alldeles för mycket betalt i förhållande till summorna han ville skicka.
Det som störde Ismail var att en industri som omsätter så pass mycket pengar inte kan leverera en bättre service till sina kunder. Han fick därför en idé som kan ses formas till ord genom företagets vision: Get your money to your recipient – however they want it – whenever they need it.
Det som skiljer WorldRemit från konkurrenterna är enkelheten i det. Med hjälp av en app (eller via hemsidan) kan man enkelt skicka pengar genom datorn, surfplattan eller smartphonen. På Apples App Store har recensionerna av appen varit lovande. ”Precis vad jag och resten av världen vill ha” skriver en användare och ”En bra tjänst som är enkel att använda” skriver en annan.
En annan egenskap som finns hos WorldRemit, men som många av konkurrenterna saknar är att det inte finns någon undre gräns för hur mycket man kan föra över. Visserligen har en av de större konkurrenterna Western Union inte heller någon undre gräns, men där är också avgiften högre. Vill man till exempel göra mindre överföringar runt 100 kronor kan det kännas hopplöst när avgiften tar upp en stor del av de hundra kronorna. WorldRemits avgifter är lägre – och den första transaktionen är dessutom gratis.
Jämför man med vanliga bankers avgifter för att över pengar till ett annat land står WorldRemit dessutom i ännu bättre dager.
En funktion som WorldRemit är unika med att erbjuda är att mottagaren får ett SMS när transaktionen precis är skickad. I SMS:et finns transaktionsnumret och information om var pengarna kan hämtas. I vissa länder hämtas det som tidigare nämnt upp som kontanter, i Sverige får man dock pengarna på banken.
En annan sak som talar för tjänsten är att de lyckas hålla konkurrenskraftiga växelkurser, ibland till och med lägre än bankernas.
Ska man skicka högre summor är den här tjänsten inte optimal då transaktionsavgifterna kan komma att stiga. I Australien till exempel, är den maximalt tillåtna summan i vanliga fall 1000 AUD, vilket gör att man får göra ännu en transaktion om man vill skicka mer pengar än så. Vill man skicka över 2000 AUD får man göra 2 transaktioner, vid en summa på 3000 AUD krävs det att man gör 3 transaktioner o.s.v. Det här är ett minus för tjänsten, dock är företaget fortfarande relativt nytt och det här kan så småningom komma att ändras.
Stegen är tydliga och simpla – när man har laddat ner appen kan man enkelt registrera sig och börja skicka pengar dit man vill, något som också går att göra genom datorn. Tjänsten kan som tidigare nämnt skickas till 110 länder – för att kolla att landet du vill skicka pengar till fungerar med WorldRemit kan du gå in på Worldremit.com, klicka på fliken ”Send To” och kolla att landet finns med. På appen är det ännu enklare, där en lista visar sig så fort man har registrerat sig.
För de som skickar finns det färre länder att göra det ifrån, medan mottagarna kan befinna sig i över 110 länder kan den som skickar pengarna endast göra det från 50 länder. Som tidigare nämnt varierar sätten som mottagaren kan få pengarna på beroende på vilket land han eller hon befinner sig i. I vissa fall kan de mottas via banken och i andra fall genom att de hämtas upp i kontanter. Ett bra förstasteg när man ska skicka pengar är alltså att kontrollera att länderna fungerar med WorldRemit och vilka leveransmetoder mottagarens land kan erbjuda.
I all enkelhet kan processen faktiskt förklaras med tre enkla steg:
Växelkurserna som WorldRemit erbjuder får anses vara konkurrenskraftiga i förhållande till bankernas. Hemsidan Finder.com.au har jämfört tjänstens växelkurser med andra företag som sysslar med transaktioner. Tänk på att den här jämförelsen gjordes i November 2014, och att dessa uppgifter ofta kan komma att ändras snabbt.
$1 AUD in | NAB | Westpac | Worldremit |
USD | 0.8399 | 0.8391 | 0.8705 |
GBP | 0.5196 | 0.5228 | 0.5441 |
CAD | 0.9435 | 0.9377 | 0.9819 |
EUR | 0.6620 | 0.6609 | 0.6946 |
NZD | 1.0754 | 1.0740 | 1.1183 |
Kunderna är till allra största del positivt inställda till tjänsten. En användare på omdömessidan Trustpilot.com skriver till exempel att ”Jag vet inte om jag ska byta deras namn till wonderfulRemit, dom är så snabba och har utmärkt kundservice. Fortsätt så.”
Självklart består dock inte alla omdömen bara av rosor – en annan användare påstår att de ”behandlar dig som en brottsling ifall du använder tjänsten för mycket”. Vidare berättar han hur han håller på att bygga ett hus i Colombia och var tvungen att göra två transaktioner som stod ut något. På grund av det här frös hans konto och han fick ett mail skickat till sig där WorldRemit sa att de skulle utreda ärendet. Orsaken till detta är troligtvis lagen om ”penningtvätt”. World Remit är alltså främst för mindre summor som snabbt ska kunna skickas över hela världen. På den punkten är de mycket bra.