Lyxfällan

Lyxfällan är ett program som berört, underhållit och kanske även till och med oroat svenskar sedan starten 2006. Programledarna tar sig an par, ensamstående eller familjer som har hamnat i ekonomiskt trubbel, exempelvis för att de har dragit på sig många dyra lån och krediter.

tung skuld bildHandling

Avsnitten börjar med att tittarna får träffa den eller dem som ska ta hjälp av coacherna. Personerna intervjuas och deras situation förmedlas till tittarna genom uppgifter om inkomster, utgifter, lån och annat som är relevant för ekonomin.När personerna som avsnittet ska handla om har presenterats, träder coacherna in. Idag (2016) är det Patrick Grimlund och Magnus Hedberg, som båda har utbildning och erfarenhet inom området.

Coacherna och personerna i ekonomiskt bekymmer sätter sig ner och pratar om varför det har blivit som det har blivit. Ofta handlar det om kostsamma ovanor, alldeles för många lån och till det en inkomst som inte räcker till. I vissa program har personerna gått back flera tiotusentals kronor i månaden. Men inte sällan visar det sig även vara bakomliggande faktorer som ligger bakom de ekonomiska problemen. Allt från spelmissbruk, shoppingberoende och dålig självbild kan vara orsaker. I många avsnitt kopplar därför dessa coacher in övriga proffesioner för att hjälpa personerna att inte bara klara av sin ekonomi utan även hantera bakomliggande problem.

Coacherna sträcker vid det här laget fram ett kontrakt som deltagarna får skriva under. 

Kontraktet ger coacherna insikt om personernas ekonomi och är nödvändigt för att rätt hjälp ska kunna ges. Det är nu arbetet börjar.

Coacherna börjar med att presentera åtgärder för hur ekonomin kan styras upp. Åtgärderna kan vara allt från loppisar, sälja bilen och skaffa ett busskort, arbetsintervjuer, förhandlingar om lån och avbetalningsplaner och uppmanande om att göra sig av med ovanor som tär på ekonomin.

Räkna ut räntaBudgettavlan

I ett segment av programmet kommer deltagarna in i ett rum och möter coacherna ståendes bredvid en budgettavla. Budgettavlan är fylld med flertalet kolumner, bland annat med rubrikerna ”lån”, ”kläder” och ”övrigt”.

Deltagarna får nu gissa hur mycket de spenderar inom respektive område. Ofta skiljer sig deltagarnas gissningar ordentligt från verkligheten åt. I många av de senare avsnitten används närmast dramaturgiska effekter för att chocka deltagarna att inse kostnaderna av deras vanor.

Ett exempel är ett avsnitt som handlade om en deltagare som la ner väldigt mycket pengar på energidryck. Deltagaren fick då gå in i ett rum där flera badkar, fyllda just med energidryck, stod utplacerade för att symbolisera slöseriet.

 

Om programledarna

Patrick Grimlund och Magnus Hedberg är dem som just nu är agerar coacher och programledare i Lyxfällan. De båda har länge varit verksamma inom ekonomi, och har en hel del meriter i bagaget.

Patrick Grimlund tog sin ekonomexamen 1997 i London, och har därefter sysslat med både IT och riskkapital. Från 2006, samma år som Lyxfällan började sändas (dock med andra programledare) började han också att läsa upp till magisterexamen i företagsekonomi vid Stockholms Universitet. Han är även verksam som skribent i fackförbundet Civilekonomernas tidning Civilekonomen.Magnus Hedberg har ett tydligare fokus mot kommunikation och försäljning. Förutom sitt uppdrag hos TV 3, arbetar han som föreläsare coach och konsult inom just kommunikation och försäljning.

Både Magnus och Patrick är födda och bosatta i Stockholm.

Åsikter om programmet

Vad kritikerna har sagt om programmet har varierat en hel del. Vissa gillar det – andra inte. Maria Näslund på Expressen, tycker att programmet upprepar sig, men hävdar också att det är just därför det är en succé.

”Upplägget i Lyxfällan är alltid likadant. En strikt mall följs som börjar med ett hårt uppvaknande, fortsätter med hårt arbete och mycket känslor, och när saker och ting börjar bli bättre kommer ett rejält bakslag. I slutet lyckas de ändå rädda situationen.” 

En alldeles strålande dramaturgi, menar hon. Samtidigt går det inte att förneka att Lyxfällan är oerhört populärt bland svenska folket. Programmet är ett av TV 3:s stora flaggskepp, och underhåller mängder av svenskar varje gång det sänds.

Uppmärksammade avsnitt

Ett avsnitt, som Patrick Grimlund kommenterade med att det var det ”värsta han någonsin sett”, handlar om en 31-åring som gick back 30 000 kronor – i månaden. Det här trots en god inkomst på 39 500 kronor i månaden.

Sammanlagt hade 31-åringen dragit på sig hela 2 miljoner i skulder till följd av ett shoppingberoende. Skulderna växer i en rasande fart. Bland annat är det tickande SMS-lån som står för ökningen. Ett rekord i Lyxfällan, onstaterade Grimlund vid tiden som programmet sändes.

Magnus Hedberg berättar också om ett fall om två yngre brorsor som dragit på sig mobiltelefonskulder på runt 300 000 kronor. Brorsorna hade köpt på sig ett abonnemang, sålt telefonen, köpt ett nytt abonnemang, sålt telefon och så vidare. Magnus konstaterar hur lätt det är att hamna i skulder och hur de genom detta, mycket snabbt, fördärvat stora delar av sina liv.

Det är ofta programledarna påpekar att det är ”det värsta det de någonsin sett”, som Maria Näslund påpekar (läs ovan). Vissa fall sticker dock ut från mängden – inte minst de här två.

Huruvida det kommer någon värre än dessa två framöver får framtiden utvisa.