USA inför strängare regler gällande snabblån

lagarUSA inför nu strängare regler gällande snabblån. Syftet är att skydda kunderna från att hamna i ekonomisk knipa genom att jämna ut makten mellan låntagarna och kreditgivarna. Det här skriver The Wall Street Journal i en artikel. 

Det var i början av juni som det tillkännagavs i USA att de första stegen till att rikstäckande börja reglera snabblån med hög ränta hade tagits. Bestämmelserna om snabblån, som först föreslogs av institutionen Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), innefattar ett antal krav på snabblåneindustrin.

Bland annat ska kreditgivarna bedöma och utvärdera låntagarens återbetalningsförmåga tydligare, vilket gör det svårare för kreditgivarna att tjäna sina pengar på skyhöga räntor efter att datumet för återbetalningen har passerat.

De nyligen införda reglerna kring snabblån, kommer en månad efter att CFPB slutförde sitt förslag som syftar till att göra det enklare för konsumenter att stämma finansinstitut. En månad dessförinnan offentliggjorde en annan aktör, Labor Department, en plan för att se över råd om pensionssparande.

Det här provocerade industrin och i dagarna väntar en stämningsansökan från storföretag som vill stoppa Labor Departments planer.

Fler regleringar väntar

CFPB planerar att införa fler regler de nästkommande månaderna. Dessa syftar till att staten i högre grad är inblandad i ibland annat i inkasso och händelser av övertrasseringar.

I de bestämmelser som tillkännagavs den här veckan, vill CFPB se över de områden av industrin som vi känner till som snabblån. Kredittagaren tar ett kortsiktigt lån på en förhållandevis låg summa, men med en årlig ränta som inte sällan överstiger 300 procent. Billån och liknande motsvarigheter kommer också att ses över.

Nya regler i Sverige väntas sep 2016

Det är inte bara i USA som reglerna stramas åt kring denna bransch. I april 2015 presenterade den svenska regeringen att de skulle starta en utredning kring de lagar och regler som styr företagen som erbjuder sms-lån. Ledare för utredningen blev Johan Löfstrand och målet var att ”minska den skuldsättning som oseriösa snabblån anses bidra till”

Det är ett flertal punkter som kommer utredas men alla har samma mål. Att begränsa kostnaden för lånen och få fler låntagare att välja andra alternativ. Exempelvis ska utredningen se om det går att införa kostnadstak. Detta skulle innebära att den som lånar 3000kr inte kommer behöva betala tillbaka mer än 6000kr. Lika stor kostnad som lånebelopp. Idag finns exempel där återbetalningen är flera gånger så stor som själva lånebeloppet.

En annan punkt är om det ska införas ett räntetak. Till stor sannolikhet menas då effektiv ränta då bolagen annars snabbt kan dra ner räntan – och höja avgifterna. Ett ränteteak skulle även kunna resultera i att lånen inte heller har så kort amorteringstid som idag. Det är idag möjligt att låna smslån med amorteringstid ner till några dagar.

Ytterligare en punkt är krav på skriftlig ansökan. Om detta införs skulle det inte vara möjligt att genomföra en låneansökan via mobilen utan man är då tvungen att vänta in skuldebrevet som skickas ut via post. Om denna regel införs kommer den även kunna slå mot privatlån då det blivit allt vanligare att man signerar sin ansökan med E-legitimation.