Vad du som företagare kan göra ifall Corona-viruset (COVID-19) skulle skada din försäljning

(Och hur du kan förbereda dig)

Oavsett hur mycket man planerar och hur noggrann man än planerar sin budget så kan det komma oförutsedda händelser som verkligen pushar ditt företag till absolut max.

Medan länder och städer världen runt sätts i karantän är det småföretagarna som drabbas allra hårdast och entreprenörer över hela världen har ställts inför utmaningar som det inte finns någon facit på.

Det kan vara frisörsalongen som inte har råd att betala hyran eftersom kundbasen inte får komma in överhuvudtaget.

Det kan vara eventarrangören som måste återbetala sina biljetter på grund av smittrisken.

Det kan vara fabriksägaren som står fast med alla vanliga kostnader, trots att produktionen har beordrats att stå stilla i flera veckor.

Småföretagare i Wuhan – Kina, Lombardiet Italien och Katalonien har varit extra utsatta och flera företag över världen har redan gått i konkurs.

Nu när coronaviruset redan har ett fotfäste i Sverige kan det vara läge att ha en plan för ett värsta fall scenario.

Här är vad du ska tänka på om coronaviruset hotar din försäljning.

Skära ned på alla icke essentiella kostnader, personal och omförhandla dina lån och avtal

Det låter ganska uppenbart att skära ned på sina kostnader, men som företagare kan det smyga sig på en kostnader som är bra att ha, men man kan klara sig utan. Kostnader som inte aktivt driver in intäkter till ditt företag måste klippas på en gång.

Vissa datorsystem man har som underlättar vardagen, de får ryka.

Vissa försäkringsbolag tillåter dig att förhandla om dina avtal så att du kan betala mindre utgifter mot en högre självrisk. Det här är såklart inte optimalt, men det här handlar om att överleva just idag.

I och med arbetsbrist kan du även säga upp icke essentiell personal och sedan se över ditt team. Behöver man verkligen en heltidsanställd när man skulle kunna ta in frilansare eller en konsult?

Väntar man med att säga upp icke essentiell personal riskerar man att bli tvungen att lägga ned lönsamma projekt och börja säga upp essentiell personal, utöver de icke essentiella ifall läget inte skulle förbättras. Skulle det hända kommer ditt företag då ha mycket svårare att klara sig i längden. Istället för att hamna i ett krisläge medan coronaviruset härjar, kan man istället hamna i en krisperiod som varar flera månader eller år.

En sak som flera företagare inte tänker på dock är att man kan väldigt lätt sänka sina räntor på de lånen man eventuellt har. Du kan även använda dig utav en låneförmedlare för att nästan på en gång förhandla om eller förbättra räntan på dina kvarvarande skulder och krediter. Det här skulle sänka dina kostnader på en gång och frigöra lite extra kapital varje månad.

Sverigekontanter låter dig smidigt se över dina krediter och skära omedelbart ned på dina ränteavgifter. Klicka här för att jämföra låneförmedlare och sänk dina kostnader på en gång.

Ta in en investerare för extra kapital – för och nackdelar

Om man har ett företag som tidigare har varit stabil och lönsam kan det vara möjligt att ta in en investerare.

En investerare i det här fallet skulle kunna komma med det kapitalet du desperat behöver i utbyte av andelar. Investeraren skulle även kunna bidra till din verksamheten med hjälp av sin kompetens, nätverk och erfarenhet. Du vore inte längre ensam längre och du skulle ha en partner som skulle hjälpa dig utveckla ditt företag till en ny nivå.

Det du måste se upp för är att du som företagare skulle vara i ett ett extremt pressad förhandlingsläge. Du behöver kapitalet och det vet investeraren. Det är inte alls ovanligt att entreprenörer undervärderar sina bolag för att få in pengarna vilket blir en väldig dålig affär i längden.

Det du får se över är att om man tar in en investerare enbart för pengarnas skull är det en extremt kortsiktig lösning. Det kommer vara betydligt dyrare att betala ut en procentsats av dina vinster tills du köper ut investeraren.

Du blir inte heller vara ensamvarg i ditt företag längre, du kommer ha någon som tycker till, vill påverka dina beslut och som kanske vill övertala dig att ta ditt företag i en ny riktning som du inte är bekväm med.

Ett företagslån kan hjälpa dig hålla dig över vattnet tills coronaviruset går över

Riksbanken har nyligen gått ut med att stödja den svenska ekonomin genom att låna ut upp till 500 miljarder kronor till sveriges bankerna. Läs mer på riksbanken.

Fördelen med att ta ett lån är att du slipper ge bort andelar och med räntan blir det betydligt billigare i längden än att ta in en investerare.

Det du får tänka på ännu en gång är att du skulle vara i ett pressat läge. Banker är ökända med att vara försiktiga när det gäller att ge lån till småföretagare.

Lånet kanske skulle även komma med höga räntor och otrevliga villkor där man ibland kan bland annat personligen tvingas gå in i borgen.

Men har man varit lönsam tidigare och kan visa upp sina siffror för kreditbolagen eller banken så bör man kunna få rimliga återbetalningsvillkor. Med det kapitalet kan du ta de insatserna du behöver göra för att vända på ditt företag och hålla ut i stormen.

Det viktigaste när man tar ett lån är att man läser på innan man skriver någonting och att man verkligen shoppar runt för att ta bästa deal. Det finns massvis med kreditgivare och man kan oftast pitcha dem mot varandra för att få bättre villkor.

Sverigekontanter har därför samlat sveriges största och bästa kreditgivare samt även skrivet i noggrannhet just vad som gäller när man tecknar ett lån med den kreditgivaren. Vi har hjälpt tusentals med människor med att hitta ett lån som verkligen passar dem. Ska man ta ett lån bör Sverige Kontanter vara det allra första steget för att se till att du fattar rätt beslut.

Klicka här för att jämföra Sveriges bästa kreditgivare

Därför ska du förbereda ditt företag inför coronaviruset

Det oförutsedda kan hända vilket företag som helst och det är företaget som kan anpassa sig snabbast vid sin miljö som vinner. Har du en plan redo ifall din hemstad skulle, likt hundratals städer runtom världen, sättas i karantän kan ditt företag överleva och fortsätta försörja dig själv och din familj i flera år framöver.

Det här inlägget handlar om hur du kan förbereda ditt företag inför coronaviruset, för mer infomation om hur du kan skydda dig och hindra spridningen av sjukdomen kan du läsa mer på smittskyddsinstitutet.