Välj rätt i kreditkortsdjungeln

Tjänster som jämför privatlån har funnits länge på marknaden, men visste du att det även går att jämföra kreditkort? Att jämföra de olika kortalternativen kanske inte verkar lika självklart då många vanligen tar ett kreditkort direkt från sin bank, men faktum är att det kan löna sig då du både kan spara pengar och dra nytta av olika förmåner. 

Detta ska du jämföra

Man kan smidigt och enkelt söka och jämföra olika kreditkort i Sverige genom att surfa in på en jämförelsesida. Idag finns det över 200 olika kreditkort att välja emellan, enbart sett till de vi har i Sverige. Och att jämföra dessa på egen hand kan bli ett stort och tidskrävande jobb. Med hjälp av en jämförelsetjänst får du i stället en lättöverskådlig sammanfattning av de olika kreditkorten och gör det enklare att välja ut det med bäst villkor. Men vad är det då man ska titta på?

Ränta

Räntesatsen är för många kanske den mest avgörande faktorn. Ett kreditkort fungerar på liknande sätt som ett bankkort, men i stället för att pengarna dras från ditt privata konto får du en faktura varje månad med beloppet du handlat för. Du kan sedan välja att betala hela summan, eller en del av den.

Väljer du det senare alternativet kommer betalningarna delas upp och det som oftast tillsättas en ränta på det resterande beloppet. Vad räntan ligger på skiljer sig mellan de olika kortutgivarna och är därför en viktigt punkt att kolla upp innan du bestämmer dig för ett visst kort detta eftersom vissa utgivare till om och med kan erbjuda räntefria avbetalningar eller räntefria perioder. Om du exempelvis vet att du behöver använda ett kreditkort en tid framöver, men att du sedan kan betala hela summan kan det löna sig att ansöka om ett kreditkort med räntefri tid. 

Avgifter

Förutom ränta, kan kreditkorten även ha olika avgifter som tillkommer som exempelvis en årsavgift. Många kort har även en så kallad uttagsavgift där är en kostnad läggs till på uttagen som görs med kortet. Därtill är det även vissa kortutgivare som tar en extra avgift ifall uttagen görs utomlands, samt om du väljer att genomföra betalningar i en annan valuta än SEK. 

Förmåner

Anledningen till att kreditkort är populära är dels på grund av friheten de ger men även de olika förmånerna som kommer med dem. Beroende på vilken kortutgivare du väljer kan du få förmåner i form av drivmedelsrabatt, reseförsäkringar och andra erbjudanden. En del använder även så kallade cashback system, där du får en viss summa pengar tillbaka när du använder det. Det är också vanligt att man kan samla poäng för till exempel flygresor.