Vilka lån är ockerlånen?

Enligt Wikipedia används ordet ocker bland annat för att förklara ”lån med oskäligt hög ränta. Under senare år har vissa SMS-lån uppmärksammats i dessa sammanhang

Det är även detta ord som ledaren på Ekuriren.se använder när hen vill kritiserar SMS-lånen i artikeln ”Ockerlånen måste bort”. Exakt var gränsen går för ocker (dvs väldigt hög ränta) väljer inte denna ledarskribent att lyfta upp utan nöjer sig med att säga att dessa smålån måste bort från marknaden eller i alla fall regleras hårt. Hen har helt rätt i att en begränsning behövs och inte minst att alla företaget borde ha en gemensam kontroll via kreditupplysningsföretag så att inte en kund kan ta lån på en mängd olika företag.

Vad som lyfts upp som åtgärder är bra åsikter men en frågan är varför skribenten slår så hårt mot SMS-lånen och inte ens nämner privatlånen. För när man synar orsaken till detta inlägg blir det tydligt att problematiken inte bara har en enda sida.

Skribenten refererar till ett program i P1 dagen innan där en person pratade om hur hon kunde låna ihop 2 miljoner genom att ta lån på 19 olika kreditinstitut. Det är detta som sedan skribenten använder för att gå till hårt angrepp mot SMS-låneföretagen. Visst är det fel i systemet men det känns även som att det är något fel i matematiken här.

En person som lånar nästan 20 lån och därigenom får ihop 2 miljoner kommer har 20 lån på i genomsnitt 100.000kr. Det finns inget SMS-låneföretag som lånar ut den summan. De flesta har ett maxtak på 20.000kr. Vi kan hitta fyra SMS-lånföretag som erbjuder 20.000kr.

Det är helt klart att hon omöjligtvis kan ha lånat denna summa enbart på SMS-lån vilket skribenten gärna vill få det till i sin artikel.

Om man ändå räknar med att 15 av dessa 19 aktörer var SMS-låneföretag och att varje företag i medel lånade ut 10.000kr skulle hon fått in 150.000kr via dessa lån. Därmed skulle resterande 4 lån vara privatlån på hela 1.850.000kr. Inte heller det är en möjlighet då det mesta som går att låna på privatlån i Sverige är 400.000kr.

Självklart går det att räkna på detta på ett flertal olika sätt. Men hur man än räknar är en sak tydlig. Den största summa av dessa två miljoner kommer från privatlån. Men de kanske inte är lika populärt att kritisera?