SMSPengar

Uppdaterad:
 • Låna 500-20.000kr
 • Förlängning möjlig
 • Missvisande information
 • Betyg 5/10
Till SMSPengar

SMSPengar skriver att de har som affärsidé att erbjuda ”flexibla lån” och att de sätter snabbhet och enkelhet högt. De lyckas delvis med detta även om de prismässigt ligger långt från de bästa i branschen.

smspengar flexibelt lån

Storlek och amorteringstid

SMSpengar lånar ut belopp på mellan 500 kr och 12.000 kr. Lånet ska återbetalas på 30, 60 eller 90 dagar beroende på lånesumma. Exempelvis måste 500 kr betalas på en månad medan 1000 kr kan amorteras på 1-3 månader.

Det ”flexibla” i lånet är att man därmed kan välja amorteringstid. Lånas 5000 kr kan man välja mellan 1,2 eller 3 månader. Lånen kan alltid återbetalas i förtid utan att någon kostnad behöver betalas för detta.

Att företag som erbjuder snabblån inte lånar ut mer än ca 10.000 kr är bra. Däremot är det inte helt flexibelt att maximalt ha 3 månaders återbetalningstid.

Förlängning

Förlängning kan ske med 8, 15 eller 30 dagar. Detta kan däremot enbart ske om tidigare betalningar skett enligt avtal. På hemsidan står det att ”kostnaden är individuell”. Däremot inte några exempel vilket borde finnas.

3/5

smspengar kostnad

Ränta

Fördelen med SMSPengar, gällande räntan, är att de presenterar räntan och ev. kostnader mycket tydligt. Direkt när lånebelopp anges så visas effektiv ränta, månadsbetalning och totalkostnad. Det går även att se detaljerad betalningsplan. På denna punkt får de högsta betyg.

Men samtidigt skriver de att de har ”priser som är lägre än hos våra konkurrenter och de flesta banker”. Dett är en sanning med modifikation. Det kan lätt tolkas som att de är billigare men så är inte fallet. De ligger snarere på medelnivå.

Ex: Låna 5000 kr i en månad. (2018)

Vivus – 900 kr

Smspengar – 890 kr

Monetti – 679 kr

Credway – ca 120 kr (kontokredit)

smspengar felaktig info

 

smspengar ränteavdragEn ytterligare kritik gällande ränta kan framföras mot SMSpengar. De lyfter på flera ställen upp att man får tillbaka pengar på skatten. Detta får man på alla lån i Sverige och är alltså inte något unikt för lån hos just dem. De skriver exempelvis ” Du betalar i praktiken endast 70 % av räntekostnaden.” Det de inte lyfter fram lika tydligt är att avdraget sker nästkommande år. Med andra ord är det den totala räntekostnaden som låntagaren behöver räkna med.

Att skriva att man har lägre ränta än konkurrenterna när man inte har det ger stort minus.

 Även om räntan är acceptabel både på smålån och större lån så är det inte acceptabelt att marknadsföra sig på det sätt de gör. Det drar ner betyget rejält.

5/10

Ta lån på SMSpengar

Den som vill ta ett lån hos SMSpengar gör detta genom fyra steg.

 1. Välj belopp. Detta mellan 500-12.000 kr.
 2. Välj hur lång amorteringstiden ska vara. Välj mellan 30,60 och 90 dagar.
 3. Fyll i Personuppgifter, ekonomiska förutsättningar och vilket identifieringssätt som ska användas.

Företaget gör sedan en lagenlig kreditupplysning för att se om låntagaren har skött tidigare lån. Denna tas inte via UC utan Creditsafe. Någon kreditupplysning hos UC kommer alltså inte att registreras. Om däremot låntagaren inte betalar tillbaka i tid och inkasso blir inkopplat kan inkassoföretaget i sin tur göra kreditupplysningar via UC.

För att nya kunder ska kunna identifiera sig erbjuder SMSpengar tre olika vägar att gå. Det enklaste är att logga in på sin internetbank men utöver det finns även två andra möjligheter.

 • ID-kort . Genom att en kopia på en ID-handling skickas in kan låntagaren identifieras. Man ska då även skicka in övrig handling som styrker namn och adress. Detta exempelvis en lönespecifikation.
 • Bekräftelsebrev. SMSpengar kan även skicka ett anonymt brev hem till låntagaren. I denna ligger en valideringskod som användas när man logga in på sidan.

Besked gällande om lånet beviljas eller inte ges till kunden direkt och i de fall lånet blir beviljat kommer pengarna att betalas ut från några timmar upp till en bankdag.

Fördelen hos SMSpengar är att de är tydliga med hur mycket lånet kommer att kosta. Både räntekostnaden, den effektiva räntan samt hur mycket som totalt ska betalas tillbaka framgår redan när man väljer belopp och amorteringstid. Har man valt att lägga upp lånet på längre än en månad står det även tydligt hur amorteringen kommer att ske i flera steg. Det är enkelt och tydligt så på denna punkt får företag bra betyg.

 

5/5

Besök SMSpengar

Krav

 • Deklarerad inkomst. Hur stor inkomst som krävs beror på lånesumma. Exempel ges inte.
 • Personen får ha betalningsanmärkning. Men om så finns kommer kravet på inkomst att öka
 • Något skuldsaldo hos kronofogden får inte finnas aktuellt. Inte heller något aktivt betalningsföreläggande.
 • Möjlighet att kunna betala tillbaka. Detta kontrollerar de genom att jämföra hushållets inkomster och utgifter.
 • Personen får inte misskött tidigare lån hos SMSpengar
 • Svenskt bankkonto
 • Giltig E-postadress
 • Bokförd i Sverige och detta i minst två år
 • Ej ha skyddad identitet eller skyddad adress
 • Äga och ha tillgång till en mobiltelefon.
 • 18 år

3/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja.

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Ja

Slutbetyg: 4

Besök SMSpengar
Sammanfattning

 Sammanfattning

Fördelen med SMSpengar är att de är mycket tydliga mot låntagaren gällande kostnaden för lånet. Det framgår på ett exemplariskt sätt redan när man väljer belopp och amorteringstid.

Att skriva ” priser som är lägre än hos våra konkurrenter och de flesta banker” gör att många kan tro att de har lägst räntor. Så är inte fallet. Helt korrekt så säger de visserligen inte detta heller men marknadsföringen blir otydlig.  Detta ger företaget dess största minus.

SMSpengar kan vara ett företag att jämföra när man jämför SMSlån. De har sina fördelar och nackdelar. Men de är inte billigast.

Slutbetyg 5/10

SMSPengar: Betyg 4/10