SMSPengar

Uppdaterad:
 • Låna 500-20.000kr
 • Förlängning möjlig
 • Missvisande information
 • Betyg 5/10
Till SMSPengar

SMSPengar skriver att de har som affärsidé att erbjuda ”flexibla lån” och att de sätter snabbhet och enkelhet högt. De lyckas delvis med detta även om de prismässigt ligger långt från de bästa i branschen. Företaget har två låneformer, privatlån och smslån

Storlek och amorteringstid

SMSpengar lånar ut belopp på mellan 500kr och 20.000kr.

Återbetalningstiden är 30,60 eller 90 dagar så länge som man maximalt lånar 10.000kr. Till viss del styr lånebeloppet valbar amorteringstid. I vissa fall kan man välja 30-90 dagar medan det i andra fall enbart är möjligt att välja ett av dessa alternativ. Så långt är det helt okej.

Om man lånar 11.000kr upp till 20.000kr blir det automatiskt 5 års amorteringstid. Det är riktigt dåligt. Den som vill låna 10.000 kan betala på tre månader. Den som lånar 11.000 måste lägga upp lånet på 5 år. Det kan vara en fördel att erbjuda lång amorteringstid men att amortera ens 20.000 i fem år är alldeles för länge. Detta är knappast flexibelt trots att de själva skriver att de har ett ”flexibelt smslån”

2/5

Ränta

Fördelen med SMSPengar, gällande räntan, är att de presenterar räntan och ev. kostnader mycket tydligt.  De har även rabatt för nya kunder. Detta upp till 64% på sms-lånen. Ser man däremot på den rabatten lite mer noggrant är det enbart 64% på lån på 500kr en månad. I annat fall är rabatten 28% eller 11%. Men trots rabatt blir det inte billigt – läs vidare.

De skriver även att de har ”priser som är lägre än hos våra konkurrenter och de flesta banker”. Även detta är en sanning med modifikation. Det kan lätt tolkas som att de är billigare men så är inte fallet. Ta exempelvis ett lån på 1000kr som i januari 2016 gav en ränta på 200kr om lånet lades upp på en månad. Räntan hos ONEA var vid samma tillfälle 100. Skulle lånet tagits hos Credway skulle räntekostnaden blivit 25kr

smspengar felaktig info

En ytterligare kritik gällande ränta kan framföras mot SMSpengar. De lyfter på flera ställen upp att man får tillbaka pengar på skatten. Detta får man på alla lån i Sverige och är alltså inte något unikt för lån hos just dem. De skriver exempelvis ” Du betalar i praktiken endast 70 % av räntekostnaden.” Det de inte lyfter fram lika tydligt är att avdraget sker nästkommande år. Med andra ord är det den totala räntekostnaden som låntagaren behöver räkna med

Att skriva att man har lägre ränta än konkurrenterna när man inte har det ger stora minus.

Några prisexempel:

Låna 1000kr i en månad kostar 200kr

Låna 5000kr i tre månader kostar 1300

Detta är i den lägre kategorin gällande pris på smslån vilket är en fördel för företageSt.

Vid årslån dvs lån på mer än 10.000kr är den effektiva räntan 34,43%. Det är högre än på Good Cash, Cash2You och BlueStep. Men bara något högre vilket gör att betyget inte sänks speciellt mycket.

Även om räntan är acceptabel både på smålån och större lån så är det inte acceptabelt att marknadsföra sig på det sätt de gör. Det drar ner betyget rejält.

4/10

Ta lån på SMSpengar

smspengar ta lån

Den som vill ta ett lån hos SMSpengar gör detta genom fyra steg.

 1. Välj belopp. Detta mellan 500-3000kr för nya kunder och upp till 10.000kr för befintliga kunder.
 2. Välj hur lång amorteringstiden ska vara. Välj mellan 30,60 och 90 dagar.
 3. Fyll i Personuppgifter, ekonomiska förutsättningar och vilket identifieringssätt som ska användas.

Företaget gör sedan en lagenlig kreditupplysning för att se om låntagaren har skött tidigare lån. Denna tas inte via UC utan Creditsafe. Någon kreditupplysning hos UC kommer alltså inte att registreras. Om däremot låntagaren inte betalar tillbaka i tid och inkasso blir inkopplat kan inkassoföretaget i sin tur göra kreditupplysningar via UC.

För att nya kunder ska kunna identifiera sig erbjuder SMSpengar tre olika vägar att gå. Det enklaste är att logga in på sin internetbank men utöver det finns även två andra möjligheter.

 • ID-kort . Genom att en kopia på en ID-handling skickas in kan låntagaren identifieras. Man ska då även skicka in övrig handling som styrker namn och adress. Detta exempelvis en lönespecifikation.
 • Bekräftelsebrev. SMSpengar kan även skicka ett anonymt brev hem till låntagaren. I denna ligger en valideringskod som användas när man logga in på sidan.

Besked gällande om lånet beviljas eller inte ges till kunden direkt och i de fall lånet blir beviljat kommer pengarna att betalas ut från några timmar upp till en bankdag.

Fördelen hos SMSpengar är att de är tydliga med hur mycket lånet kommer att kosta. Både räntekostnaden, den effektiva räntan samt hur mycket som totalt ska betalas tillbaka framgår redan när man väljer belopp och amorteringstid. Har man valt att lägga upp lånet på längre än en månad står det även tydligt hur amorteringen kommer att ske i flera steg. Det är enkelt och tydligt så på denna punkt får företag bra betyg.

5/5

Besök SMSpengar

 

När ska du inte låna av SMSpengar

SMSpengar är en av de få företag som visar på orsaker till att INTE låna hos dem. På en av sidorna lyfter de upp att lån inte ska ske om pengarna ska användas till att betala andra lån eller till ren konsumtion. Även om det inte är jättetydligt så är det att ta ett visst ansvar i en bransch som annars får mycket kritik just för att många fastnar i ekonomiska problem efter snabblån.

 smspengar reklam

Krav

 • Deklarerad inkomst på minst 50.000kr under föregående år. Detta för lån upp till 1000kr. För summa på mellan 2000-6000kr är kravet att inkomsten ska ha varit 100.000kr. För att ta ett lån på 7000-20.0000 ska inkomsten varit på 140.000kr. Finns det fler personer i hushållet räknas den gemensamma inkomsten ihop.
 • Personen får ha betalningsanmärkning. Men om så finns kommer kravet på inkomst att öka
 • Något skuldsaldo hos kronofogden får inte finnas aktuellt. Inte heller något aktivt betalningsföreläggande. Betalningsanmärkning får finnas.
 • Möjlighet att kunna betala tillbaka. Detta kontrollerar de genom att jämföra hushållets inkomster och utgifter.
 • Personen får inte misskött tidigare lån hos SMSpengar
 • Svenskt bankkonto
 • Giltig E-postadress
 • Bokförd i Sverige och detta i minst två år
 • Ej ha skyddad identitet eller skyddad adress
 • Äga och ha tillgång till en mobiltelefon.

Ålder framgår inte tydligt

4/5

Kortfakta:

Låna med betalningsanmärkning? Ja

Låna utan UC? Ja.

Helgutbetalningar? Nej

Lån för person under 20 år? Ja

Slutbetyg:5

Besök SMSpengar
Sammanfattning

 Sammanfattning

Fördelen med SMSpengar är att de är mycket tydliga mot låntagaren gällande kostnaden för lånet. Det framgår på ett exemplariskt sätt redan när man väljer belopp och amorteringstid.

Att skriva ” priser som är lägre än hos våra konkurrenter och de flesta banker” gör att många kan tro att de har lägst räntor. Så är inte fallet. Helt korrekt så säger de visserligen inte detta heller men marknadsföringen blir otydlig.  Detta ger företaget dess största minus.

SMSpengar kan vara ett företag att jämföra när man jämför SMSlån. De har sina fördelar och nackdelar. Men de är inte billigast.

Slutbetyg 5/10

SMSPengar: Betyg 5/10