Merax

Uppdaterad:
 • Kontokredit på upp till 30 000 kr trots betalningsanmärkning
 • Ränta 22,95%
 • Flexibel kredit – Återbetala efter eget önskemål
 • Betyg 8,5/10
Till Merax

Merax är ett varumärke som lanserades 2017 och erbjöd privatlån. Året efter valde man att istället göra om det till en kontokredit. En kontokredit med låg ränta för att vara lån till dig med betalningsanmärkningar – och utan extra avgifter. Eftersom de inte har någon årsavgift eller fakturaavgift så får dem ett högt betyg.

Belopp och amorteringstid

Hos Merax går det att ansöka om kreditnivå på mellan 3000 kr och 30 000 kr. Under ansökningsprocessen anger man även hur stort belopp av krediten man direkt vill utnyttja. Det går exempelvis att ansöka om kredit på 20 000 kr men enbart ta ut 2 000 kr av dessa. På detta sätt betalar man enbart för den utnyttjade krediten (2000 kr) och har ytterligare 18 000 kr att utnyttja vid senare tillfällen.

Likheten finns alltså mot ett kreditkort där man ansöker om en kreditnivå och sedan använder delar av denna kredit vid flera olika tillfällen.

Likt alla kontokrediter är det inte en fast amorteringstid. Varje månad skickas en faktura ut och kredittagaren väljer hur stort belopp man vill betala. På fakturan anges däremot månadens lägsta belopp att betala. Lägst att betala är 5% av utnyttjad kredit – däremot minst 500 kr per månad.

merax ansöka om lån

Utökat belopp

En person som inte lånat 30.000 kr har möjlighet att i efterhand öka lånebeloppet. Detta upp till 30.000 kr. Om ansökan sker om utökat belopp gör Merax en kreditbedömning och avgör om personen anses har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att återbetala ett större belopp. Det som även krävs är att det gått minst 2 månader sedan förra ansökan genomfördes och att återbetalningar på tidigare lån skett enligt avtal.

4/5

merax kreditgräns

Ränta

Månadsräntan är 2,16% vilket betyder en årsränta på 25,95 %. Förutsatt att man jämför Merax mot andra kontokrediter som har samma målgrupp (personer med betalningsanmärkningar) är det en mycket låg ränta. En av de bästa på marknaden. Merax får därmed högsta betyget i den här kategorin.

Avgifter

Merax har gjort om sitt erbjudande och tagit bort en rad fasta avgifter som tidigare fanns. Årsavgiften är numera satt till 0 kr. Uppläggningsavgift 0 kr, aviavgift 0 kr. De har heller ingen uttagsavgift på kontot. Tack vare den här ändringen så är Merax klart bäst i klassen på avgifter.

Mera vad kostar det

Prisexempel

Om en kredit tecknas på 20 000 kr och återbetalas jämt över 12 månader så blir den effektiva räntan på 29,3%. Det är mycket nära den nominella räntan på 25,95%. Här skiljer sig Merax från sina konkurrenter som kan ha en helt ok nominell ränta men en effektiv ränta som skjuter i höjden ordentligt. Om du har för avsikt att låna ett större belopp, 20.000kr – 30.000kr eller mer, vid ett tillfälle och återbetala under en längre tid så kommer det fortfarande att vara betydligt mer ekonomiskt att teckna ett privatlån. Kontokredit bör användas likt ett kreditkort – med återbetalning på ett par månader.

8/10  Betyget hålls uppe av den låga räntan.

Merax har ”målsättningen att erbjuda ett av marknadens mest prisvärda lån där betalningsanmärkningar kan accepteras.”. De når sitt mål på korta amorteringstiden eller situationer där en kontokredit är att föredra. För situationer där rena privatlån är bättre så kommer de fortfarande inte att ha marknadens mest prisvärda lån.

Teckna lån hos Merax

 • Välj önskad kreditnivå
 • Välj hur stort belopp som ska betalas vid första utbetalningstillfälle – När detta sker visas när första betalningsdag blir samt hur mycket som då ska betalas. Det är bra. Ännu bättre hade varit om man även presenterat kostnaden för kommande månader förutsatt att man väljer lägsta återbetalningsbelopp.
 • Fyll i personuppgifter, bankuppgifter, Inkomster & Utgifter
 • Signera med E-legitimation eller BankI
 • Ansökan skickas in och Merax gör en kreditupplysning via UC innan de ger svar på krediten beviljas eller inte.
 • Svar på ansökan sker inom 24 timmar (vardagar) från att ansökan skickats in. Om man valt att ett belopp ska betalas ut direkt kommer det ske så fort krediten beviljats.
 • Så länge man inte utnyttjat hela krediten går det att logga in på hemsidan och ta ut delar av (eller hela) kreditbeloppet som är kvar. Begär man utbetalning före klockan 12 kommer pengarna finnas på kontot samma dag.

Återbetalning sker sedan via autogiro då ”lägsta belopp att betala” dras varje månad. Vill man betala ett större belopp behöver detta ske manuellt.

Krav

Merax har följande krav för att ett lån ska kunna bli beviljat hos dem:

 • Du ska vara minst 18 år
 • Du ska ha en inkomst på minst 150 000 kr per år
 • Du ska ha svenskt personnummer
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Du får inte skuldsaldo hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar är däremot inget hinder.

4/5

Slutbetyg 8,5/10

Besök Merax
Sammanfattning

Med en årsränta på 22,95% har Merax en av marknadens lägsta räntor på kontokrediter (för personer med betalningsanmärkningar). Det är klart positivt. Merax har uppdaterat sitt erbjudande och tagit bort både aviavgifter och fasta avgifter jämfört med tidigare erbjudanden. Idag kan du teckna en kontokredit hos Merax utan att betala något förens du börjar använda krediten, det är en stor fördel jämfört med konkurrenterna på marknaden.

En smidig låneprodukt för personer som vill kunna ta ut delar av krediten vid flera tillfällen och ha en flexibel återbetalning.

Merax: Betyg 8.5/10