8 sätt att maximera bonuspoängen på ditt kreditkort

Bonuspoäng är en av de vanligaste och mest lönsamma förmånerna att ha på sitt kreditkort, men för att maximera bonusen så måste du ha en plan för hur du använder kortet på bästa sätt.

I ett försök att hjälpa dig med detta har vi samlat 8 handfasta tips på hur du får ut så mycket som möjligt från ditt bonuskort utifrån de utgifter du redan har i ditt liv.

1. Välj ett bonuskort som passar din livsstil

Det allra viktigaste är att välja ett kreditkort som gör det lätt för dig att samla och spendera bonuspoäng – helst ett kort utan tak på hur mycket bonus du kan samla.

Om du kan bör du så klart välja ett kreditkort som ger dig bonus på allt du köper, men annars ska du välja ett kort som ger bonus där du oftast använder kortet exempelvis i mataffären.

Vidare ska du kunna spendera poäng på något du behöver eller utgifter du ofta har i livet, exempelvis på billigare flygbiljetter, som värdecheckar i dina favoritbutiker eller som återbäring i faktiska pengar.

2. Betala hyran med kreditkortet

Något som många missar är att man ofta kan betala hyran eller betala tillbaka bolånet med sitt kreditkort – och många kreditkort erbjuder bonus för den typen av transaktioner.

Eftersom boendekostnader i regel är de största utgifterna varje månad, är det här du regelbundet kan maximera dina bonuspoäng.

3. Betala alla fasta utgifter med bonuskortet

Förutom hyra och avbetalning på lån bör du betala alla fasta avgifter med ditt bonuskort. Ser du till att betala mobilräkningen, elräkningen och alla dina prenumerationer (Netflix, Spotify, etc.), kan du säkerställa att du samlar bonuspoäng varje månad.

4. Dela på kreditkortet och bonusen

Har du en partner som du lever med kan vi rekommendera att ni skaffar ett gemensamt kreditkort med bonus.

På så sätt får ni båda tillgång till samma kreditutrymme och bonusprogram. I sin tur innebär det att bådas utgifter räknas mot bonusen och att ni tillsammans maximerar värdet på varje köp.

5. Dubbla din bonus med medlemskap

I en del affärer har du möjlighet att få bonus två gånger per transaktion. Om du har ett medlemskap i butiken som ger dig bonus kan du nämligen samla bonus som medlem och med ditt kreditkort.

Se till att alltid registrera ditt medlemskap först och därefter betala med ditt kreditkort. Det är ett smidigt sätt att slå två flugor i en smäll.

6. Betala åt andra

För att samla så mycket poäng som möjligt ska du använda ditt kreditkort så ofta som möjligt och för så stora utgifter som möjligt.

Därför är det ofta en god idé att betala för andra när tillfälle ges.

Med det menar vi inte att du ska bjuda nära och kära på saker, då det kan dels tolkas fel och dels resultera i att du spenderar mer än nödvändigt.

Däremot bör du till exempel betala notan om du äter på restaurang med andra och låta resten av sällskapet betala dig för sin del.

7. Välj ett kort med välkomstbonus

Om du ska skaffa ett nytt bonuskort kan det vara smart att leta efter kort som ger dig en välkomstbonus. Då får du en rivstart med ditt nya kort och kan maximera dina bonuspoäng utan att spendera så mycket.

Till exempel har SAS Eurobonus Mastercard en generös välkomstbonus för alla nya kunder som använder sitt kort inom 30 dagar från ansökningsdagen.

8. Ta del av erbjudanden och rabatter

Slutligen erbjuder i princip alla bra kreditkort med bonus också erbjudanden och rabatter hos samarbetspartners, och det ska du så klart använda till din fördel.

I många fall kan du ta del av rabatter och samtidigt få bonus för köpet vilket ger dig mervärde för transaktionen två gånger om.

Du hittar i regel aktuella erbjudanden genom att logga in på ditt konto hos kreditgivaren, alternativt så skickas erbjudanden ut som nyhetsbrev via e-post eller SMS.

Tips: Glöm inte att använda poängen

Innan vi rundar av vill vi påminna dig om att också använda dina poäng innan de brinner inne.

Det finns alltid villkor för hur och när bonusen ska spenderas och det är inte ovanligt att poängen endast är giltiga i 12 månader. Även värdecheckar och cashbacks kan ha en giltighetstid.