Lendify är ett av de starkt växande P2P-låneföretagen i Sverige. Företaget erbjuder privatlån mellan privatpersoner och detta på summor mellan 5000kr och 300.000kr. De som vill låna ut sina pengar kan genom plattformen som Lendify bistår med få en avkastning på ca 3,5-8,5% per år.
För att få möjligheten att använda sig av plattformen tar Lendify en viss avgift. En avgift som ingår i varje utlåning.
De som däremot gör insättningar på redan befintliga (eller nya) Autoinvestkonton hos Lendify under februari kommer att slippa denna avgift. Uträknat på ett år innebär det att personen kommer att få ca 1%-enhet bättre avkastning per år. Det kan låta som en liten förändring men det handlar om större belopp.
De som lånar ut 100.000kr och får en avkastning på 3,5% får därmed 3500kr per år. Utan denna avgift skulle därmed avkastningen bli 4500kr.
Har man tänkt investera i lån via Lendiy är det därmed ett bra tillfälle för att få lite extra avkastning på sitt kapital.
De pengar som investeras i lån via Lendify innefattas inte av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att pengarna helt och hållet kan förloras i det fall som Lendify försätts i konkurrs. Orsaken till att de kan erbjuda så hög ränteavkastning är alltså att risken är betydligt högre än på ett klassiskt sparkonto. Den som vill ha säker avkastning bör därmed inte välja detta alternativ.
I genomsnitt har långivare hos Lendify fått 8,24% under de senaste 12 månaderna enligt företaget. Det kan jämföras med det bästa räntekontot med insättningsgaranti som idag ger ca 1% under 12 månader.
Med så stor skillnad i avkastning är det lätt att förstå varför allt fler intresserar sig för att investera i P2P-lån. Men det har alltså en även en större risk. Detta visade sig exemplariskt när P2P-föreaget TrustBuddy plötsligt gick omkull år 2015. De som hade lån hos företaget drabbades inte då lånen överfördes till en ny kreditgivare. Men de som hade investerat i lånen riskerade att förlora samtliga insatta medel. I skrivandets stund är inte konkursen totalt utredd och det finns även långivare som stämt företaget. Hur många av de som investerat i lån hos företaget som kommer att förlora sina pengar är därmed än så länge oklart.