Advisa sparar i genomsnitt 37.000kr åt sina kunder

 advisa smårutaAtt det är viktigt att jämföra flera olika kreditgivare innan ett privatlån tecknas vet de flesta. Men hur stor skillnad blir det egentligen? I en intervju till Di.se berättar Kristoffer Lindqvist (vice VD på Advisa) att den summa som deras kunder sparar ofta är riktigt stor. I genomsitt handlar det om 37.000kr enligt honom. Detta utifrån lånets totala kapitalkostnad dvs. kostnaden över hela låneperioden.

Företaget har fått en del medial uppmärksamhet eftersom de på bara några år gått från nedskärningar till ett företag i stark utveckling. För Advisa har det främst handlat om att satsa på nya marknadsföringsvägar och visa på vikten av att jämföra lån innan de tecknas. För trots att den genomsnittliga vinsten för företagets kunder är så stor så är det väldigt många som fortfarande tecknar privatlån hos banker utan att först jämföra dem. Att få fler att se fördelen med att jämföra lån och att framförallt gå via Advisa har varit ett av företagets mål.

Från nedskärningar till framgång

År 2015 var låneförmedlaren Advisa tvungen att säga upp drygt 30 personer på företaget. Lönsamheten var då låg och konkurrensen hade hårdnat rejält med ett flertal nya låneförmedlare som vände sig mot de svenska låntagarna. Ett tydligt beslut var då att ändra marknadsföringsfokus. Till största delen var det telefonförsäljare som fick gå eftersom man såg att framtiden fanns på internet. Allt fler ville jämföra lån och genomföra låneansökan digitalt. Det var därmed den marknaden som Advisa behövde lägga fokus på.

Utöver en satsning på att möta kunden på internet har företaget även ökat antalet lånegivare som de samarbetar med samt trimmat den digitala processen. En process som på enkelt sätt ska sammanlänka låntagaren, Advisa och de samarbetande bankerna.

Det var uppenbarligen helt rätt väg att gå då Advisa bara efter ett år visade betydligt bättre siffror. År 2015 hade de förlust på 4,1 miljoner och året efter var det en vinst på 6 miljoner.

Enligt Lindqvist kommer även efterfrågan på låneförmedling öka med tiden. Detta inte minst om räntan går upp eftersom allt fler då kommer vilja omförhandla sina lån. Om räntan går upp kommer troligtvis även fler inse vilken stor skillnad små ränteskillnader gör.

Så mycket avgör räntan

En person väljer att låna 200.000kr och amortera den summan under 10 år. Om räntan är 5,50% kommer den månatliga inbetalningen på lånet bli 2191kr. Utöver amortering kommer personen betalat totalt 62920kr i ränta under dessa år.

Om personen jämfört banker först och därmed hittat ett privatlån med 4,5% ränta skulle månadskostnaden varit 2093kr. Det kan se ut som en väldigt liten skillnad per månad. Men över tid blir det en större summa. Den totala räntekostnaden för lånet över dessa tio år blir då 51160kr. En besparing på över 10.000kr.

Någon offentlig statistisk som belägger att Advisa verkligen spar i genomsnitt ca 37.000 per låntagare finns inte. Men att det skulle stämma är inte alls osannolikt. Väldigt många kan sänka sin ränta betydligt mer än en enda procentenhet.

advisa ta lån