Är du skuldsatt – Fast du inte vet det?

Har du någon gång köpt något på avbetalning? Kanske den nya datorn med 12 månaders räntefri delbetalning eller inköpet av vitvaror. Även om dessa avbetalningar är klara så kan det ligga kvar en öppen kredit på dig. En kredit som kan påverka dina möjligheter att få andra lån.

För några år sedan var det nästan enbart elektronikbutikerna och möbelbutikerna som erbjöd räntefri delbetalning på sina varor. Men denna betalningsform har nästan ”exploderat” och idag går det att göra avbetalning på allt från böcker och inredning till Tv-spel och kläder.

Att välja avbetalning i butikerna är extremt enkelt och många gånger är det även räntefritt under en första period. Exempelvis erbjuder många butiker räntefri avbetalning i 12 månader (ej kostnadsfritt). Det kan vara lockade att dela upp den stora kostnaden och för många är det enda möjligheten utan att behöva teckna ett privatlån.

I de flesta fall sker avbetalningen genom ett kreditkort. När en ansökan skett skickas kreditkortet ut och det är denna kredit som sedan återbetalas över planerad återbetalningstid.

Det är dessa krediter som många inte tänker på. Så länge som man har kvar kreditkortet finns ju möjlighet att köpa på det och därmed finns en öppen kredit. Hur hög kredit som finns varierar men med många olika kundkort kan det bli en stor summa som därmed påverkar personens totala kreditvärdighet.

Kan påverka låneräntan negativt

När du ansöker om ett lån ser banken bland annat på om du har andra lån eller krediter. Detta är därmed en punkt som kan avgöra om lånet blir beviljat eller inte samt vilken ränta du kommer att bli erbjuden. En person som har många öppna krediter anses generellt lägre kreditvärdig vilket alltså påverkar bankernas svar.

Är det bättre med ett enda lån?

En person som har många småkrediter, exempelvis avbetalningar på flera produkter, kan i vissa fall tjäna på att baka ihop dessa till ett enda lån. Men det behöver inte vara så. Allt beror på vilken effektiv ränta som de olika småkrediterna skapar. En avbetalning hos Klarna kostar exempelvis 19,90% i ränta plus aviavgift varje månad, och en kreditkortsskuld brukar ha en ränta på 15-20% osv.

Skulle personen slå ihop summan av alla småkrediter och ansökan om ett lån på samma summa kan alltså både månadskostnad och kapitalkostnad (totalkostnad) minska. Men det beror helt på vilka ränta som idag betalas på småkrediterna samt vilken ränta som erbjuds på privatlånet.

Jämför och avgör

  1. Ta fram alla fakturor på gällande avbetalningar och summera den totala skulden.
  2. Beräkna hur mycket dessa avbetalningar kommer att kosta i räntor och avgifter under kommande löptid
  3. Ansök om lån hos Lendo (eller annan låneförmedlare) för att få låneförslag från flera olika långivare. Se på de olika lånealternativen och den ”totalkostnad” som presenteras. Är den lägre än totalkostnad på nuvarande krediter är det värt att samla allt i till ett privatlån.

OBS – Har du haft en avbetalning där du fått ett kreditkort så kontakta kreditkortsföretaget och säg upp kortet så fort som krediten är återbetald. Så länge du har kortet har du även en öppen kredit.