När en person vill teckna ett bolån på en bank går banken alltid igenom personens ekonomi gällande inkomster och utgifter för att bilda sig en uppfattning om de vill bevilja lånet eller inte. Bland annat räknar de på om personen skulle klara av en högra räntenivå än vad det är idag. Det sistnämnda inte helt oväntat då uppåtsidan på hur räntan kan röra sig idag är betydligt större än nedåtsidan.
Men samtidigt visar det sig att kraven på bolånetagarna är närmast orimliga. När Dagens Industri jämförde kraven som bankerna ställer är det visserligen olika nivåer de lägger sig på men bland annat finns det banker som kräver att man ska klara av en boränta som är fem gånger större än dagens.
Av de storbanker som dominerar bolånemarknaden i Sverige är det Nordea som främst sticker ut med höga krav. Deras krav är att bolånetagaren ekonomiskt ska kunna klara av en höjning upp till 8%. Med tanke på att deras snittränta ligger på 1,6% är det ett mycket stort steg och en säkerhet som kanske är över det normala. Claes Hemberg (Avanza) kommentarer dessa krav som ”Hysteriska” och det är nog många bolånetagare som håller med när de blir nekad bolån för att de inte klarar denna nivå.
Ett exempel: En person vill teckna ett lån på en miljon. Om personen får snitträntan hos Nordea betyder det en månadskostnad på 1333kr. Men man måste klara en räntekostnad på 6700kr för att få lånet på banken.
Men de andra bankerna ligger inte speciellt mycket lägre. SBAB presenterar ett krav på 7 eller 7,5% medan Swedbank ligger på 7%.
Utöver det har bankerna olika krav gällande amortering vilket även det kan avgöra om lån beviljas eller inte. Ett exempel är Nordea där låntagaren ska klara av amortering (rak) på 50 år. Detta medan SBAB kräver amortering ner till belåningsgrad på 70 procent inom 15 år.
Källa: Dagens Industri