Börja investera i kryptovaluta

Kryptovalutor har under det senaste decenniet blivit allt mer normaliserat i vår vardag. Det går inte en dag utan att man får höra om kryptovalutor, vart det är på väg, och hur det kan komma att förändra vårt samhälle. Många personer runt om i världen har börjat investera i kryptovalutor, och framförallt bitcoin, vilket är världens första. Enligt många experter kan kryptovalutan i framtiden komma att konkurrera mot traditionella fiatvalutor.

Bitcoin, eller virtuellt guld, har under flera år endast handlats av privatpersoner. På senare år har dock allt fler större företag valt att acceptera betalningar med bitcoin. Samtidigt har de själva börjat handla valutan. SvD Näringsliv skriver att Microsoft var ett av de företag som var tidigt ute med att acceptera bitcoin som betalningsmedel för exempelvis spel och appar.

Exempelvis på bolag som accepterar bitcoin: 

 • Tesla
 • Block
 • PayPal
 • Starbucks
 • Home Depot
 • Whole Foods
 • Microsoft

Investera i kryptovaluta – Varför ska du göra det? Innan vi talar om varför, är det först och främst viktigt att förstå vad handel med dessa innebär. Som med alla typer av investeringar är det klokt att förstå vad man investerar i och hur det fungerar.

Vad är en kryptovaluta?

Vad som gör en kryptovaluta unik är att det sägs vara världens första decentraliserade valuta. Det är en valuta som finns registrerad på en decentraliserad blockkedja. Till skillnad från vanliga valutor, såsom amerikansk dollar (USD) eller euro (EUR), är inte en kryptovaluta styrd av en statlig myndighet eller en centralbank. Den utvecklades helt enkelt för att vara fri från regeringens tillsyn och inflytande.

Egenskaperna är densamma som en vanlig traditionell valuta. Skillnaden är att kryptovalutor hanteras i ett nätverk av datorer. De existerar enbart i virtuell form via Internet. Tekniken bakom kryptovalutor kallas för Blockchain-teknik. Det fungerar tack vare matematik och kryptografi. De två mest handlade kryptovalutorna är bitcoin och ethereum. Är du intresserad av att lära dig investera i kryptovaluta kan du besöka CryptoRunner som har en guide här https://cryptorunner.com/sv/kryptovaluta/. Förutom bitcoin och ethereum finns det över 10 000 andra kryptovalutor tillgängliga att investera i.

Exempel på andra kryptovalutor:

 • Litecoin
 • Cardano
 • Polkadot
 • Solana
 • Dogecoin
 • Ripple

Kryptovalutor erbjuder anonymitet.

För att kunna investera i kryptovalutor behöver du öppna dig en personlig plånbok. För att öppna en plånbok behöver du öppna dig en egen plånboksadress. Du behöver dock inte uppge ditt namn för att öppna dig plånbokadress. Du kan skapa dig en plånboksadress som endast består av siffror och bokstäver.

Vad avgör värdet på en kryptovaluta?

Värdet av en kryptovaluta styrs enbart av två saker.

 • Utbud
 • Efterfrågan

Ju fler människor som vill handla en specifik kryptovaluta, samtidigt som ingen vill sälja, desto mer stiger dess pris. Om efterfrågan minskar och utbudet ökar kommer istället priset att sjunka.

Varför vi exempelvis fått se priset på bitcoin stiga med åren, är då allt fler fått upp intresse för att köpa kryptovalutan. Samtidigt är det få som vill sälja, vilket lett till att antalet bitcoin tillgängliga att kunna köpa är lågt. Den hemliga personen bakom skapandet av bitcoin, Satoshi Nakamoto, ska idag äga 980 000 bitcoin. Enligt Foundry gör det Satoshi Nakamoto till en av de 50 rikaste i världen.

Varför ska du investera i kryptovaluta?

 • Decentraliserad
 • Billiga transaktionsavgifter
 • Inte korrelerade med finansmarknaden

1. Decentraliserad

En av de främsta fördelarna med kryptovalutor är att de är decentraliserade. Det finns alltså ingen myndighet som kan börja “trycka” en massa nya kryptovalutor. Därför behöver man inte oroa sig för att valutorna ska börja tappa värde på grund av inflation. Det finns ett begränsat antal kryptovalutor, varpå priset är helt beroende av utbud och efterfrågan.

2. Billiga transaktionsavgifter

En annan fördel med att handla kryptovalutor är att transaktionerna sker direkt mellan privatpersoner. Transaktionerna är alltså inte beroende av en mellanhand, vilket leder till att transaktionsavgifterna blir billiga. Samtidigt är det enkelt och snabbt att handla med kryptovalutor. Ingen identifiering krävs.

3. Inte korrelerade med finansmarknaden

Under flera års tid har kryptovalutor kritiserats för att vara en riskabel investering på grund av dess volatilitet. Dock har många experter kommit att föreslå kryptovalutor som en bra “hedge” mot andra investeringar, såsom aktier eller fonder. Till exempel påverkas aktiemarknaden starkt av förändringar i statsräntan. En ökning av räntan leder oftast till sjunkande priser i aktier.

Kryptovalutor har däremot ingen korrelation till finansmarknaden. De fungerar snarare som en hedge mot oförutsedda händelser, såsom finanskriser, krig, ränta eller inflation. Därför kan det vara en bra idé att investera i kryptovalutor och inkludera dem i sin investeringsportfölj. De är oberoende av vad som händer i finansvärlden, varpå de kan komma att väga upp mot eventuella förluster i aktie- eller fondinvesteringar.

Vill du lära dig mer om kryptovalutor och vad det innebär att investera i dem?

CryptoRunner är Sveriges största sajt om kryptovalutor. De lär dig allt om att investera i kryptovaluta och hur du kan börja spara och tjäna pengar.