Coop höjer årsavgiften på Coop Med Mera Mer

coop med mera mer storrutaUnder 2016 har det skett flera ändringar gällande avgifter och bonusar på ett flertal olika kreditkort. Bland annat har ICA tagit bort sin bonus som tidigare gavs på alla inköp (utöver inköp hos ICA) och OK/Q8 har sänkt sin bonus rejält gällande allmänna inköp med kortet.  Ser man till årsavgiften har exempelvis Skandia ökat denna på sitt kreditkort och näst ut på tur är Coop.

I mitten av juli skickade Coop ut information till alla sina kortägare om en kommande prisförändring. Det har tidigare kostat 249kr per år men kortet kommer att från 1:a oktober kosta 348kr. En höjning med 99kr.

Coop har även under året minskat sin bonus på inköp som sker i andra butiker än deras egna och som inte är samarbetspartners med matvarukedjan. Den var tidigare på 1 poäng per krona och har sänkts till 0,5 poäng per krona. I och med att poängen kan växlas in mot betalcheckar kan man generellt säga att bonusen sänkts från 1% till 0,5%.

Dessa förändringar har justerat betyget något för kortet i vår recension. Att årsavgiften höjs med 99kr bör inte påverka speciellt mycket. I alla kreditkort finns ett antal försäkringar, förmåner och rabattsystem. Det är dessa man främst bör se på och värdera när korten jämförs. Om man sedan får betala 249kr eller 349kr bör inte vara det mest avgörande.Kreditkort_mat

Att de däremot har sänkt bonusen på allmänna inköp från 1% till 0,5% påverkar betyget. En familj som använder kortet till inköp på 10.000kr varje månad kommer nu få 600kr tillbaka per år istället för 1200kr. Det är en betydligt större skillnad än en höjning på årsavgiften på 100kr.

Trots dessa förändringar lever Coop ändå upp till ”Bästa matkreditkortet”. Orsaken är flera. För det första kommer Hemköp att lägga ner sitt kort vid nyår vilket gör att konkurrensen om titeln enbart står mellan ICA och Coop. För det andra att ICA försämrat sitt bonussystem vilket gör att Coop fortfarande vinner.

Fördelar med COOP Kreditkort

  • 2% i bonus på alla inköp hos Coop

När kortet används för inköp på Coop samlas poäng som motsvarar att man får en återbäring på 2% av det man handlar för. Poängen kan växlas in mot varor, rabattkuponger, hotellnätter eller saker i deras poängshop.

  • 0,5% på övriga inköp

Så länge som inköp sker i butiker som inte är Coop eller dess samarbetspartners ges poäng motsvarande en återbäring på 0,5%.

  • Resefördelar

Likt alla kreditkort så ingår en reseförsäkring på detta kort. Det är en fördel men inte dess största resefördel. Den största fördelen är att kortet varken har uttagsavgift eller valutapåslag när kortet används i utlandet. Det finns några andra kort med denna förmån men (vad vi vet) inte något kort som har bonus på alla inköp. Här är alltså Coop unika med att erbjuda ett bonuskort utan dessa avgifter.

  • Rabatter hos Coop och dess samarbetspartners

Coop skickar löpande ut reklam för produkter i sina egna butiker som för tillfället kan köpas billigare. Både på internet och i den tidning som distribueras ingår även erbjudanden från deras samarbetspartners. Det är inte sällan hotell-, rese- och upplevelseföretag som samarbetar med Coop. Men även bokaffärer och blomsteraffärer har ibland mycket bra erbjudanden.