Bästa matkreditkortet

Uppdatering 2017

 

Artikeln är under uppdatering

Coop Mer StorrutaSedan den första artikeln (se längre ner på sidan) skrevs har förändringar skett på Coops kreditkort. Detta till det sämre utifrån ett bonusperspektiv. Från och med juli 2017 ger Coop Mer (Hette förr Coop Med Mera Mer) följande bonus:

Vid inköp på Coop ger varje krona 0,5-5 poäng. Detta motsvarar en bonus på 0,5-5%. Hur många poäng som ges beror på hur stort belopp som man handlat för hos Coop under en månad. Handlar man för 1000 kr ges 0,5poäng, 2000 kr ger 1 poäng och sedan ökar det med ett poäng per 1000 kr upp till 5 000 kr som ger 5 poäng/kr.

Med detta bonusprogram gynnas alltså de som handlar mycket på Coop. Dessa personer kan därmed få hela 5% i bonus på inköpen.

Detta bonusprogram gäller oavsett vilket av Coops kort som används vid köp. De som däremot använder Coop Mer får 1poäng extra per krona.

Ex: En familj handlar för 2000kr en månad. Det ger då 2 poäng per krona vilket blir 4000 poäng. Betalas varorna med Coop Mer ges ytterligare en poäng per krona vilket gör att det slutar på 6000 poäng den månaden. Det motsvarar en bonus på 3% om poängen används i Coops poängshop för att köpa värdecheckar.

MEN …

Den bonus som beskrivits ovan gäller oavsett vilket kort som används från Coop. Det går därmed att teckna ett medlemskort utan årsavgift, dra det i kassan vid köp, och få upp till 5% i bonus varje vecka. Den unika bonusen som kreditkortet ger är alltså enbart 1%. Utöver det ger även kreditkortet 0,5% i bonus på inköp i affärer som inte är Coop. Men med detta bonussystem finns det bättre sätt att spara pengar på maten.

Exempel

En familj köper mat på Coop för 4000 kr per månad och handlar i övriga affärer för 10 000 kr.

Alternativ 1 – Coop Mer

Kortet ger 16 000 poäng genom grundläggande bonussystemet och 4000 poäng via kortet. Detta för inköpet på Coop. Det motsvarar 200 kr. Övriga inköp ger 0,5% i bonus vilket motsvarar 50kr.

Alternativ 2 – ”Shell”

Det finns flera kreditkort som ger 1% i bonus utan att ha någon årsavgift. I detta exempel nämns Shells kreditkort. Familjen tecknar även ett medlemskort hos Coop och drar detta i kassan för att samla poäng. Grundläggande bonussystemet ger 16 000 poäng vilket motsvarar 160kr. Sen betalas maten med kreditkortet från Shell som ger 1% dvs 40kr. På Coop blir det alltså exakt samma bonus som om Coops egna kreditkort använts.

Övriga inköp ger 1% i bonus vilket är 100kr. Därmed skapar detta kort (utan årsavgift) högre bonus än kreditkortet från Coop (med årsavgift)

Sammanfattning

När Coop ändrade sitt bonussystem år 2017 tog de bort de unika fördelarna med deras kreditkort (utifrån ett bonusperspektiv). Vid inköp på Coop ges samma bonus om ett vanligt medlemskort används för att samla bonus och sedan ett kreditkort med 1% i bonus på alla inköp används. Fördelen med att använda ett sådant kort handlar om att man kan slippa årsavgiften samt att bonusen på inköp i övriga affärer är högre

Vilket är bästa matkreditkortet?

Om målet är att få så hög bonus (återbäring) som möjligt så är det bäst att dra ett vanligt medlemskort för att samla poäng. Betala sedan med ett kort med hög allmän bonus ex. Re:member More, Shell eller Bank Norwegian.

shell mastercard bild

Artikel 1  (Gällde fram till juli 2017)

Sammanfattning: Vilket matkreditkort som är bäst beror på vad man prioriterar. Är det högst bonus vinner Coop Kreditkort. Är det ett smidigt sätt att växla in poäng vinner istället Hemköp och strax därefter ICA. Sett till helhet gynnar däremot COOP sina medlemmar mest gällande att handla med kreditkortet. Något som inte ICA och Hemköp gör i samma grad. De två sistnämnda gör det så dåligt att det är m    er lönsamt att betala med annat kreditkort än deras egna kort – i deras butiker. Detta i det fall man vill ha så hög återbäring som möjligt.ica kreditkort 2hemköp kreditkortcoop kreditkort

Bästa matkreditkortet – En jämförelse

Många kreditkort är specialiserade på att vara ”bättre” inom vissa områden. Här finns exempelvis bensinkreditkort, matkreditkort och resekreditkort. Det är mycket tydligt att det finns stora summor att tjäna på att välja rätt kort. Detta främst utifrån vilket handlingsmönster som man har. Denna jämförelse kommer ställa tre matkreditkort mot varandra – ICA, COOP och HEMKÖP. Detta främst med fokus på bonussystemet även om vissa kostnader även kommer att belysas.

Kostnader

Årsavgift:

Coop – 249kr

ICA – 324kr

Hemköp – 130kr

Kommentar: Visst är det skillnad gällande årsavgiften. Mellan den dyraste och den billigaste skiljer det nästan 200kr. Men det ska direkt sägas att det inte är kostnaden som är avgörande för om kortet kommer vara lönsamt att ha eller inte. Genom de olika bonussystemen kommer betydligt mer än årsavgiften att tjänas in. Men ser man enbart till årsavgiften är Hemköp bäst.

Kontantuttag

Coop – 0kr

ICA – 0kr

Hemköp – 2% men minst 35kr

Kommentar: Om en person med kreditkort från Hemköp gör ett kontantuttag per kvartal kommer den totala kostnaden för detta kort bli högre totalt (årsavgift och uttagsavgift) än för de med ett COOP-kort. Sker uttag varannan månad kommer det även att vara dyrare än ICAs kreditkort. Ett tydligt bevis på att man alltid ska se till helheten gällande kostnader.

Kontakt:

Coop- Snabbaste kontakten sker via telefon men man kan även välja att skicka meddelande via hemsidan. Det är även möjligt att maila kundtjänst som då svarar relativt snabbt. (18 timmar vid test). Här finns även ”Frågor och Svar”

Hemköp – Den som vill ha kontakt med Kundtjänst på Hemköp får ringa, maila eller skicka meddelande via hemsidan. Utöver det finns en rejält utbyggt ”Frågor och Svar”

ICA – Det går att ringa kundtjänst, skicka meddelande som inloggad samt hitta svar i ”Vanliga frågor”. Däremot går det inte att maila kundtjänst för att få svar den vägen. Lite ovanligt att ett så stort företag inte erbjuder mailkonversation med sina kunder.

Bonus

Det är främst på bonussystemen som de olika kreditkorten skiljer sig.

Bonus – Tjäna in dem

Coop-  2poäng på inköp på Coop och 0,5p på övriga butiker. Om minst 21000grundpoäng samlas in på 6 månader dubbleras dessa. Med grundpoäng menas 1poäng per krona på COOP. Den som handlar för 21.000kr på COOP under denna tid får alltså denna dubblering.

ICA – 1 poäng på inköp på ICA och inget på övriga butiker. Här ska tilläggas att större bonus hade getts om personen hade haft Re:member More. Detta kort ger 1% på alla inköp alltid. ICAs kreditkort ger bara 1% på ICA . Det är alltså mer lönsamt att använda andra kreditkort hos ICA än deras egna– bakvänd logik av ICA…

Hemköp – Upp till 2% bonus på  inköp på Hemköp och 0,5% i bonus på övriga butiker

För att kunna göra en rättvis bedömning mellan poäng och procent tas ett exempel från vardera butik. På Coop går det att använda 10.000 poäng för att få en värdecheck på 100kr på Coop. Detta innebär alltså att en poäng kan värdesättas till en bonus på 1%.

På ICA blir alltid poängen värdecheckar på minst 25kr. Detta för 2500poäng. Därmed kan det även här sägas att inköp i butik ger 1% i återbäring.

Kommentar: Redan vid denna uppställning visar det sig att Coop har ett mer generöst bonussystem. Här får kunderna 2% i återbäring i butik och 0,5% i övriga butiker. Inne i butiken ger även Hemköp 2% men i övriga butiker är bonusen lägre. Än sämre blir det med ICAs kort som ger 1% i butiken och inget utanför.

Utöver denna skillnad finns en tydlig skillnad mellan COOP och ICA/Hemköp. Det är att det enbart är COOP som har ett system som tydligt gynnar användandet av kreditkortet som betalningsmedel i butikskedjan.

En person som har ett vanligt bonuskort på Coop får 1% i bonus. Men om man drar kreditkortet får man 2%. Därmed är bonusen bättre om kreditkortet används.

En person som däremot drar ett vanligt bonuskort på ICA eller Hemköp får samma återbäring som de som betalar med kreditkortet. Därmed fyller inte kreditkortet någon speciell bonusfunktion. De som vill ha bonusen kan lika gärna skaffa ett vanligt bonuskort. Detta kan till och med vara mer lönsamt.

Kombinera och tjäna mera…

Bästa kombinationen är därmed att de som handlar ofta på ICA skaffar ett gratis ICA-bonuskort. Vid betalning dras detta kort och bonusen (1%) registreras. Betalning sker sedan med Re:member More-kreditkort (eller annat som ger 1% i bonus). Detta då detta ger 1% extra i bonus. Sammanlagt fås då 2% i återbäring. Eller så väljs Coop som ger 0,5%

Det är därmed bättre att använda bonuskort + Coop Med Mera vid köp hos ICA/Hemköp än att använda deras egna kreditkort.

Att två av tre matkreditkort har system som gynnar användandet av andra kreditkort är inte bra. Detta ger dem kraftigt sämre betyg.

Läs mer i artikeln ”Matbutikerna gynnar inte sina egna

coop logaIca Banken logahemköp loga

Övrig Bonus

Månadens rabatter – Alla tre butiker erbjuder rabattkuponger på olika varor varje månad. Dessa kan vara laddade på kortet eller presenterade i medlemstidningen. Detta är däremot inte en bonus som är specifik kreditkortet utan kan fås med vanligt bonuskort. Utöver det är det svårt att avgöra vilken av dessa tre butiker som ger bäst erbjudande denna punkt.

Betalo logaBonus – Växla in dem

ICA – Värdebevis skickas ut automatiskt.

Hemköp – Värdebevis skickas ut eller fås digitalt.

COOP – Poängen växlas in i poängshopen mot produkter eller värdekuponger

coop fem procentKommentar: Här är det Coop som sticker ut med ett sämre system. Att få bonusen direkt i form av värdecheck per automatik måste anses vara enklare än att logga in på hemsida för att välja vilka produkter som ska aktiveras till ett bättre pris på kortet.

Nackdelen med detta system är att man måste aktivt logga in och välja produkter.
Fördelen är att det går att få ytterligare bättre bonus hos Coop.

I räkneexemplen ovan visas att man kan få 100kr för 10.000 intjänade poäng (1%). Detta oavsett om det är ICA, Hemköp eller Coop. Skillnaden är att Coop ger fler poäng i längden. Men det går även att få dessa poäng att ge mer än 1% i återbäring.

En av de produkter som kan köpas i poängshopen är ”5% på nästa köp”. Detta kostar då 4000poäng. Skulle ett inköp göras på 10.000kr (inte svårt på Coop Varuhusen) blir återbäringen alltså hela 500kr. Detta istället för 100kr som det hade varit om återbäringen varit 1%. Ska stora inköp göras på Coop blir alltså detta bonussystem mycket bättre. Då kan en bonus på närmare 5% fås vilket kan ställas mot ICAs 1%.

Kommentar: Gällande enkelheten med att lösa in sina poäng kommer Coop på en tydlig sista plats. Som det går att läsa i exemplet nedan är systemet onödigt krångligt och invecklat för de som vill få ut mest av bonussystemet. Här vinner ICA och Hemköp tydligt.


 

Exempel:

En familj på tre personer handlar all sin mat på den butik som de har kreditkort på. Sammanlagt betalar de 6000kr i mat per månad. Utöver det handlar de med kreditkortet för 10.000kr per månad i övriga butiker.

Coop: Inköpen ger 12.000 poäng per månad. Eftersom de handlar för minst 3500kr per månad hos Coop kommer dessa poäng att fördubblas varje halvår. Efter sex månader har de alltså 12000 * 6 = 48.000 poäng. Dessa fördubblas till 96.000 poäng. Detta sker även nästkommande halvår. På ett år får de alltså 192.000 poäng.

Utöver det får de 5.000poäng per månad genom de övriga inköpen. Sammanlagt 60.000 poäng.

Totalt per år 252.000 poäng.

Generellt fås 1% i återbäring vilket skulle ge 2520kr. Men varje månad använder familjen 4000 poäng till att köpa en ”5-% på nästa inköp”. Används denna kupong på riktigt stora matinköp blir den sammanlagda rabatten än högre. Det krävs att inköpet är över 2000kr för att det ska höja den sparade summan på att utnyttja denna kupong.

 

Krångligt? Ja, det är just nackdelen med detta kort. För att maximera bonussystemet krävs det planering. Helt enkelt blir det inte.

ICA: Varje månad ges 6000poäng till kortägaren tack vare matinköpen. För inköp på 10.000kr i övriga butiker ges 5000poäng. Totalt 11.000 poäng per månad. På ett år blir det 132.000poäng. Då bonussystemet är tydligt är det just 1320kr som kommer att betalas ut i bonus genom dessa inköp.

Hemköp: Varje månad fås 120kr i återbäring på matinköpen. Utöver det 50kr för övriga inköp. Det ger per månad 170kr och per år 2040kr.

Kommentar: Coop ger 2520kr (med möjlighet till mer), ICA 1320kr och Hemköp 2040kr. Det är stor skillnad mellan de olika korten gällande bonus på inköpen. Coop vinner tack vare att de ger mer poäng vid inköp, möjlighet att få rabattcheckar som kan utnyttjas maximalt och gratis Betalo.

bästa matkreditkortet tabell

 

Men prisskillnaderna då?

En kritik som kan framföras mot detta sätt att jämföra bonussystem är att priserna på livsmedel skiljer sig åt mellan dessa företag. Till stor sannolikhet är det generellt lägre pris hos ICA Maxi än en liten Coop Nära butik osv. Skulle det bli någon annan vinnare om man även räknade med dessa prisskillnader? Det beror lite på hur man ser det.

Den som anser att ICA har ett lägre pris och därmed hellre handlar där kan tjäna på att betala med COOP eller annat kreditkort som ger 1% i återbäring på allt som handlas. Detta gäller även på Hemköp. Dra bonuskortet och få bonusen på ICA/Hemköp. Betala sedan med kreditkortet från COOP och få 1% i återbäring på detta kort också.

Vilket är det bästa matkreditkortet?

Det beror på hur du vill handla.

  • Jag vill enbart dra kreditkortet när betalning sker – Ta det kreditkort som är knuten till din affärskedja.
  • Jag vill ha så hög bonus som möjligt – Ta Coop Kreditkort
  • Jag vill dra bonuskort och sedan kreditkort vid handel för att maximera bonusen – Kombinera Coop kreditkort med bonuskort från ICA eller Hemköp

coop kreditkorthemköp kreditkort ica kreditkort 2

Ansök om COOP Kreditkort

Ansök om HEMKÖP Kreditkort

Ansök om ICA Kreditkort