De 3 viktigaste frågorna för privatekonomin just nu

Det händer väldigt mycket med ekonomin just nu, både runt om i världen och här hemma i Sverige. Det kan också vara så att under semestern när vardagens stress har lagt sig så finns det lite utrymme att tänka långsiktigt och reflektera över livet och ekonomin. Sverigekontanter har listat de 3 viktigaste frågorna att hålla koll på inom privatekonomin just nu.

Bostadspriser

Boprisstatistiken eller mäklarstatistiken som det också kallas släpps med jämna mellanrum och för den som går i köp- eller säljplaner av sin bostad så kan det vara intressant att lyfta blicken och titta på siffrorna. Senaste tiden har vi sett en prisnedgång över hela landet där framför allt nyproduktionen i storstäderna har legat i bräschen.
Priserna på villor runt om i landet har återhämtat sig en aning sen nedgångarna i höstas och i julas.

Kommer återhämtningen att hålla i sig eller tar prisfallet ny fart? En intressant spaning är att var femte bostadsaffär numera slutar med att bostaden säljs till ett pris som är lägre än utropspriset, enligt Booli. Det här är ett skifte mot tidigare och kan ses på flera sätt.

Det kan både bero på att priserna sakta vänder neråt igen men också som att vi har fått allt färre låga lockpriser och att säljarna istället har begärt priser över det de önskar. Det hela låter lite bakvänt men det kan betyda att säljarna får mer betalt än tidigare och att priserna är på väg uppåt, trots att statistiken visar en nedgång jämfört med önskat pris.

Pensionssparandet

Räkna ut räntaLägg krutet på att göra bra val för din tjänstepension, det är numera vår största sparform. Vi har mer pengar sparade i tjänstepensionen idag än vi direktäger aktier och kontanter på bankkontot. Om premiepensionen från staten räknas in så är nästan hälften av hushållens sparande kopplat till pensionen. De senaste 10 åren har de svenska hushållens finansiella sparande fördubblats till mer än 10.000 miljarder.

Var 3:e till 5:e år gör de stora kollektivavtalen nya upphandlingar kring tjänstepensioner där de pressar priserna och försöker ta fram bättre erbjudanden för dig som tillhör deras avtal. ITP som har hand om pensioner och försäkringar för miljoner privatanställda tjänstemän i Sverige gjorde klart sin senaste upphandling i mars i år och de nya alternativen är valbara från och med oktober så efter sommaren är det dags att göra omval.

Lånen

jämföra räntorRäntorna för bolån ligger alltjämt kvar på samma nivåer som tidigare även om bankernas marginaler har börjat sjunka igen. En väldigt tydlig trend på lånemarknaden är att det kommer in nya aktörer som erbjuder fler typer av lån. Idag är det inte bara de med bäst ekonomi som kan låna till huset eller bilen utan även den som någon gång drabbats av en betalningsanmärkning har möjligheten. Ett exempel är Svea ekonomi som erbjuder både privatlån och bolån för den som har betalningsanmärkningar

Passa på nu inför och under din semester att se över både bostaden, sparandet, pensionen och lånen så har du lagt en bra grund inför hösten. Varje dag lyckas människor runt om i landet att samla sina lån och sänka sina lånekostnader och även om pensionen är ett val som gör skillnad i framtiden så är ett bra upplägg för lånen något som kommer att göra skillnad redan idag.