Ny långivare på Sverigekontanter – Svea Ekonomi

Svea Ekonomi är den senaste långivaren som recenserats på Sverigekontanter. De har fyra olika lån vilka vänder sig till helt olika målgrupper. Överlag ges mycket bra betyg tack vare tydlighet, flexibilitet och att de även erbjuder bolån till personer med betalningsanmärkningar.

Den stora fördelen med Svea Ekonomi är att de har flera olika låneprodukter vilket gör att de har en bred målgrupp. De flesta långivare vänder sig enbart mot en specifik målgrupp men här finns en ovanligt stor bredd. Lånen som erbjuds är följande:

Konsumentlånet – I vår recension av konsumentlånet ges Svea 8/10 poäng. Lånets fördel sitter i att man kan låna ner till 5000 kr, att man kan välja upp till 12 månader amorteringsfritt i början samt att de har räntegaranti.

svea räntegaranti

Det är ett privatlån som kan tecknas på mellan 5000 kr och 400 000 kr med återbetalningstid på 2 och 15 år. Betyget dras däremot ned något av att inte kortare amorteringstid kan väljas trots att lägsta beloppet är 5000 kr.

Den lägsta räntenivån som erbjuds ä 6,9 % och som mest ges en ränta på 25,95 %. I jämförelse med andra bolag som ger privatlån är det en ganska hög ”lägstanivå”.

svea lån med anmärkning”Svårt att få lån” – Ett av de privatlån som Svea Ekonomi erbjuder kallar de för ”Svårt att få lån?”. Det är lån som främst vänder sig personer med betalningsanmärkning och som därmed har svårt att få lån hos andra banker. Lånesumman är 2000 kr – 200 000 kr och amorteringstiden 2-15 år.

 

Nackdelen är en hög uppläggningsavgift på 795 kr. Även om räntesatsen kan upplevas hög med 14,9 % – 17,9 % så är det ändå betydligt lägre än många andra lån där anmärkning är okej. Med dessa räntesatser ligger de bland de bästa på marknaden.

Bolån (trots betalningsanmärkningar) – Det som är unikt med bolånet hos Svea Ekonomi är att det kan tecknas även av de med betalningsanmärkningar. Man har valt att fokusera på nuvarande situation och ekonomisk framtid mer än ekonomiska felsteg som tagits tidigare i livet.

svea bolånBolånet kan tecknas på upp till 75 % av marknadsvärdet av bostaden vid inköp eller på befintlig bostad. Eftersom lånet kan tecknas på befintlig bostad och det kan tecknas av personer med betalningsanmärkningar skapar detta en situation som gör att bolånet kan tecknas för att lösa dyrare lån och krediter.

Räntan är högre än på bolån hos andra banker men dessa banker tillåter inte betalningsanmärkningar vilket gör jämförelsen något skev. Snitträntan under de senaste månaderna har leget på mellan 5 och 6 % vilket är extremt mycket bättre än om privatlån tecknas av personer med anmärkningar. I detta fall får man räkna med ränta kring 20 – 25 %.

Samla lån – Ett samlingslån har som mål att skapa en bättre lånesituation. Detta genom att ett privatlån tecknas som sedan används för att betala av lån och krediter. På detta sätt skapas bara ett lån att betala istället för många. Därmed minimeras antalet aviavgifter samtidigt som det ofta går att få lägre ränta på samlingslånen mot de mindre smålånen. Samlingslån kan tecknas på mellan 16 000 kr och 400 000 kr och amorteras på 2 – 15 år.

svea svårt att få lån svea samla lån svea konsumentlånet