Svea – Privatlån

Uppdaterad:
 • Amorteringsfritt i upp till 12 månader
 • Räntegaranti & Låneskydd
 • Låna 5000- 400 000 kr
 • Betyg 8/10
Till Svea – Privatlån

svea lån med anmärkningSvea Ekonomi har flera lån som passar för personer i helt olika ekonomiska situationer.  Denna recension gäller för Konsumentlånet som har sin fördel i att ha amorteringsfri tid i upp till 24 månader, betalskydd som tillval och prisgaranti.

 • Konsumentlånet – Privatlån med amorteringsfri tid. (Se denna recension)
 • Svårt att få lån” – Lånet för dig med betalningsanmärkning. Konkurrenskraftig ränta och amorteringsfri tid.
 • Bolån – Bolån för dig med betalningsanmärkning.
 • Samla lån – Samla dyra småkrediter i ett större lån och få bättre villkor
Besök Svea Ekonomi

Storlek och amorteringstid

svea konsumentlånet

Privatlånet (som kallas för Konsumentlånet) kan tecknas på minst 5000 kr och som mest 400 000 kr. Med så låg ”lägsta nivå” skapar de möjlighet att teckna privatlån även vid behov av mindre summor vilket är positivt. Den högsta nivån på privatlån i Sverige är däremot 600 000 kr så där har Svea inte valt att lägga sig på bästa nivån.

Amorteringstid kan väljas på mellan 2 och 15 år vilket gör att de får lite kritik. De som lånar enbart 5000 kr kan vilja återbetala på ett enda år. Till dess försvar kan sägas att återbetalning alltid får ske i förtid utan extra kostnad.

En nackdel är däremot att medlåntagare krävs om lånebeloppet är på 200 000 kr eller mer. Om en person vill låna större belopp får man antingen ansöka om lån hos andra låntagare eller dela upp lånet i två delar där ena är hos Svea och andra delen hos annat kreditbolag.

Amorteringsfritt

När man har behov av att låna pengar brukar ekonomin vara extra ansträngd och då kan det vara fördelaktigt att ha amorteringsfritt under ett par månader i början av lånetiden. Det är ett alternativ som Svea erbjuder och som mycket få andra kreditgivare har som alternativ.

När lånet tecknas anges om 0, 3, 6 eller 12 månader ska vara amorteringsfria. Det innebär att enbart ränta behöver betalas under denna tid varpå amorteringen sedan påbörjas.

Betalningsfri månad bild

Kom ihåg att återbetalningstid förlängs med lika lång tid som amorteringsfri tid önskas. Om exempelvis återbetalningstid väljs på 2 år och 6 månader ska vara amorteringsfria så kommer den totala tiden vara 2,5 år innan lånet är helt återbetalt. Detta framgår däremot inte tydligt nog på hemsidan. Tydlighet är tråkigt nog något som drar ner betyget på en övrig bra låneprodukt.

3/5

Ränta

På Konsumtionslånet erbjuder Svea en ränta på mellan 6,9 % och 25,95 %. Räntemässigt ligger de därmed inte bland de bästa kreditgivarna i Sverige. De med god ekonomi kan få privatlån med räntor kring 5 % hos både ICA, SEB och SevenDay. Det är alltså mycket viktigt att jämföra alternativet hos Svea mot andra kreditgivare. Ett enkelt sätt är att ansöka om lån via låneförmedlare som Lendo vilka just har med Svea Ekonomi som en av deras samarbetspartners.

I vissa fall kan Svea vara billigast – i andra tillfällen kan de vara ett dyrt alternativ.

Utöver ränta uppkommer en uppläggningsavgift på 395 kr. Någon aviavgift uppstår inte.

Exempel:

Ett lån tecknas på 100 000 kr under 10 år. Ingen aviavgift uppstår men en uppläggningsavgift på 395 kr. Man väljer även att ha amorteringsfritt under de första tre månaderna. Under dessa tre månader betalas 658 kr per månad och därefter tillkommer amorteringen vilket skapar en total månadsbetalning på 1208 kr. Effektiv ränta skulle i detta fall bli 8,38 %.

Räntegaranti

Svea Ekonomi har ”Räntegaranti” på deras privatlån. Det innebär att de lovar att kunderna ”alltid får den mest fördelaktiga effektiva räntan”. Skulle en kund bli beviljad ett lån hos en konkurrerande bank eller kreditbolag med lägre effektiv ränta än på lånet hos Svea så lovar de att sänka sin egen effektiv ränta. Om garantin utnyttjas betalas även uppläggningsavgiften till befintligt lån tillbaka. Sänkning kan däremot aldrig ske under Sveas lägsta räntenivå.

svea räntegaranti

Garantin gäller enbart i fem dagar från att lånet tecknats hos Svea. Däremot kan alltid privatlånen amorteras i förtid. Skulle låntagaren hitta ett billigare lånealternativ kan alltså det nya lånet tecknas och lånet hos Svea lösas utan att extrakostnader uppkommer.

Räntegarantin gäller enbart för Konsumentlånet (det som recenseras här) och ej för övriga lån.

Räntegaranti kan låta bra men det viktigast är att jämföra flera långivare innan lånet tecknas och att varje år göra ny jämförelse för att hitta bästa räntealternativen.

7/10

Svea bäst ränta

Teckna privatlån hos Svea Ekonomi

När Konsumentlånet ska tecknas är första steget att ange hur stort belopp som önskas lånas samt under hur lång tid som denna summa ska återbetalas. Ett kostnadsexempel presenteras då som visar hur stort belopp som låntagaren behöver betala per månad förutsatt att en ränta på 7,9 % ges.

Eftersom Svea har individuell räntesats betyder det att månadsbetalningen både kan bli lägre och högre. Detta ska däremot ses som ett riktmärke och fyller därmed en bra funktion i låneansökan. Det även i detta läge som valbar amorteringsfri tid anges. Detta med 0,3,6 eller 12 månader.

Här kan däremot lite kritik ges till företaget. För det första går det att ange lånebelopp på 5000kr och amorteringstid 15 år – men erbjuder de verkligen den kombinationen? Det är ytterst sällan som låneföretag erbjuder så små belopp under så lång tid.

svea konsumentlånet ansök

Om amorteringsfritid väljs kommer även kostnadsexemplet visa hur mycket lånet kommer att kosta under dessa månader – inte vad det kommer att kosta under de månader som amortering pågår. All information framgår visserligen i liten text under låneansökan men det finns risk att låntagare missförstår kostnadsexemplet då det inte tydligt framgår att den lägre summan som anges vid vald amorteringsfri tid.

För att skicka in ansökan klickar man sedan på ”Ansök Direkt” varpå personuppgifter och information kring den egna ekonomin anges. Lite märkligt är att man ännu en gång ska ange lånebelopp, amorteringstid och vald amorteringsfri tid.

När alla uppgifter är ifyllda kan ansökan skickas in digitalt. Om lånet blir beviljat så kommer pengarna vara utbetalda ett par dagar efter att ansökan skickats in.

3/5

Krav

 • Minst 20 år
 • Inte ha betalningsanmärkningar
 • Fast inkomst som minst uppgår till 180 000 kr per år
 • Inkomst ska vara från tjänst eller pension
 • Klara Svea Ekonomis beräkning gällande ”Kvar att leva på”
 • Lån över 200 000 måste ha medlåntagare
 • Medlåntagare måste alltid ha minst 90 000 i årsinkomst
 • Skriven i Sverige sedan de senaste tre åren

5/5

Övrigt

Betalskydd

När ett lån tecknas hos Svea finns möjligheten att även teckna ett Betalskydd på detta lån. Det är en försäkring som ersätter hela lånekostnaden i upp till 12 månader om du blir ofrivilligt arbetslös eller 100 % sjukskriven i minst 30 dagar. Det är tillfällen som kraftigt påverkar den privata ekonomin och kan göra att det blir svårt att betala lånen. Med försäkringen behöver man alltså inte oroa sig för lånekostnaden i dessa fall – iallafall inte i 12 månader. Skulle låntagaren avlida betalas hela lånet tillbaka upp till 400 000 kr.

svea låneskydd

Som mest kan betalskyddet täcka lånekostnaden för 9000 kr per månad (gäller både ränta och amortering).Kostnaden är 8 % av total månadskostnad så länge som ersättning inte ges.

För att kunna teckna Betalskydd krävs att vissa punkter är uppfyllda så som att personen är 20-64 år, har tillsvidareanställning, är frisk och inte vet om kommande uppsägning. (Läs alltid försäkringsvillkoren innan försäkringen tecknas)

Betyg 8/10

Sammanfattning

Sammanfattning

Svea Ekonomi har flera olika lån som därmed passar till personer med helt olika ekonomiska förutsättningar. Konsumentlånet (som denna recension handlar om) är på 5000 – 400 000kr och en fördel är just att de erbjuder privatlån på så låga belopp som 5 000 kr.

Fördelar med lånet är att man kan börja med en amorteringsfri period vilket kan vara mycket uppskattat i ekonomiskt pressade situationer. Dessutom har de räntegaranti.

Nackdelarna sitter i att de inte erbjuder ränta under 6,9 % och att de borde ha en tydligare och användarvänligare låneansökan.

Vår rekommendation – Ansök om lån hos Lendo då de jämför Svea och ca 24 andra låneaktörer på en och samma gång.

Svea – Privatlån: Betyg 8/10