SEB

Uppdaterad:
  • Låna 20.000-350.000kr
  • Ränta fr. 3,55%
  • Erbjuder Låneskydd
  • Betyg 8/10
Till SEB

SEB är en av storbankerna i Sverige. Huvudkontoret ligger i Stockholm och banken har sin största verksamhet i Norden och i Tyskland. Men filialer finns även i bland annat Polen, USA, Ryssland och Hong Kong.

SEB marknadsför ett lån under namnet ”Enkla lånet”. Det är varken enklare eller svårare än något annat privatlån utan ett klassiskt privatlån som kan tecknas utan säkerhet. Pengarna får man använda till vad man vill och man behöver inte uppge detta till banken i låneansökan.

Storlek och amorteringstid

Enkla lånet går att teckna på mellan 20.000 och 350.000. Amorteringstiden är 2-10år.  Med dessa ramar erbjuder de lån för de flesta men inte för de som vill ha mindre lån. De som vill låna större summa (upp till 600.000kr) får även vända sig till ex. Bank Norwegian.

Både lägre och högre lånesummor går alltså att hitta på den svenska lånemarknaden. Gällande valbar amorteringstid är det klart godkänt även om de inte heller här ligger i topp.

4/5

Räntor

SEB är mycket tydliga med vilken ränta som låntagaren kan få med Enkla Lånet. Det framgår tydligt på hemsidan och var (2018) 3,55%-10,85%. Räntan sätts individuellt beroende på flera faktorer hos låntagaren. Det som bland annat spelar in är inkomst, andra lån och om man lånar själv eller med en annan med en annan person.

Det som är positivt är att maximal ränta som går att få är så låg som 10,85%. Det kan däremot tyda på att de är hårdare i bedömningen om låneansökan ska godkännas eller inte.

Uppläggningsavgift tillkommer med 300kr.

Tips – Gör låneansökan via Lendo eller MyLoan. Då jämförs ca 20 banker. Det är ett bättre sätt att hitta lägsta räntan.

Jämför SEB mot andra långivare på Lendo

 

 

Extra ränterabatt?

SEB har avtal med en rad olika organisationer och föreningar. De som är medlemmar i någon av dessa har möjligheten att teckna medlemslån. Det skiljer sig mot Enkla lånet på flera punkter och kan många gånger vara mer förmånligt. Bland annat erbjuds samma ränta för alla som blir beviljad lån. Denna låg vid samma tillfälle på 4,68%. Med andra ord kan det vara lönsamt att först undersöka vilken räntesats man får på enkla lånet eftersom det startade på 3,65%.

8/10

Ta lån på SEB

Lånet heter ”Enkla lånet” och banken skriver även ”Enkel ansökan och snabbt svar”. Visst är det enkelt – men det hade kunnat varit ännu enklare.

Det första man fyller i är hur mycket som man vill låna, hur många år som lånet ska läggas upp på samt att man godkänner att man uppfyller grundläggande kraven (se under Krav). Men det som saknas är här en lånekalkylator.

Denna finns tillgänglig på startsidan för Enkla lånet och är mycket enkel och tydlig att använda. Ett litet minus för att den inte går att använda i samband med att lånet ska tecknas d.v.s. en bit in i låneprocessen. Men lånesnurran är annars föredömlig där man till och med kan ställa in exempelränta. En tjänst som inte alla banker erbjuder.

Därefter fyller man i personuppgifter så som namn, telefonnummer varefter en del information om den egna ekonomin lämnas.

Är man inte bankkund tidigare eller fyller i ansökan utan att vara inloggad tar det upp till 48 timmar innan svar lämnas. Är man inloggad lovar de svar inom 24 timmar.

Öka chansen med medsökande:

I ansökan kan anges om en eller två personer ska stå på lånet. Är det två personer kommer alltså ena personen vara medsökande. Det innebär i korthet att bägge två är lika betalningsansvariga och att banken kan ställa krav på återbetalning mot valfri part. Var alltid helt insatt i vad medsökande innebär innan du väljer att ansöka med detta.

Fördelen med medsökande är att lånet lättare beviljas eftersom det blir större trygghet för banken.

4/5

Låneskydd

Alla kan behöva ett lån någon gång i livet. När lånet tecknas beräknar man att kunna betala tillbaka det beroende på vilken inkomst man i dagsläget har. Men inkomsten kan drastiskt minskas genom arbetslöshet eller sjukskrivning. För att inte hamna i en situation där man inte kan betala sina lånekostnader kan låneskydd tecknas.

Genom att ha denna ”försäkring” betalas lånekostnaderna (upp till 15.000kr) ett visst antal månader om exempelvis personen skulle bli arbetslös. Vid dödsfall löser försäkringen även en del eller hela lånet. Det är även möjligt att enbart teckna Livskydd vilket alltså enbart ger ekonomisk ersättning vid dödsfall men inte vid arbetslöshet.

Besök SEB

Krav

Det finns fyra krav för att en person ska bli beviljad att få Enkla lånet

  1. Några betalningsanmärkningar får inte finnas.
  2. Personen måste minst vara 18 år
  3. En inkomst måste finnas på minst 190.000kr per år
  4. Personen måste bli godkänd när SEB gör en kreditprövning

Det som framförallt skiljer SEB mot andra kreditgivare att de har ett relativt högt krav på inkomsten. För de som har lägre inkomst än 190.000kr per år finns andra aktörer som har lägre krav.

4/5

Övrigt

  • Hög tillgänglighet

Då SEB är en helhetsbank med tjänster för hela ekonomin, oavsett om man är privatperson eller företag, så har de flera appar och tjänster kopplade till sig. De som vill kan utföra sina bankärenden och kolla sitt lån via bankens app, betala med swisch och logga in med BankID/Mobilt BankID. Dessutom är banken kopplad till SmartBudget vilket är en tjänst som gör att man får bättre koll på sin privatekonomi. På sociala medier finns SEB både på Facebook, Twitter och LinkedIN.

På denna punkt får SEB mycket bra betyg då de är bland de bästa på kreditmarknaden gällande tillgänglighet genom olika vägar.

5/5

Slutbetyg:8

Besök SEB
Sammanfattning

Sammanfattning

Med ett namn som ”Enkla lånet” framställer SEB att det är ett mycket enkelt lån att få. Det är det också – för vissa. De har ett relativt stort spann på summa som går att låna och ett godkänt antal år man kan välja mellan att lägga upp lånet på. På de punkterna får de klart godkänt.

Angående ränta så finns det två lån att välja mellan, Enkla lånet och Medlemslånet. De marknadsför medlemslånet att man får ”extra bra villkor” vilket stämmer enbart till viss del. Med tanke på att man kan få lägre ränta på Enkla lånet än Medlemslånet är det i alla fall inte räntesatsen förmånligare.

Ett stort plus (bäst i klassen?) får SEB för enkelheten genom mobilvänliga sidor, appar och tilläggstjänster.

Lånet kan rekommenderas. Detta särskilt för de som redan är kunder i banken. Detta eftersom man då får en samlad bild av sin ekonomi med allt på samma ställe samt att man får ett snabbt svar på om banken godkänner lånet eller inte.

SEB: Betyg 8/10