Det här behöver du veta om att låna pengar

Funderar du på att låna pengar? Det är lätt att snabbt dra på sig ett lån när det kniper i kassan. Men även om det är din enda lösning för att få ihop semesterkassan, husköpet eller den nya tv:n, så är det bra att lära sig lite mer om lån, vad det innebär att låna pengar, hur du gör för att låna med låg ränta och hur du hittar ett lån som verkligen passar din situation. Ja, olika lån passar olika personer olika bra. Det är inte så lätt att veta vilket lån som kommer att bli bäst i längden för dig, men det finns några bra tips för att du ska kunna låna pengar på ett sätt som gör att du känner dig trygg och säker. Att känna sig trygg när man lånar pengar är viktigt, eftersom man inte vill råka ut för sömnlösa nätter.

Nyckelord för lyckat lånande

Är det första gången du ska låna pengar? Eller önskar du ta ett smartare lån? Några ord som är bra att hålla utkik efter är:
  • Ränta
  • Räntefritt lån
  • Löptid
Det är inte stora ord, men de har stort värde i praktiken. För dig som inte är så bekant med uttrycken kommer här en kort förklaring.

Ränta

Ränta vid lån är själva kostnaden för ditt lån. Du köper en tjänst av ett företag som lånar ut pengar, och du betalar dem genom att betala ränta. Det finns olika sätt att bestämma ränta på. Till exempel så kan vi säga att en ränta ligger på 2 procent. Om du lånar 100 kronor, så är 2 % av 100 kronor lika med 2 kronor. Det betyder att du i slutändan betalar tillbaka 102 kronor till företaget.

Räntefritt lån

Är ett räntefritt lån verkligen räntefritt då? Hur går det ihop för de som lånar ut pengar till dig? Ja, ett räntefritt lån är räntefritt. Men det är troligtvis lite andra krav för att du ska få låna pengarna. Bland annat så kan löptiden på ett räntefritt lån vara begränsad, andra gånger kan det komma en aviavgift eller en uppläggningsavgift. Räntefria lån är därför bra för mindre lånesummor.

Löptid

Löptiden är din tidsgräns. Du kan betala tillbaka lånet på lite längre tid om du inte har råd att göra en avbetalning redan månaden efter. Det är bra så sett att månadskostnaden kan bli lägre. Men det kan också göra att den totala summan att betala för lånet blir högre. Så det är bra att du gör upp en plan för att betala tillbaka lånet så snart som möjligt.

Vad är ett mikrolån?

För dig som inte behöver stora summor, utan bara behöver en liten summa snabbt kan ett mikrolån vara lösningen. Det är oftast lättare att få ett mikrolån än ett större lån, som ett bostadslån. Det är därför ett alternativ som många vänder sig till. Det är snabbt, enkelt och väldigt praktiskt för dig som vet att du kan betala tillbaka summan vid nästa lönetillfälle, eller inom de nästkommande månaderna. Det kan finnas en del krav för att få ta ett lån, och det gäller även mikrolån hos vissa företag. Till exempel så kan det vara svårare att få ett lån om du har en tidigare betalningsanmärkning. Det är därför viktigt att du alltid tar dina lån på största allvar, stora som små. Då blir det lättare för dig att låna pengar även i framtiden.

Din plan för ett lyckat lån

Hur mycket pengar handlar det om? Hur mycket har du egentligen råd att låna? Det är inte så svårt att hitta ett bra lån, så länge du har en bra plan. När du har bestämt dig för hur mycket du vill låna, kommer nästa steg. Då behöver du bestämma dig för hur lång tid du ska ha på dig innan hela lånet ska vara betalt. Det är viktigt att komma ihåg hur mycket månadskostnaden blir för ditt lån. Har du en budget för hur mycket pengar du gör av med varje månad, och hur mycket pengar du har råd att lägga på en avbetalning för lånet? Det är bra att lånet ingår i din månadsbudget. Om du inte betalar tillbaka ditt lån på bestämd tid så kan extra avgifter tillkomma, och då blir det mer pengar än du räknat med. Så se till att alltid betala ditt lån i tid, och avsätt rätt summa för lånet i din hembudget varje månad. Om du kan, betala gärna tillbaka lite extra de första månaderna så blir det en lägre månadskostnad längre fram. Läs på om olika lån. Det är viktigt att du har koll innan du bestämmer dig för något. Undersök hur mycket lånet skulle kosta dig i månaden, vad långivarna har för villkor och kika på deras avgifter och räntor. Våga fråga om du är osäker. Det är lätt att få bra rådgivning om ditt lån. Framför allt, jämför olika lån. Den typ av lån som passar en person eller en familj kan vara helt annorlunda från ett lån till en annan person eller familj.