Det här behöver du veta om smslån

Om du är i akut behov av pengar kan ett sms-lån eller ett snabblån passa. Ett sms-lån är en typ av lån som du kan ansöka om online och pengarna överförs till ditt bankkonto samma dag. Även om dessa lån är smidiga finns det flera saker att tänka på innan du ansöker om ett.

Vad innebär ett sms-lån?

Sms-lån, även kallat snabblån, är en snabb typ av blancolån som privatpersoner kan använda sig av. Namnet sms-lån har hängt i sedan den tiden då ansökan skedde per sms, innan internet och smartphones hade blivit mer regel än undantag. Numera sker ansökan online. Den som vill låna hittar först en lämplig långivare på nätet, fyller i önskat belopp och sina uppgifter.

Börja med att jämföra sms-lån

Räntan, lånebeloppen och återbetalningstiden varierar beroende på vem du väljer, så det är en bra idé att jämföra först. Moneezy har erfarenhet av att jämföra smslån så att du inte behöver lägga tid på att själv leta runt bland de olika alternativen. Där kan du även läsa mer om andra finansiella lösningar och mer detaljerade tips.

Vilken aktör som passar dig bäst beror på:

  • Hur mycket du önskar låna. Vissa erbjuder små belopp och andra större.
  • Hur snabbt du vill och kan betala tillbaka lånet, så kallad löptid på lånet.
  • Ifall du har betalningsanmärkningar eller inte. Vissa bolag accepterar det, andra inte.

Vilka är fördelarna?

Den största fördelen som gjort sms-lån populära är att du kan få tillgång till pengar snabbt. Dessutom erbjuder många långivare små summor och kort löptid vilket gör dem lämpliga om du behöver ett litet tillskott under en kortare tid.

Ansökan går snabbt och hela processen sker online, med signering i BankID och snabb utbetalning. Även personer med betalningsanmärkningar kan bli godkända hos vissa av bolagen, vilket oftast inte är fallet vid andra typer av lån. Därmed är snabbheten och tillgängligheten det som lockar flest till sms-lån.

Vilka är riskerna?

Den stora nackdelen och risken med snabblån är dyr räntekostnad. Räntorna på dessa typer av lån är i allmänhet mycket högre än till exempel privatlån, så det är viktigt att du förstår hur mycket du kommer att betala totalt sett innan du skriver under kontraktet.

Om du inte betalar tillbaka hela beloppet inom den överenskomna tidsperioden kan det leda till ytterligare avgifter och kostnader. Du riskerar att få påminnelseavgifter, betalningsanmärkningar och i värsta fall blir det ett ärende hos Kronofogden. Låna därför inte mer än du behöver och lägg upp en budget för att se att du har råd med lånet.

Vem kan ansöka om sms-lån?

Slutligen återstår frågan om vem som egentligen får ansöka om sms-lån. Till skillnad från andra lån, som ofta kräver en god kredithistorik och en stadig inkomst, är kraven ofta lägre på låntagarna som ansöker om sms-lån. Vissa långivare godkänner dock sökande med dålig kreditvärdighet, men räntorna kan vara högre än de som erbjuds för sökande med god kreditvärdighet. Därför är det viktigt att jämföra olika långivare innan du ansöker.

Åldersgränsen brukar ligga på 18 år för snabblån. I vissa fall kan den dock vara högre, som 20 eller 21 år fyllda. Kom ihåg att läsa igenom alla kontrakt noggrant och se till att du förstår avgifter och räntesatser innan du skriver under något eller godkänner villkoren. Genom att göra detta kan du försäkra dig om att ett sms-lån inte orsakar mer skada än nytta i slutändan.