Direkto lanserar låneåterbäring – Är det bra för dig som kund?

Direkto är en låneförmedlare som många gånger har visat på innovation och nytänkande. De försöker ofta hitta nya smart lösningar för sina kunder och har under 2019 och nu under 2020 erbjudit sina kunder ”Låneåterbäring”.

2% av lånebeloppet tillbaka på ditt privatlån

Direkto står sig bra i jämförelse med andra låneförmedlare och kan även hjälpa dig som har betalningsanmärkningar – så länge det inte är fler än 10 st. Deras nuvarande erbjudande handlar inte om att man ska tjäna pengar på sitt lån utan att du som kund ska få något tillbaka när du väljer att anlita Direkto.

Är det pengar tillbaka eller bara dold lånerabatt?

När man ser ett erbjudande i form av cashback till dig som kund är det lätt att höja på ögonbrynen. Så gjorde även vi första gången vi såg det här. Man kan lätt tänka att det rör sig om ett lockerbjudande och tänka på det klassiska uttrycket om gungor och karuseller. Men när man förstår hur en låneförmedlares affärsmodell fungerar inser man att det inte rör sig om något lockerbjudande.

Om en bank eller långivare erbjuder låneåterbäring

Om du går till din lokala bank och ansöker om ett lån som beviljas med 5% ränta och dessutom 2% i cashback är det lätt att bli skeptisk. Banken hade antagligen kunnat bevilja dig ett lån på 3% eller 4% i ränta men valde att ge dig en högre ränta och sen lite ”pengar tillbaka”. Om de gör så är det bara ett sätt att sminka ett erbjudande för att du som kund ska bli intresserad.

Hur fungerar en låneförmedlare?

En låneförmedlare som Direkto har inga egna pengar att låna ut till dig. Deras jobb är att hjälpa dig att förhandla fram så bra lånevillkor som möjligt hos flera olika långivare. De kommer alltså att låta 10, 15 eller 20 olika banker och långivare lämna förslag till dig om lån. De här aktörerna har ingen aning om (eller känner till men tar inte hänsyn till) Direktos erbjudande om återbäring till dig som kund.

Du lånar – Direkto får provision

Det som händer är att du får ett lån beviljat av en av Direktos samarbetspartners och får pengarna utbetalda. När lånet är löst kommer Direkto efter en tid få betalt från långivaren i form av en provision för det lån de förmedlade till dig.

I nästa steg ger Direkto dig en återbäring

När allt det här är klart och ordnat kommer Direkto ge dig en återbäring som grädde på moset. Det har alltså inget med din ränta att göra – förutom att du inte får mer i återbäring än du betalat i ränta första fyra månaderna – utan är ett extra erbjudande från din nya låneförmedlare. Det här är anledningen till att Direktos erbjudande om låneåterbäring är seriöst och bör tas i beaktande.

Är det finstilta rimligt?

Givetvis har Direkto med ett antal finstilta villkor, några om och men kring erbjudandet. De får klart pluspoäng för tydligheten. Du kan enkelt hitta villkoren på Direktos hemsida och de erbjuder dig också ett telefonnummer för att ställa frågor om det känns för omständligt att läsa. I vilket fall kommer vi punkta upp villkoren här och resonera kring ifall de är rimliga eller inte.

1.Återbäringen kan bara nyttjas en gång.
-Känns rimligt med tanke på att du inte ska kunna sätta det här i system på något sätt. Behöver du låna är det möjligt att få en extra kompensation.

2.Gäller endast nya kunder.
-Det här är lite tråkigt eftersom man egentligen borde premiera återkommande kunder (tycker vi) men också vanligt när man har ett specialerbjudande. Alltså lite synd men inget märkvärdigt.

3.Skulden ska vara minst 90% av lånet du tog hos Direkto.
-Ett sätt att motverka överbelåning som du löser efter att du fått cashback. Låter som ett bra sätt att motverka att någon utnyttjar erbjudandet på fel sätt.

4.Du kan få återbäring efter att du fått din fjärde låneavi.
-Ytterligare ett sätt att säkerställa att kunden är en långsiktig låntagare, känns vettigt.

5.Återbäringen får inte bli högre än det du betalar i ränta under månad 1 till 4 som du har lånet.
-Också ett sätt att säkerställa att ingen kan tjäna pengar på att låna. Känns också seriöst och bra.

Sammantaget känns det här som ett smart och genomtänkt erbjudande som är riktat till dig som behöver låna pengar för något långsiktigt. Vi blir alltid glada när någon i branschen tar fram ett erbjudande eller koncept som gynnar seriösa kunder.

Vill du räkna på lån och lånekostnader kan vi rekommendera lånekalkylatorn från konsumenternas . Du kan jämföra låneförmedlare här.