Expressen Ledare vänder sig mot SMS-lånen

Att kritik ofta lyfts upp mot företags om inom SMS-lånebranschen är inget nytt. Att kritiken däremot till och med presenteras av ledarskribenterna hos stora dagstidningar är inte lika vanligt. Men det var vad som hände 15:e maj då Expressen publicerade ledaren med rubriken ”Vi ska inte hjälpa Sms-lånehajarna”.

De lyfter upp branschen som ”veritabelt vilda västern” som ligger till grund för att antalet personer som fastnar i skuldträsket bara blir fler. År 2014 slogs nämligen ett nytt rekord då hela 56.000 personer inte kunde betala sina räkningar utan drogs till kronofogden för detta.

Visserligen har vissa regler införts för att begränsa utlåningen. Bland annat måste företaget tydligt visa vilken effektiv ränta de olika lånen har och utöver det behöver företag som vill låna ut pengar göra en ansökan till Finans Inspektionen. Men ledarskribenten menar att detta inte alls räcker. Detta visade sig inte minst när Ekot testade ett flertal företag i denna bransch för att se om man kunde få lån trots att betalningsförmågan inte alls fanns hos personerna. Ett av de tre testade företagen gav lån och hade inte någon speciellt bra ursäkt till felsteget. Detta var då i februari.

Samma test genomfördes i maj men denna gång på fyra företag. Av dessa var det två som lånade ut pengar trots att det var tydligt att personen som ville låna inte borde fått lånet.

Nu har regeringen tillsatt en utredning för att hitta vägar att begränsa utlåningen av just dessa lån vilket ledarskribenten verkligen applåderar och avslutar sin ledare med meningen ”Klipp fenorna av lånehajarna och gör det grundligt”.

Om sedan utredningen kan komma med förslag som verkligen begränsar utlåningen återstår att se.