Expressen varnar för SMS-lån

Med rubriken ”Här är skälen till varför du inte ska ta sms-lån” varnar Expressen sina läsare för dessa slags lån under den månad som ofta kallas för ”fattigmånad” dvs. januari. Kreditbolagen vet att många har ont om pengar efter jul och satsar extra mycket på marknadsföring av sina lån och det är även en av de månader då flest tecknar s.k. sms-lån. Men detta är alltså något som tidningen varnar för. De skriver ”Vad du än gör – ta inte sms-lån eller andra snabblån” och lyfter sedan upp exempel på varför.

  • Räntan är oftast hög

SMS-lån kännetecknas av att man lånar små summor under kort tid. Men det innebär även att räntan är hög. Det förekommer inte sällan effektiva räntor på över hundra procent och i vissa fall tusen procent.

  • Många som tar SMS-lån är unga

Ärenden hos Kronofogden som är kopplade till obetalda SMS-lån har ökat de senaste åren. Ca 4 av 10 som hamnar hos Kronofogden p.g.a. dessa lån är 18-25år.  En hög siffra som visar att unga ofta inte inser att man måste betala tillbaka en betydligt större summa än som lånats.

Kommentar:

SMS-lån är ofta inte den bästa lösningen. Att sälja av något hemma eller låna av vänner kan vara bättre. Detta eftersom man då slipper ränta och avgifter. Dessutom är risken att man hamnar hos Kronofogden för obetald skuld minimal. Så visst har skribenten rätt i just den punkten. Men det finns en rad felaktigheter som gör att lånebranschen svartmålas mer än nödvändigt.

I stort sett alla som söker får lån

Nej, alla långivare har krav som måste vara uppfyllda. Det kan gälla allt från inkomst till att man måste ha bott i Sverige ett visst antal år. Men det beror självklart på vad som menas med ”i stort sett…”

Det finns även exempel på sådana här lån som marknadsförts som ”räntefria” vilket absolut inte stämmer då man har dolda avgifter

Det är sant att det finns några få SMS-låneföretag som marknadsför sig med räntefria lån och sedan tar avgifter. Men det finns betydligt fler som har räntefria lån helt utan avgifter. Detta för nya låntagare. Det som nämns i texten är därmed mer undantag är regel.

Men som låntagare måste du utöver det (amorteringen) betala en avgift och ränta, och en hög sådan. ”

De allra flesta SMS-låneföretag har enbart en ränta som betalas av låntagaren. Allt fler går ifrån att man även ska betala en avgift. Detta eftersom det blir lättare att jämföra lånen och förstå dem om man enbart har ränta. I texten som skribenten skrivit framgår det som att man ALLTID måste betala avgifter vilket är fel.

Räkna ut ränta”  Den effektiva räntan kan handla om så mycket som flera hundra eller till och med tusen procent”

Ja det finns företag som erbjuder över tusen procent i effektiv ränta. Till och med dem som erbjuder upp mot en miljon i effektiv ränta. Med andra ord handlar det om kostnader på 50-500kr när det är så höga räntor. Men det är ju inte lika effektivt att skriva så i en artikel…

” Det kommer att göra din ekonomi sämre.”

Nej. Men det finns chans att det kan göra din ekonomi sämre. Detta i likhet med alla krediter och lån på marknaden.

” Jämför den effektiva räntan och andra avgifter”

Den effektiva räntan ska sammantaget visa alla avgifter och räntor som ett kreditföretag tar vid ett lån. Så frågan blir här vad skribenten syftar på med ”andra avgifter”.  Sen är det betydligt lättare att jämföra SMS-lån utifrån hur mycket de kommer att kosta än att jämföra den effektiva räntan. Är ett lån med 545% effektiv ränta dyrare än ett på 455% effektiv ränta? Nödvändigtvis inte.

I slutändan får man ändå hålla med skribenten

” Titta runt om det finns andra sätt att låna pengar på. Kanske av familj eller vänner, kontokredit, kreditkort, medlemslån”

För det går inte att komma ifrån att det i många fall finns bättre lösningar än SMS-lån. Det är inte guld och gröna skogar – men inte enbart helvete heller.