Fler klarar inte av betala sina SMS-lån

Trots att SMS-lån är på små belopp är det allt fler som inte klarar av att betala tillbaka dessa. I ett inslag i Ekot (jan 2015) berättades det att antalet svenskar som inte betalat tillbaka sina lån i tid ökat med hela 20% mot samma period föregående år. Dessutom ser det ut att vara en fortsatt negativ trend. Av de lån som skulle varit betalda under 2014 gissar Kronofogden att hela 60.000st inte kommer att vara betalda och därmed gå till inkasso och Kronofogden. Om så blir fallet skulle det bli det största antalet svenskar som fastnar i detta ekonomiska problem sedan 2006 – det år som SMSlån lanserades på den svenska marknaden.

Det enda positiva är att det är allt färre unga personer som tar dessa lån utan att kunna betala tillbaka. Den grupp som har ökat är däremot människor över 36 år.

Alternativ till SMS-lån

Då SMS-lån har mycket höga räntor och korta amorteringstider blir de både kostsamma att ta och svåra att hinna betala tillbaka. Det många gör när de inser att de inte kan betala tillbaka lånet är att ta ett nytt SMS-lån hos en annan aktör. Detta blir istället som en snöboll där skulderna bara växer.

Då är det viktigare att försöka hitta alternativen till dessa lån.

  1. Låna enbart i nödfall.

Trots att tidningar, ekonomer och banker råder personer att aldrig ta ett snabblån till konsumtion så är det många som ändå gör detta. Ett lån ska enbart tas i nödfall vilket aldrig konsumtion är.

  1. Välj andra lånealternativ

Sälj saker eller lämna in dem på pantbank. Det är säkrare på så sätt att man aldrig riskerar komma i den situationen att man inte kan betala tillbaka lånet och därmed kan komma till kronofogden.

  1. Låna av vänner eller ta ett privatlån

Den minsta summan som SMS-lån går att ta på är 500kr. Den summan bör man kunna låna från en vän istället. Är det istället några tusenlappar är det bättre att ta ett privatlån. Visserligen är dessa ofta från 10.000kr men med tanke på att man kan återbetala det när som helst och att räntan är extremt mycket lägre kan det ändå vara mer lönsamt.