Fler tror på höjda räntor och binder sina bolån

Länge har det varit en trend att fler och fler valt att enbart ha rörligt bolån. Ju lägre ränta desto fler har valt denna väg. Att dessutom många tror att räntan kommer ligga på låga nivåer under relativt lång tid har självklart ökat antalet personer som väljer den rörliga och därmed den lägsta räntan.

Men nu vänder trenden. Dagens Industri publicerade 30/9 artikeln ”Nu börjar Svenskarna binda sin bolån” och därefter har även flera andra tidningar lyft upp denna nyhet.

Allt grundar sig i en undersökning som genomfördes av företaget Bjurfors (Mäklare). Av de utfrågade trodde 60% att räntenivån kommer vara högre om två år än idag. Detta är även något som Riksbanken och många analytiker anser. I och med att man tror att räntan kommer gå upp blir det mest lönsamt att binda räntan. Detta åtminstone om man tror att räntan kommer gå upp mer än den räntenivån som erbjuds på de bundna lånen.

Undersökningen visade även att ca 30% av alla svenskar med bolån har tankar på att binda hela, alternativt delar av, sitt bolån under det kommande året.

Trenden är alltså tydlig. De flesta tror att räntan rör sig uppåt.