Fyra möjligheter till att höja din kreditvärdighet

En viktig faktor för att få låna pengar är att du har en god kreditvärdighet. Om du inte har det så kan du bli begränsad ekonomiskt genom att du inte får låna. Det kan också vara negativt genom att du får betala högre räntor och att det därmed blir dyrare att låna pengar.

En viktig fråga är då om du själv kan påverka din egen kreditvärdighet och isåfall hur det går till?

Det enklaste svaret som sällan är så mycket till hjälp skulle vara att föreslå att du höjer din lön eftersom en högre lön ökar din förmåga att betala lån vilket då också kan öka din kreditvärdighet. Nu är det inte alltid så enkelt att höja sin lön men en fördel är att du trots det kan höja din kreditvärdighet.

Vad som kan sänka din kreditvärdighet

Kreditbolag och banker tittar mycket på din historik när du söker om lån hos dem vilket innebär att gamla betalningsanmärkningar minskar dina möjligheter att få låna. Nu finns det aktörer som erbjuder lån till den som har betalningsanmärkningar även om räntan då är högre.

Ett sätt som några låneaktörer gör för att öka erbjuda fler privatpersoner lån är att kontakta arbetsgivare för att få bekräftelse på att anställningen ger tillräcklig inkomst för att ta lånet. Det kan hända om du exempelvis har timanställning eller viss del provisionslön som gör att din lön varierar från månad till månad. Skulle det vara aktuellt så brukar långivaren prata med dig först så att du vet om att de har för avsikt att kontakta din arbetsgivare.

Andra anledningar till att din kreditvärdighet är låg kan vara att du är nära pensionen, har en projektanställning, driver ett nystartat företag eller om du är nyanländ till Sverige.

 

Fyra möjligheter till att öka din kreditvärdighet

Här kommer några möjligheter, förutom att höja din lön, som skulle kunna höja din kreditvärdighet:

Rensa bort krediter du inte använder.
När en bank gör en kreditupplysning så ser de alla dina beviljade krediter och hur mycket du har använt varje. Även om du bara har lån på några tusen kronor så kan du ha beviljade krediter på mycket mer och det påverkar din kreditvärdighet. Kontakta kreditföretag och banker och be dem avsluta krediter som du inte använder.

Samla dina smålån till ett och få kontroll
Har du många små lån så är det svårt att hålla koll på hur mycket krediter du har beviljade på olika ställen. Gör en storstädning av dina lån, få kontroll på dina krediter och försök samtidigt att sänka dina räntekostnader.jämföra räntor

En god ekonomi är inte detsamma som höga inkomster
När en bank bedömer dina möjligheter att få lån hos dem så är självklart en hög lön en fördel. En annan stor fördel är att du har en god ekonomi med låga kostnader. Om du kan visa på att du har ett stort utrymme mellan vad du får in varje månad och vad du betalar ut i kostnader så ökar chanserna till att få lånet beviljat. När du storstädar dina lån så passa samtidigt på att storstäda för andra kostnader som el och försäkringar.

Betala dina lån och krediter i tid
Se till att betala dina lån och krediter i tid så att du inte får förseningsavgifter eller betalningsanmärkningar. Avgifterna kostar pengar men framför allt så handlar det om att påvisa att du har ordning och reda och betalar alla räkningar när de ska. Även en person med mycket hög inkomst kan ha svårt att få lån om man inte betalar i tid och missköter sin ekonomi. Övertrassera inte kreditkort så att du får avgifter och betalningspåminnelser.