GUIDE: Bank-, betal-, kredit eller Prepaidkort?

Genom att förstå skillnaderna på olika korttyper är det lättare att välja ett passande kort. Vad passar dig bäst mellan bank-, betal-, kredit- eller prepaidkort?

Bankkort

Ett bankkort är kopplat till ett konto på en bank, ofta det konto som lönen sätts in på. När en betalning genomförs med kortet dras direkt beloppet från kontot. I vissa fall kan det synas som ”reservation” vilket innebär att pengarna inte dragits men att beloppet är låst för kommande dragning.

Bankkort är det vanligaste kortet i Sverige då nästan samtliga som har ett bankkonto har ett kort kopplat till detta.

Fördelar

  • Samma konto som lönen

Lönen går in på ett konto och betalning sker från detta via kortbetalningar och fakturabetalningar. Att allt sker från samma konto upplevs av många som en stor fördel.

  • Ingen kredit – men går att skapa

Det finns ingen kredit på ett bankkort. Om det inte finns pengar på kontot kommer inte betalningen kunna genomföras. Därmed behöver kortägaren aldrig oroa sig för att göra av med för mycket pengar.

Det går däremot att koppla en kredit till bankkontot (kontokredit) vilken då utnyttjas direkt om kontot är tomt och en betalning sker. Men då uppstår räntekostnad direkt.

 

Betalkort

Ett betalkort har en fastställd kredit (exempelvis 30 000 kr). Det är denna kredit som utnyttjas vid betalning och varje månad skickas en månadsfaktura på utnyttjat belopp av krediten.

En person som handlar för 12 000 kr med sitt betalkort kommer därmed få en månadsfaktura på 12 000 kr under kommande månad. Hela beloppet måste betalas direkt och kan därmed inte delbetalas.

Betalkort är ovanligt bland privatpersoner men betydligt vanligare bland företag. Det beror delvis på utbudet då det erbjuds ytterst få betalkort till privatpersoner.

Fördelalar:

  • Allt på faktura

För företag är betalkort ett smidigt sätt att få samtliga inköp på en och samma faktura. Istället för att få en faktura för varje betalningstillfälle skapas en samlingsfaktura som betalas varje månad. Det är exempelvis vanligt att åkerier ger betalkort till sina chaufförer. Kort som enbart går att använda på specifika drivmedelsstationer.

  • Ger förmåner

Betalkorten har ofta vissa förmåner så som rabatter och erbjudanden. I jämförelse med förmåner hos ett kreditkort har däremot betalkortet mindre förmåner.

Kreditkort

Likheten mellan betalkort och kreditkort är att alla köp sker på kredit och presenteras på en månadsfaktura. Därmed skapas en räntefri kredit på ca en månad. Så länge som hela beloppet på fakturan betalas uppstår ingen ränta.

Skillnaden är att skulden på ett kreditkort enkelt kan delbetalas över valfritt antal månader. Kortägaren väljer om hela beloppet, en del eller enbart ”lägst-att-betala” betalas varpå resterande summa kvarstår som skuld kommande månader. Dessutom har dessa kort flest förmåner.

Fördelar med kreditkort:

  • Flexibel delbetalning

Betala hela fakturabeloppet – eller delbetala utifrån eget önskemål. Många kreditkort har även räntefri delbetalning på inköp över en viss nivå.

  • Reseförsäkring

I stort sett alla kreditkort har reseförsäkring. Genom att betala utlandsresan med kortet går det att exempelvis få avbeställningsskydd, ersättning för försenat bagage och ersättning vid försenat transportmedel.

  • Rabatter / Erbjudanden / Bonusar / Tjänster

I Sverige finns över 75 olika kreditkort och det som främst skiljer dem åt är vilka förmåner som ingår. Dessa kan delas in i fyra kategorier.

Rabatter – Få rabatt på bensin, hotellnätter, kläder, resor osv. En del kort ger rabatter hos hundratals E-butiker medan andra enbart hos vissa hotellkedjor. Det finns även kort som inte ger några rabatter alls.

Erbjudanden – Få förtur till konserter, gå på VIP-kvällar, tillgång till guidade visningar osv.

Bonusar – De bättre kreditkorten ger 1 % i bonus på alla köp. Genom att betala med kortet för 20 000 kr per månad ges 2400 kr tillbaka i bonus per år.

Tjänster – Få tillgång till flygplatslounger, Stop-Service, Conciergeservice, Bokningssupport osv. Främst hittas det extra många tjänster på så kallade resekreditkort.

ka ut till oss med ”Vill du läsa mer om olika typer av kreditkort kan du göra det på Hitta Kreditkortet” där länken är ”Hitta Kreditkortet”?

Vill du läsa mer om olika kreditkort kan du göra det på Hitta Kreditkortet.

Prepaidkort

Ett prepaidkort laddas med valfri summa varpå det sedan kan användas vid betalning. Laddning kan exempelvis ske via Swish, PayPal, Banköverföring eller annat kort. Därefter används det likt ett bankkort. När betalning sker dras pengarna direkt från summan på kortet.

Prepaidkort började bli allt mer populära i Sverige kring 2018 – 2020. Utbudet ökade med flera aktörer samtidigt som dessa kort har fått allt fler unika tjänster och funktioner.

Fördelar med Prepaidkort:

  • Bra för barn

Allt fler vuxna vill ge sina barn ett kort att betala med istället för kontanter. För barnen är prepaidkort därmed ett smidigt alternativ. Via en app kan föräldrarna föra över pengar till kortet, se alla inköp, byta PIN-kod eller skapa budget. De har full kontroll – med ett gratis kort.

  • Säkert vid internethandel

Många använder prepaidkort vid köp över internet. Kortet fylls på med den summa som ska användas varpå köpet genomförs. Därmed kan aldrig fel summa dras eller kortnumret användas vid kommande bedrägerier.

  • Gratis kort

De flesta prepaidkort är utan årsavgift, uttagsavgift och valutapåslag. Ett kort som därmed är helt gratis att använda. Däremot kan det finnas begränsningar för hur stora belopp som får tas ut via automat per månad utan att avgift uppstår osv.

Vill du läsa mer om olika prepaidkort kan du göra det i vår artikel om prepaidkort.